Cím: Kunfalvi Rezső emlékverseny
Füzet: 2005/október, 432 - 434. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb (KöMaL pontverseny is)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1

 

1. Két elhanyagolható tömegű csiga foroghat egymáshoz rögzítve vízszintes tengely körül. A nagy csiga sugara kétszer akkora, mint a kisebbé. A kettős csigán négy azonos, M tömegű test függ egyensúlyi állapotban, nyugalomban. A kis csigán függő egyik tömeghez egy új, szintén M tömegű testet rögzítünk az ábrán látható módon, és a rendszert elengedjük.
 
 

a) Mekkora gyorsulással indul el az utoljára elhelyezett test, ha a csigák és a fonalak közötti súrlódás nulla?
b) Mekkora gyorsulással indul el az utoljára elhelyezett test, ha a csigák és a fonalak közötti súrlódás olyan nagy, hogy a fonalak nem csúsznak meg a csigákon?
c) Legalább mekkora a fonalak és a csigák közötti tapadási súrlódási együttható értéke a kis-, illetve a nagy csiga esetén, ha a fonalak nem csúsznak meg a csigákon?
d) Mekkora gyorsulással indul el az utoljára elhelyezett test, ha a csigák és a fonalak közötti súrlódási együttható mindenhol 0,14? (A csúszási és a tapadási súrlódási együtthatókat tekintsük egyenlőnek.)
2. Egy lendkerekes játékautót két első kerekénél megfogva az autó nagy periódusidejű lengéseket tud végezni. Modellezzük ezt a mozgást a következő módon: Rögzített, r1 sugarú tengelyen fonál van átvetve, amelyben r2 sugarú, m tömegű és Θ tehetetlenségi nyomatékú test mozog a fonál által megengedett módon. A fonál sehol nem csúszik meg. A két tengely távolsága l, amint az 1. ábrán is látható.
 

 
1. ábra
 

a) Mennyi az így kapott inga lengésideje?
b) Milyen speciális eset valósul meg, ha
i)r1=r2,ii)r1=0?

c) Milyen fizikai rendszert írhat le az a) pontban kapott lengésidő képlet, ha r1<0?
d) Hogyan alkalmazható a fenti lengésidő képlet egy r sugarú rögzített tengelyen gördülő R belső sugarú gyűrűre (2. ábra)?
 

 
2. ábra
 

4. Két hosszú, egyforma szolenoid szorosan egymás mellett úgy helyezkedik el, hogy a tengelyük közös. A tekercsek keresztmetszete A, egységnyi hosszukra n menet jut. Mekkora erő hat közöttük, ha az egyik tekercsbe I1, a másikba I2 erősségű áramot vezetünk?
 
7. Plazma lencse. A nagy intenzitású részecske nyalábok fizikájának megismerése nemcsak az alapkutatás számára fontos, hanem az orvosi és az ipari felhasználás részére is. A plazma lencse egy olyan eszköz, amely különlegesen erős fókuszálást biztosít a lineáris gyorsítók végén. A plazma lencse tulajdonságainak megfelelő értékelését elősegíti, ha összehasonlítjuk a szokásos mágneses és elektrosztatikus lencsékkel. Mágneses lencsék esetén a fókuszálási képesség arányos a mágneses tér gradiensével (a mágneses mező hely szerinti megváltozásával). Kvadrupol fókuszáló lencsék esetén a gyakorlatban elérhető felső határ 102 T/m nagyságrendű, míg plazma lencsék esetén 1017cm-3 sűrűség érhető el, aminek fókuszálási képessége 3106 T/m mágneses tér gradiensnek felel meg (négy nagyságrenddel nagyobb érték, mint a legjobb kvadrupol lencséknél).
A következőkben azt kell megmutatnod, hogy intenzív relativisztikus részecske nyalábok önfókuszálóvá válhatnak, ahelyett hogy szerteszét szórnák magukat a tér minden irányába.
a) Tekintsünk egy n egyenletes részecskesűrűségű, hosszú, hengeres elektronnyalábot, melynek átlagsebessége v (mindkét mennyiség a laboratóriumi rendszerben mérve). A klasszikus elektrodinamika alapján határozd meg az elektromos térerősség kifejezését a nyaláb hossztengelyétől r távolságra! (10 pont)
b) Ugyanezen a helyen add meg a mágneses indukció kifejezését is! (10 pont)
c) Mekkora eredő erő hat egy olyan elektronra, amely a nyalábban a hossztengelytől r távolságra halad? (10 pont)
d) Feltéve, hogy az előző alkérdésben szereplő formula relativisztikus sebességek esetén is alkalmazható, mekkora lesz az elektronra ható erő, ha v tart a c fénysebességhez, ahol c=1ε0μ0? (10 pont)
e) Ha az R sugarú elektronnyaláb egyenletes sűrűségű (n0<n) plazmába lép be (a plazmát tekintsük azonos töltéssűrűségű ionokból és elektronokból álló ionizált gáznak), mekkora lesz az eredő erő, ami egy labor rendszerben álló töltött plazma részecskére hat, amely a plazmába belépő elektronnyalábon kívül, annak tengelyétől r' távolságra helyezkedik el? Feltehetjük, hogy az áthaladó elektronnyaláb nem változtatja meg a plazma ionok sűrűség eloszlását, ami szintén hengerszimmetrikusnak tekinthető. (20 pont)
f) Elegendően hosszú idő múlva mekkora lesz az eredő erő egy olyan elektronra, amely a nyalábban éppen a hossztengelytől r távolságra halad a plazmában, feltéve hogy vc, továbbá biztosítva, hogy a plazma ionok állandó sűrűsége és a hengerszimmetria megmarad? (20 pont)
g) A fenti számítások alapján két-három mondatban írd le, hogyan játszódik le a fókuszálás! (20 pont)
1A versenyen ‐ amely a Nemzetközi Diákolimpa válogatója volt ‐ összesen három mérési és hét elméleti feladatot kaptak a versenyzők. Utóbbiak közül itt négyet mutatunk be.