Cím: Mikor ugorjunk ki a hintából, hogy a legmesszebb érjünk a talajra?
Szerző(k):  Cserti József ,  Glöckler Oszvald 
Füzet: 2005/november, 502 - 505. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Egy alkalommal, amikor e cikk egyik szerzőjének kislánya1 a játszótéren hintázott, a következő kérdést tette fel: ,,Apa, hol kell kiugranom a hintából, hogy a legmesszebbre ugorjak?'' Ez a kérdés látszólag egyszerű, egy 10 éves kislány is megfogalmazhatja. A válasz azonban már korántsem ilyen egyszerű. Pontosabban szólva, a (tömegpontnak tekintett) kislány mozgását középiskolai ismeretek alapján le tudjuk írni, ez nem látszik bonyolult feladatnak. A nehézség abból adódik, hogy a kapott eredményből csak numerikusan tudjuk meghatározni, hogy mikor érdemes kiugrani a hintából. (A tényleges kiugrásról ‐ annak veszélyessége miatt ‐ természetesen le kell beszéljük a kisgyerekeket, de a probléma fizikáján érdemes elgondolkodnunk.)
Sokan ismerik azt a tényt, hogy a különböző szögekben, de azonos kezdősebességgel elhajított kövek közül az esik a legmesszebbre, amelyiket a vízszinteshez képest 45-os szögben hajítunk el. Természetesen ebben az esetben feltételezzük, hogy a közegellenállást elhanyogolhatjuk, és a mozgás homogén gravitációs térben történik. A ,,hintás'' probléma és az elhajított kő között az a különbség, hogy a két esetben más a kezdőfeltétel. Ezért nem is várhatjuk, hogy akkor kell kiugrani a hintából, amikor a hinta kitérése éppen 45. Tegyük fel, hogy hintázás közben kialakul egy periodikus mozgás, és ekkor a hinta egy bizonyos maximális szögig lendül ki. Megmutatjuk, hogy a kiugrás ,,optimális'' szöge (amelynél a legmesszebb érünk a talajra) függ a nyugvó helyzetben lévő hintának a talajtól számított távolságától, és attól, hogy a kiugrás előtt a hinta periodikus mozgása során mekkora a hinta legnagyobb kitérésének a szöge. Látni fogjuk, hogy a fenti két paraméter függvényében ennek az optimális kiugrási szögnek is van egy felső korlátja. Ennél nagyobb szögben semmi esetre sem érdemes kiugrani a hintából, ha a lehető legmesszebb akarunk a talajra érni. Meglepő módon, ez a szög csak néhány fokkal kisebb a fent említett 45-nál.
A hintából való kiugrást modellezzük egy ingára erősített test mozgásával, amikor az inga fonala egy pillanatban elszakad! Ebben a közelítésben feltesszük, hogy a test pontszerű, és az ingát matematikai ingának tekintjük. Az 1. ábrán az l hosszúságú inga fonalára kötött test mozgása látható, amikor a fonal α szögnél elszakad. A test mozgását a kiugrás előtt ingamozgással, a kiugrás után ferde hajítással írhatjuk le. Tegyük fel, hogy az inga maximális kitérésének a szöge a fonál elszakadása előtt α0, és az inga nyugalmi helyzetében a test h magasságban van a talaj fölött! Nyilvánvalóan αα0 és h0. A test az 1. ábrán bejelölt d tálvolságban ér talajt.

 
 

1. ábra
 

A fonal elszakadásakor, azaz amikor az inga kitérése α, a test v sebességének nagyságát az energiamegmaradásból számíthatjuk ki:
v=2gl(cosα-cosα0),(1)
és a v sebességvektor iránya α szöget zár be az x tengellyel. A fonal elszakadása után a test a ferde hajításnak megfelelően mozog. A kezdősebességet a fenti képlet adja, a hajítás szöge a vízszinteshez képest pedig α. A fonal elszakadásától számított t idő múlva a test koordinátái (az 1. ábrán felvett koordináta-rendszerben):
x=lsinα+vtcosα,(2)y=h+l(1-cosα)+vtsinα-g2t2.(3)
Jelöljük t0-lal azt az időt, amennyi idő múlva a test a talajra érkezik, azaz amikor y(t0)=0. Ebből a feltételből a ferde hajítás során eltelt t0 időre egy másodfokú egyenletet kapunk, amelynek megoldása:
t02l/g=psinα+p2sin2α+1-cosα+hl,ahol(4)p=cosα-cosα0.(5)
Ebben a pillanatban a talajra érkezés távolsága: d=x(t0), és a (2) és (4) egyenletek felhasználásával a következő eredményt kapjuk:
d(α)l=sinα+2pcosα(psinα+p2sin2α+1-cosα+hl),(6)
ahol p-t az (5) egyenletben definiáltuk. A d távolság az inga l hosszának egységében mérve csak az α és α0 szögektől, illetve a h/l aránytól függ, és a 0αα0 esetben van értelmezve. A 2. ábra a d távolság α szögtől való függését mutatja adott α0 szög és h/l magasság mellett. Jól látható az ábrából, hogy d(α)-nak maximuma van egy bizonyos α=α* értéknél. A numerikus számításból a 2. ábra paramétereivel α*=37,6 adódik.
 
