Cím: A 36. Nemzetközi Fizikai Diákolimpia elméleti feladatai
Füzet: 2005/október, 425 - 432. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Nemzetközi Fizika Diákolimpia

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1. feladat. Szerencsétlenül járt műhold

 

A mesterséges égitestek manőverezés során leggyakrabban repülésük irányában változtatják meg sebességüket, azaz felgyorsítanak, hogy magasabb pályákra kerüljenek, vagy lefékeznek, hogy visszatérjenek a légkörbe. Ezzel szemben ebben a feladatban most kizárólag olyan pályamódosításokat vizsgálunk, melyeknek során a mesterséges égitest sugár irányú lökéssel módosítja sebességét.
 
 

A numerikus eredmények meghatározásához használd a következő értékeket: a Föld sugara RT=6,37106 m, a nehézségi gyorsulás a Föld felszínén g=9,81m/s2, és a sziderikus nap hosszát tekintsd T0=24,0 h-nak.
Tekintsünk egy m tömegű távközlési műholdat, mely r0 sugarú geostacionárius1 pályán kering pontosan az Egyenlítő egy pontja fölött. A műhold manőverező hajtóművének megfelelő lökéseivel állt a pontos pályára.
Az egyes részkérdésekre kapható pontszám a feladat sorszáma után zárójelben található.
1. Kérdés. (a) (0,3 pont) Számold ki r0 számszerű értékét!
(b) (0,3 + 0,1 pont) Add meg a műhold v0 sebességét, mint a g, RT és r0 paraméterek függvényét, valamint határozd meg a sebesség számszerű értékét!
(c) (0,4 + 0,4 pont) Határozd meg a műhold L0 perdületét (impulzusmomentumát), valamint E0 teljes mechanikai energiáját, mint a v0, m, g és RT paraméterek függvényét!
Amint a műhold elérte a geostacionárius pályát (lásd az F-1. ábrát), stabilizálta helyzetét, és munkára kész állapotba került, a földi irányítóközpont hibájának következtében a menőverező hajtómű rövid időre újra bekapcsolódott. A hajtómű a műholdat a Föld irányába lökte meg, és annak ellenére, hogy a földi irányítóközpont szinte azonnal reagált, és kikapcsolta a hajtóművet, a műhold sebessége egy nem kívánt Δv értékkel módosult. A lökést a β=Δv/v0 lökési paraméterrel jellemezzük. A manőver időtartama jóval rövidebb, mint a műhold keringésének bármilyen más jellemző ideje, tehát a lökés pillanatszerűnek tekinthető.
 

 
F-1. ábra
 

2. Kérdés. Tegyük föl, hogy β<1.
2.1. (0,4 + 0,5 pont) Határozd meg az új pályát jellemző mennyiségeket2, azaz a pálya poláris egyenletében szereplő l paramétert (semi-latus-rectum = ,,fél-merőleges-távolság'') és az ε excentricitást az r0 és β paraméterek függvényében!
2.2. (1,0 pont) Határozd meg az új pálya főtengelye és a véletlen pályamódosítás helyvektora közti α szöget! (A helyvektor kezdőpontja a Föld középpontja.)
2.3. (1,0 + 0,2 pont) Határozd meg a pálya földközeli, illetve földtávoli pontjának rmin, illetve rmax távolságát a Föld középpontjától, mint az r0 és β paraméterek függvényét, valamint add meg a kifejezések számszerű értékét β=1/4 esetén!
2.4. (0,5 + 0,2 pont) Határozd meg a módosult pálya T keringési idejét, mint a T0 és β paraméterek függvényét, és add meg a keringési idő számszerű értékét β=1/4 esetén!
3. Kérdés.
3.1. (0,5 pont) Határozd meg azt a legkisebb βesc lökési paramétert, amely mellett a műhold elhagyja a Föld gravitációs terét!
3.2. (1,0 pont) Ebben az esetben határozd meg a műhold pályájának a Földet legjobban megközelítő pontjának r'min távolságát a Föld középpontjától, mint az r0 paraméter függvényét!
4. Kérdés. Tegyük föl, hogy β>βesc.
4.1. (1,0 pont) Határozd meg a v0 és β paraméterek függvényeként, hogy mekkora v sebessége marad a műholdnak, ha végtelen messzire eltávolodik a Földtől!
4.2. (1,0 pont) Határozd meg a végtelen távoli mozgást jellemző b ,,impakt paramétert'', mint az r0 és β paraméter függvényét! (Lásd: F-2. ábra.)
 

