Cím: Áprilisi tréfás feladatok
Füzet: 1956/április, 124. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek
Hivatkozás(ok):1956/szeptember: Az áprilisi tréfás feladatok megoldása

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

(Külön verseny az I‐II. oszt. tanulók részére)
 

Az alábbi feladatok (amelyeknek csak szövege tréfás, a feleletek egyértelműen megadhatók) megoldása külön verseny tárgyát képezik.
 

a) Antal és Béla az uszodában fogadnak arra, ki tud hosszabb ideig víz alatt maradni. Döntőbírául Csaba barátjukat kérik fel. A közeli toronyórán delet harangoznak. Antal az első kongásra víz alá merül és pontosan a hatodik ütésre dugja ki fejét a vízből; ugyanabban a pillanatban merül alá Béla, aki már a tizenkettedik ütés előtt (de a tizenegyedik után) emeli ki fejét a habokból. Csaba ezek alapján Antalt nyilvánítja nyertesnek. Van-e az olvasónak megjegyezni valója ?
 

b) Takarékos nagybácsim meséli, hogy minden gyertyamaradékot megőriz, és 10 gyertya viasz-maradékából egy tizenegyedik gyertyát készít. 100 szál vásárolt gyertyából tehát hányat égethet ?
 

c) Öt tanuló ugyanabban a tanulókörben készült valamilyen vizsgára. A vizsga után a tanulók elhatározzák, hogy tréfából most majd ők adnak fel leckét instruktoruknak. Megállapodnak abban, hogy a vizsga eredményéről a tanulókör vezetőjének mindegyikük két állításban számol be, amelyek közül az egyik igaz, a másik nem. Ám törje a fejét, aki e beszámolókból ki akarja hámozni a tényleges eredményt !
Az öt tanuló beszámolója lényegében így festett:
Anna: Dénes a második helyen végzett. Én csak harmadik lettem.
Bálint: Én vizsgáztam legjobban. Mögöttem Cecilia lett második.
Cecilia: Harmadik helyet értem el. Bálintnak meg kellett elégednie az utolsó hellyel.
Dénes: Másodiknak végeztem. Ernő csak negyedik lett.
Ernő: Utolsó előtti lettem. Anna végzett az első helyen.
Tudva azt, hogy csak ez az öt tanuló vizsgázott, és mindegyik beszámolóban egy állítás igaz és egy hamis ‐ megállapítható-e a tanulók sorrendje ?
 

*
 

A megoldások beküldésének feltételei ugyanazok, mint a ,,Gyakorlatok''-é. A három feladat egynek tekintendő.) A legjobb 50 megoldás beküldőinek nevét közöljük. Ezek közül a két legszabatosabban megindokolt megoldás szerzői könyvjutalomban részesülnek. Ezenkívül vigaszdíjak lesznek (nem teljes megoldásokért is)‐ sorshúzás alapján.