 

2. ábra
 

Vajon találunk-e maximumot más h/l, illetve α0 értékek mellett is? Erre a 3. ábra ad választ, ahol a d távolságot ábrázoltuk az α és α0 szögek függvényében, rögzített h/l mellett. Látható, hogy a kapott felületen bármely állandó α0 szögnek megfelelő vonalon haladva mindig egy maximumon kell átmenni. A 3. ábrának α0=70-nál vett ,,metszete'' látható a 2. ábrán. A felület a (0;0) pontból induló, emelkedő ,,hegyháthoz'' hasonlít. Mivel a d távolság három mennyiségnek a függvénye, csak olyan felületeket tudunk ábrázolni, amelyeknél a három változó közül egyet mindig rögzítünk. A d távolság további vizsgálatából kiderül, hogy a felület hasonló módon viselkedik nagyobb h/l aránynál is, csak még meredekebb a hegyhát. A felület jellegét a 4. ábrán látható ,,domborzati térkép'' segítségével is tanulmányozhatjuk (az egyes árnyalatok különböző d/l értékeknek felelnek meg). Az árnyalatok gyorsabb változása meredekebb ,,emelkedőt'' jelent.
 
 

3. ábra. A d távolságnak (l egységekben mérve) az α és α0 szögektől való függése rögzített h/l=0,1 mellett. A szögeket fokokban mértük
 

 
 

4. ábra. A 3. ábra ,,domborzati térképe''. A szögeket fokokban mértük
 

Megállapíthatjuk, hogy a talajra érkezés d távolsága valóban maximumot vesz fel egy bizonyos α* értéknél, ami természetesen függ a h/l, illetve α0 paraméterektől. A d(α) függvény maximumának α* helyét a függvény α szerinti deriváltjának zérushelyéből számolhatjuk ki. A (6) képlettel adott d(α) deriváltja meglehetősen bonyolult függvény, amelynek zérushelyét csak numerikusan tudjuk kiszámítani. Az eredmény az 5. ábrán látható, ahol az α* szögnek α0-tól való függését ábrázoltuk különböző h/l arányok mellett. A számítást kiterjesztettük arra az esetre is, amikor az inga (pontosabban a hinta) akár α0=180-ig is kilendülhet. Az ábra alapján látható, hogy az α* szög az α0 szög monoton növekvő függvénye. Kis α0 szögekre meglehetősen gyors a függvény változása, míg nagyobb α0 értékekre a függvény ,,laposabb''. Az is világos az ábrából, hogy h növelésével α* csökken, maximumát, α*42,94-ot pedig h=0 és α0=180-nél veszi fel. Ha a hintával csak legfeljebb α0=90-ig tudunk kilendülni, akkor a legnagyobb ugráshoz tartozó kiugrási szög felső korlátja α*(α0=90,h=0)40,99.
 
 

5. ábra. Az α* szögnek az α0 szögtől való függése h/l=0;0,1;1;100 magasságok mellett. A szögeket fokokban mértük
 

Összefoglalva a következő megállapításokat tehetjük. A hintából való kiugrás optimális szöge erősen függ attól, hogy nyugalomban a hinta milyen magasan van a talajhoz képest (pontosabban ezen magasság és az inga hosszának arányától), illetve, hogy hintázás közben mekkora a hinta legnagyobb kitérésének a szöge. Az optimális szöget csak numerikusan tudjuk meghatározni, ezért hintázás közben nehéz gyors választ adni a bevezetőben feltett kérdésre. Ami biztos, hogy ez az optimális szög nem lehet nagyobb 43-nál. Meglepő módon ez a szög csak 2-kal kisebb a ferde hajításnál ismert optimális szögnél.
Végül talán érdemes megjegyezni, hogy a fizikán túl van egy másik, nagyon fontos tanulság is. Figyeljünk oda, hogy mit kérdeznek a gyermekeink, diákjaink! Tanulhatunk tőlük.
 

Köszönetünket szeretnénk kifejezni Tichy Gézának és Kormányos Andornak a kézirat olvasása után javasolt hasznos tanácsaikért.
1Glöckler Lili.