 
F-2. ábra
 

4.3. (1,0 + 0,2 pont) Határozd meg a végtelen távoli mozgás irányának ϕ szögét, mint a β paraméter függvényét! (Lásd: F-2. ábra.) Add meg a szög számszerű értékét a β=32βesc esetre!
Segítség. A távolság négyzetének reciprokával csökkenő, centrális erőtérben mozgó testek ellipszis, parabola vagy hiperbola pályán mozognak. Az mM közelítés mellett a centrális gravitációs teret létrehozó M tömeg a pálya egyik fókuszában van. A koordináta-rendszer kezdőpontját ebben a pontban felvéve, a fenti pályák általános, polárkoordinátás egyenlete (lásd: F-3. ábra)
r(θ)=l1-εcosθ
alakú, ahol az l pozitív állandó a görbe paramétere (semi-latus-rectum = fél-merőleges-távolság), ε pedig a pálya excentriciása. A mozgást jellemző megmaradó mennyiségekkel kifejezve:
l=L2GMm2ésε=(1+2EL2G2M2m3)1/2,
ahol G a gravitációs állandó, L a keringő test perdületének (impulzusmomentumának) nagysága a középpontra vonatkoztatva, E pedig a mechanikai energiája. (A potenciális energia zéruspontja a végtelenben van.)
 

 
F-3. ábra
 

A következő három esetet különböztethetjük meg:
i) Ha 0ε<1, a görbe ellipszis (ε=0 esetén kör).
ii) Ha ε=1, a görbe parabola.
iii) Ha ε>1, a görbe hiperbola.
 
2. feladat. Elektromos mennyiségek abszolút mérése
 

A XIX. században a technológiai és tudományos fejlődés szükségessé tette, hogy az elektromos mennyiségeknek általánosan elfogadott etalonja legyen. Úgy gondolták, hogy az új abszolút egységek csak a távolság, a tömeg és az idő etalonjaira épülhetnek, melyeket a francia forradalom után hoztak létre. 1861-től 1912-ig intenzív kísérleti munka folyt ezeknek az egységeknek a megalapozására. Itt három tanulmányt mutatunk be.
 
Az ohm meghatározása (Kelvin). Egy N menetes, a sugarú, R ellenállású kör alakú zárt tekercs állandó ω szögsebességgel forog a függőleges átmérője körül B0=B0i vízszintes mágneses térben.
1. (0,5 + 1,0 pont) Határozd meg a tekercsben indukálódó ε elektromotoros erőt, és a tekercs forgatásához szükséges P átlagos teljesítményt3! A tekercs önindukcióját hanyagold el!
A tekercs középpontjába egy kicsiny mágnestűt helyezünk az F-1. ábrán látható módon. A mágnestű lassan szabadon elfordulhat a Z tengely körüli vízszintes síkban, de a tekercs gyors forgását már nem tudja követni.
 

 
F-1. ábra
 

2. (2,0 pont) Az állandósult állapot elérése után a mágnestű kis θ szöget zár be a B0 vektorral. Fejezd ki a tekercs R ellenállását ennek a szögnek és a rendszer többi paraméterének függvényében!
Lord Kelvin ezt a módszert használta az 1860-as években az ohm abszolút egységének rögzítéséhez. A forgó tekercs kiküszöbölésére Lorenz egy alternatív módszert javasolt, melyet Lord Rayleigh és Eleanor Sidgwick használt, és amit a következő részben megvizsgálunk.
 
Az ohm meghatározása (Rayleigh, Sidgwick). A kísérleti elrendezés az F-2. ábrán látható. Az elrendezés két egyforma, b sugarú fémkorongból áll (D és D'), melyek a közös SS' fémtengelyre vannak erősítve. A tengelyt egy motor ω szögsebességgel forgatja. A szögsebességet R méréséhez változtatni lehet. A korongokat két egyforma, a sugarú, N menetes tekercs veszi körül (C és C'). A tekercsek úgy vannak sorbakötve, hogy az I áram a két tekercsen ellentétes irányban folyik keresztül. Az egész berendezés az R ellenállás mérésére szolgál.
 

 
F-2. ábra
 

3. (2,0 pont) Tegyük fel, hogy a C és C' tekercseken átfolyó I áram homogén mágneses teret hoz létre a D és D' korongok körül, melynek B nagysága megegyezik a tekercsek középpontjában kialakuló tér nagyságával. Számítsd ki4 a korongok peremén lévő 1-es és 4-es pont közt keletkező ε indukált elektromotoros erőt! Kihasználhatod, hogy a tekercsek közti távolság sokkal nagyobb a tekercsek sugaránál, és ab.
A korongokat az 1-es és a 4-es pontban érintkező kefék kapcsolják a hálózatba. A G galvanométer jelzi az 1‐2‐3‐4 áramkörben folyó áramot.
4. (0,5 pont) Az R ellenállást akkor mérjük, amikor G nullát mutat. Fejezd ki R értékét a rendszer fizikai paramétereivel!
 
