Cím: Az iskolarádió matematika szakköre
Szerző(k):  Herczeg János 
Füzet: 1978/szeptember, 27 - 28. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Műsortervünk az 1978/7 9-es tanévre:

 

1. Október 24.: Egy matematikaóra az 1800-as évek elején. Sokak kérésére megismételjük Szénássy Barna egyetemi tanár ,,matematikatörténeti rádiójátékát''

2. November 21.: Neumann János. Születésének 75. évfordulója alkalmából megemlékezünk a 20. század egyik legnagyobb lángelméjéről.

3. Február 13.: A természet kedveli a szélsőértékeket. A tavalyi ,,Szélsőértékfeladatok a fizikában'' c. szakkörünket folytatjuk, de a korábbitól teljesen független feladatanyaggal.

4. Március 13.: A ,,test'' algebrai szemmel nézve. A tavaly elkezdett ,,Ismerkedés az algebrai struktúrákkal'' témát boncoljuk tovább. Akkor a csoport fogalmáról volt szó, most a testtel folytatjuk.

5. Május 8.: Titoknyitogató. A jó, esetenként kiváló eredmények mögött hosszú, rejtett fejlődési folyamat van. Erről gyűjtünk feladatokat tanároktól, diákoktól. Ezeknek a tanulságos élménybeszámolóknak a sorát az elkövetkező években is folytatni kívánjuk.

 
A szakkörön kitűzött feladatok megoldását a következő címre lehet beküldeni:

Iskolarádió, Matematika Szakkör, Bp., Bródy S. u. 5-7. 1800.
A múlt tanévben feladatmegoldóink közül 50 Ft értékű könyvutalványt nyert: Csényi Zoltán (Bp., Eötvös J. Gimn.); Danis Éva, Oroszlány (Tata, Eötvös J. Gimn.); Dögei Sándor (Debrecen, Fazekas M. Gimn.); Horváth László honv. (Hódmezővásárhely); Lendvai György (Dunaújváros, Münnich F. Gimn.); Móra László (Bp.); Simon Béla (Kalocsa, I. István Gimn.); Szalkai István, Devecser; Táborszki Ágnes (Csurgó, Csokonai Vitéz M. Gimn.); Vincze Nándor, (Tiszakécske).
Megemlítjük, hogy a feladatok pontos szövegét (és a szakkör anyagának rövid összefoglalóját) minden iskolának, szakkörnek írásban is megküldjük, ha a címüket megírják nekünk.
 
*


Az október 24-i adásunkban a következő kérdéseket tesszük fel:

1. Hogyan mondjuk ma a következő két mondatot: A másodhatalmú ekvációk bal oldalán áll a falkamennyiség, a jobb oldalán peng a czifra. A másodkarú ekváció gyökerét kockalapos teljes egyforradalmasítással nyerhetnénk, de a gyökérre alkatka is esméretes.
2. Adjuk meg az alábbi szakkifejezések mai formáját: sorfüzet, egészleti hánylat, megnullítás, egészezés, hihetőségi számvetés, tekeres, görgöny, körtetény, hajtalék, tüzellő, katétus, hypoténus, a szegellet kebele, a szegellet érdeklője.
Ha figyelmesen meghallgatjuk a századeleji tanórát, mai matematikatudásunk alapján megfejthető a rejtvény.