Cím: 2005. évi román-magyar előolimpiai fizikaverseny
Füzet: 2005/október, 434 - 435. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb (KöMaL pontverseny is)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1

 

1. Űrszonda ,,fényvitorlával''. A Nap körül, éppen a Föld körpályáján, egy m tömegű különleges űrszonda kering. Egy adott pillanatban az űrszondán kinyílik egy ,,fényvitorla'' (egy r sugarú korong), melynek egyik ‐ tökéletesen visszaverő síktükör ‐ oldalát mindig a Nap irányára merőlegesen fordítja.
a) Határozzuk meg a fényvitorla felületére merőlegesen beeső napsugárzás által egy adott pillanatban a vitorlára kifejtett nyomóerő nagyságát és irányát!
b) Döntsük el, hogy milyen jellegű mozgást végez az űrszonda a vitorla kibontása után, és adjuk meg mennyiségileg a pálya fontosabb jellemzőit!
c) Határozzuk meg, hogy mennyi lesz az űrszonda Nap körüli keringésének periódusideje a vitorla kibontása után!
Ismert mennyiségek: L ‐ a Nap teljes luminozitása; c ‐ a fénysebesség vákuumban; R0 ‐ a Föld pályájának sugara; M ‐ a Nap tömege; K ‐ az egyetemes tömegvonzási állandó. A Földnek az űrszondára kifejtett gravitációs hatását elhanyagoljuk.
Feltételezzük, hogy m>Lr22cKM.
(A Nap teljes luminozitása, L, a Nap teljes felülete által az összes lehetséges hullámhosszakon egységnyi idő alatt kisugárzott energia. A luminozitás teljesítmény dimenziójú mennyiség, értéke L=3,861026 W.)
 
2. Unipoláris dinamó. a) Két párhuzamos, a sugarú vezető tárcsa azonos tengelyen, egymástól da távolságra helyezkedik el, és ellentétes irányban ω szögsebességgel forog B indukciójú, időben állandó, a tárcsák síkjára merőleges homogén mágneses térben. A két korong középpontja elektromosan össze van kötve. Határozzuk meg a korongok felszínén levő Q töltést!
b) Vízszintes tengelyű, J tehetetlenségi nyomatékú vezető korongot időben állandó, homogén, B indukciójú, a korongra merőleges mágneses térbe helyezünk, a mellékelt ábrán látható módon. A forgástengely egyik vége elektromos kontaktusban van egy érintkezővel, amely a korong peremén súrlódásmentesen csúszik. A korong peremére csévélt nagyon hosszú fonál szabad végére m tömegű testet erősítünk, az erre ható gravitációs erő forgatónyomatéka hozza forgásba a korongot. Az elektromos áramkörbe R ellenállást kapcsolunk sorosan. Írjuk le a korong mozgását, miután az m tömeget kezdetben nyugvó helyzetből elengedjük! A korong elektromos ellenállását hanyagoljuk el!
 

 
a)
 

c) Vízszintes tengelyű, J tehetetlenségi nyomatékú vezető korongot időben állandó, homogén, B indukciójú, a korongra merőleges mágneses térbe helyezünk. A forgástengely egyik vége elektromos kontaktusban van egy érintkezővel, mely a korong peremén súrlódásmentesen csúszik, ahogy a mellékelt ábra mutatja. A tengely másik vége spirálrugóval csatlakozik egy rögzített ponthoz. A spirálrugó által kifejtett forgatónyomaték arányos a korong szögelfordulásával, és az arányossági tényező a forgatónyomaték és a szögelfordulás között γ. Az elektromos áramkörbe C kapacitású kondenzátort kapcsolunk sorosan. Kezdetben a kondenzátor töltése Q, és a K kapcsoló nyitott. Írjuk le a korong mozgását a K kapcsoló zárása után! A korong elektromos ellenállását hanyagoljuk el!
 

 
b)
 

1A versenyen két kísérleti és három elméleti feladat szerepelt; utóbbiak közül itt kettőt mutatunk be.