Az amper meghatározása. Ha két vezetőn áram folyik át, és megmérjük a köztük fellépő erőt, akkor ez az áram abszolút meghatározását teszi lehetővé. A Lord Kelvin által 1882-ben javasolt ,,árammérleg'' ezt az elvet használja. Az árammérleg hat egyforma, a sugarú, egymenetes, sorbakapcsolt tekercset tartalmaz (C1...C6). A rögzített C1, C3, C4 és C6 tekercsek az F-3. ábrán látható módon két, egymástól 2h távolságra lévő vízszintes síkban fekszenek. A C2 és C5 tekercsek d hosszúságú mérlegkarokra vannak akasztva, és a mérleg egyensúlyi helyzetében egyforma messze vannak a két síktól.
 

 
F-3. ábra
 

Az I áram úgy folyik át a tekercseken, hogy a C2 tekercsre felfelé, a C5 tekercsre lefelé mutató mágneses erő hat. Az O forgástengelytől x távolságra elhelyezett m tömeg szolgál arra, hogy a fent leírt egyensúlyi állapotot helyreállítsa abban az esetben, amikor a tekercseken áram folyik át.
5. (1,0 pont) Fejezd ki a C2 tekercsre ható, a C1 tekerccsel való mágneses kölcsönhatásból származó F erőt! Az egyszerűség kedvéért tételezd fel, hogy az egységnyi hosszra ható erő megegyezik a két végtelen hosszú párhuzamos vezető közt egységnyi hosszon fellépő erővel!
6. (1,0 pont) Az I áramot a mérleg egyensúlyi helyzetében mérjük. Fejezd ki I értékét a rendszer fizikai paramétereinek függvényében! A berendezés méretei olyanok, hogy a bal oldalon és a jobb oldalon lévő tekercsek közti kölcsönhatás elhanyagolható.
Legyen M a mérleg tömege (m és a ráakasztott részek nélkül), G a tömegközéppontja, az OG¯ távolság pedig l!
7. (2,0 pont) A mérleg egyensúlyi állapota stabilis, ha a C2 tekercs magassága kicsiny δz, a C5 tekercsé pedig -δz értékkel megváltozik. Határozd meg5 azt a δzmax maximális értéket, ahol a mérleg az elengedés után még az egyensúlyi helyzet irányába kezd el mozogni!
 
3. feladat. Neutronok gravitációs mezőben
 

A megszokott klasszikus világban a földön rugalmasan pattogó labda a vég nélküli mozgás ideális példája. A labda csapdában van, nem mehet a földfelszín alá és a felső holtpont fölé. Kötött állapotban marad, mindig visszafordul és fölpattan. Csak a közegellenállás és az ütközés rugalmatlansága állíthatja meg, amitől viszont a következőkben eltekintünk.
Fizikusok egy csoportja a grenoble-i Laue‐Langevin Intézetben 2002-ben megjelentetett egy cikket6 a földi gravitációs mezőben végzett neutronejtési kísérletről. A kísérletben a jobbra mozgó neutronok szabadon estek egy vízszintes, neutrontükörként viselkedő kristályfelületre, ahonnan rugalmasan visszapattantak a kezdeti magasságukig, és ez ismétlődött ...
A kísérlet vázlatát az F-1. ábra mutatja. A rendszer egy W bemenőnyílásból, egy M neutrontükörből (z=0 magasságban), egy L hosszúságú A neutronelnyelő falból (z=H magasságban) és egy D neutrondetektorból áll. A neutronsugár állandó vx vízszintes sebességgel repül az A és M közötti üregben W-től D-ig. Mindegyik neutron, amely eléri az A felületet, elnyelődik, azaz eltűnik a kísérletből. Azok, amelyek elérik az M felületet, rugalmasan visszaverődnek. A D detektor azon neutronok N(H) számát méri, amelyek egységnyi idő alatt elérik a detektort.
 

