Cím: Hírek
Füzet: 1978/október, 76. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Rátz László Vándorgyűlés

Az idén Szombathelyen tartották meg a matematikatanárok részére a Rátz Lászlóról* elnevezett vándorgyűlést, július 10-től 15-ig. A vándorgyűlés gondolatát a Bolyai János Matematikai Társulat elnöksége 1960-ban vetette fel. Az első vándorgyűlés 1961-ben volt Debrecenben, s azóta minden évben megrendezésre kerül valamelyik vidéki nagyvárosban, ahol főiskola van. A vándorgyűlés a matematikaoktatás időszerű kérdéseivel foglalkozik. Itt kerül kiosztásra a Beke Manó emlékdíj, melyet a matematika oktatásában és népszerűsítésében végzett kiemelkedő munka elismeréséért kapnak a tanárok.
 

Az idei év Beke Manó-díjasai:
 

M. Bartal Andrea (adjunktus, ELTE); Bognár Imréné (tanítónő, Nagyatád); Gábos Adél (vezető tanár, Bp., Radnóti Gimn.); Ill Mártonné (tanszékvez. tanár, Baja, Tanárképző Főisk.); Mérő László (nyugdíjas ig., Kaposvár); Pálfalvi Józsefné (főisk. adj., Eger, Tanárképző bp-i tagozat); Szálka Györgyné (tanítónő, Szinyei Merse P. u. Ált. Isk.); Tusnády Gábor (tud.munkatárs, Bp., MTA Kut. Int.).
 

*
 

A Nemzetközi Matematikai Kongresszus (ICM)
 

1978. augusztus 15-23. között került megrendezésre Helsinkiben 74 ország több mint háromezer matematikusának részvételével. A kongresszus szigorúan tudományos, résztvevői majdnem mind egyetemi oktatók.
Az első Nemzetközi Matematikai Kongresszust 1897-ben Zürichben tartották, a következőt 1900-ban Párizsban, s azóta a háborúk éveit leszámítva minden negyedik esztendőben megrendezésre kerül. A kongresszus fő célja kezdete óta változatlan; széles körű áttekintést adni a matematikai kutatások egész területéről. Az egyes országokból meghívott előadók egyórás előadásokban számolnak be a hazájukban folyó kutatásokról. A mostani kongresszusnak 137 ilyen meghívott előadója volt. Ezenkívül mintegy 800 rövidebb, 10 perc időtartamú beszámoló is elhangzott a különböző témájú szekcióüléseken. Az előadások 43%-át az Egyesült Államok, 22%-át a Szovjetunió, a maradék 35%-ot pedig a többi résztvevő országok matematikusai tartották. A kongresszus hivatalos nyelvei az angol, francia, német és orosz, de az előadások nagyon kevés kivétellel angol nyelven hangzottak el. A kongresszuson közel 50 magyar matematikus is részt vett.

*Rátz László kiváló matematikatanár volt. 1896‐1914 között ő szerkesztette a Középiskolai Matematikai Lapokat.