 
F-1. ábra
 

Az üregbe belépő neutronok sebességének vz függőleges komponense mind pozitív, mind negatív irányban széles tartományban változik. Az üregbe belépő neutronok a tükör és az elnyelő felület között repülnek.
1. (1,5 pont) Határozd meg klasszikusan a z magasságban belépő neutronok vz(z) függőleges sebességének azt a tartományát, amelyben a neutron eléri a detektort! Tedd fel, hogy L sokkal hosszabb, mint a feladatban bármely más hosszúság!
2. (1,5 pont) Számold ki klasszikusan az üreg Lc minimális hosszát, amely biztosítja, hogy az előző pontban szereplő sebességtartományon kívüli neutronok minden z esetén elnyelődjenek A-ban! Legyen vx=10m  s-1 és H=50μm.
Az N(H) átmenő neutronfluxust mérjük D-ben. Azt várjuk, hogy ez a mennyiség monoton növekszik H-val.
3. (2,5 pont) Határozd meg klasszikusan a detektort időegységenként elérő összes neutron Nc(H) számát, feltéve, hogy a belépő neutronnyalábban minden vz sebesség és minden z magasság egyformán valószínű. A választ az üregbe egységnyi idő alatt, egységnyi vz függőleges sebességtartományban és egységnyi z magasságtartományban belépő neutronok számát megadó ϱ állandóval fejezd ki!
A grenoble-i csoport által kapott eredmények nem egyeztek a fenti klasszikus jóslattal, helyette N(H) kísérleti értékei hirtelen ugrásokat mutattak, amikor H bizonyos kritikus értékeket (H1,H2,...) átlépett. Ezt mutatja vázlatosan az F-2. ábra. Más szavakkal, a kísérlet azt mutatta, hogy a neutron függőleges pattogó mozgása kvantált. Hasonlóan ahhoz, ahogy Bohr és Sommerfeld a hidrogénatom energiaszintjeit megkapta, itt is úgy fogalmazhatunk, hogy ,,az S hatás a h Planck-állandó egész számszorosa''. Ebben a feladatban S-et az
S=pz(z)dz=nh,n=1,2,3,...
összefüggés határozza meg (Bohr‐Sommerfeld kvantumfeltétel), ahol pz az impulzus függőleges komponense, és az integrált a pattogás teljes periódusára kell elvégezni. Csak olyan neutronok haladhatnak az üregben, melyek a feltételt kielégítő S-sel rendelkeznek.
 

 
F-2. ábra
 

4. (2,5 pont) Számold ki azokat a Hn holtpontmagasságokat és En energiaszinteket (ahol En a függőleges mozgáshoz tartozó mechanikai energia), amelyeket a Bohr‐Sommerfeld kvantálás megenged! Add meg H1 számszerű értékét μm-ben és E1 értékét eV-ban!
A kvantálással a hosszú üregen keresztülrepülő neutronok belépéskor egyenletes eloszlása megváltozik, és ezért detektáltak lépcsőszerű eloszlást (lásd az F-2. ábrát.) A továbbiakban az egyszerűség kedvéért egy H<H2 magasságú, hosszú üreget vizsgálunk. Klasszikusan minden, az 1. kérdésben meghatározott energiatartományban levő neutron keresztülmehet az üregen, de a kvantummechanika szerint csak azok, melyek energiája E1. Az energiára és időre vonatkozó Heisenberg-féle határozatlansági reláció szerint ez az energiaérték meghatároz egy minimális repülési időt.
5. (2,0 pont) Becsüld meg a minimális tq repülési időt és az üregnek ehhez tartozó minimális Lq hosszát, amely ahhoz szükséges, hogy meg tudjuk figyelni a neutronok D-ben mért számában az első éles növekedést. Legyen vx=10m  s-1.
Adatok:    Planck-állandóh=6,6310-34 Js,  fénysebesség vákuumbanc=3,00108ms-1,  elemi töltése=1,6010-19 C,  neutron tömegeM=1,6710-27 kg,  nehézségi gyorsulásg=9,81ms-2.  Ha szükséges, használd:(1-x)1/2dx=-2(1-x)3/23.  
1A pályához tartozó keringési idő T0.

2Nézd át a feladat végén található ,,segítséget''!

3Egy X(t) periodikus mennyiség X átlagértéke X=1T0TX(t)dt, ahol T a periódusidő.

4Szükséged lehet a következő integrálokra:

02πsinxdx=02πcosxdx=02πsinxcosxdx=0,02πsin2xdx=02πcos2xdx=π,
később
xndx=1n+1xn+1.

5Feltételezd, hogy a tekercsek középpontjai közelítőleg egy vonalban maradnak!
Használd a következő közelítéseket: 11±β1β+β2 vagy 11±β21β2, ha β1, és sinθtgθ, ha θ kicsi.

6V. V. Nesvizhevsky et al., ,,Quantum states of neutrons in the Earth's gravitational field.'' Nature, 415 (2002) 297., Phys Rev. D 67, 102002 (2003).