Cím: Az Iskolarádió Matematika Szakköre
Füzet: 1977/február, 75 - 77. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A legkisebb négyzetek módszere

 

Lapunk 53. kötetének 175. oldalán egy fizikafeladat megoldása során egy tömegpont pályájáról kiderül, hogy egyenlete
s(t)=At2+Bt+C+Dsin(ωt+δ)
alakú, és a konstansok értéke
A=12,B=2π,C=0,D=2π2,ω=πδ=0.

Gyakran találkozunk ehhez hasonló feladattal: ismerjük egy függvényt definiáló képlet alakját, bizonyos hibával megmérjük néhány helyen a függvény értékét, és ezek alapján meg szeretnénk határozni a képletben szereplő ismeretlen együtthatók értékét. Nyilván olyan együtthatókat fogunk választani, amelyek a legjobb közelítést adják. De mit jelent az, hogy legjobb közelítés ?
A fizikusok mérési adataihoz mi is kitűztünk egy feladatot (F. 2037.). Elhagytuk a szinuszos tagot, és azt a parabolát kerestük, amelytől vett maximális eltérés a legkisebb. Mint kiderült így a feladatot elég nehéz megoldani. A megoldás alapötletét újra kitűztük a 2063-as * feladatban, ennek alapján megtalálható az általános módszer is, a végrehajtása azonban igen nagy munka.
Ezek a nehézségek vezethették Gausst arra az elhatározásra, hogy csillagászati számításaiban ne az abszolút hibával mérje a közelítés jóságát, hanem a kvadratikus eltéréssel. Általában, ha az xi, yi, (i=1,2,...,n) mérési adatokat az y=f(x) függvénnyel közelítjük, a kvadratikus eltérés a
Q=(y1-f(x1))2+(y2-f(x2))2+...+(yn-f(xn))2
összeg. Ezt kényelmesebb felírni a szumma jel segítségével:
Q=i-1n(yi-f(xi))2.
A Gausstól származó legkisebb négyzetek módszere alapján valahányszor sok függvény közül kell választanunk, mindig azt részesítjük előnyben, amelyikhez a legkisebb kvadratikus eltérés tartozik.
Ha a figyelembe vett függvények f(x)=ax+b alakúak, feladatunk annak az a, b számpárnak meghatározása, amelyre a
Q=i-1n(yi-axi-b)2
négyzetösszeg minimális. Ezt az a, b számpárt kell meghatározni, vagy a megfelelő egyenest megrajzolni a mellékelt 3. feladatban közölt adatokhoz. (Sorozatunkban összesen hat feladatot tűzünk ki. Az első kettő az adásban szerepelt.)
 


3. feladat Melyik egyenes alapján lehet a legjobb becslést adni a gyerek magasságára ?
 

 


4. feladat. Ha 9 kockát feldobunk, amelyek mindegyikének k lapja piros, akkor 100 esetből várhatóan hányszor fordul elő, hogy a piros lapok közül legfeljebb n van felül ?
n,k01234560123456789
 

Fogadjunk !
 

Varga Tamástól származik a következő játék (a szabályait kissé módosítottuk). Választunk egy véletlen eseményt, amelyet akárhányszor meg tudunk ismételni, lényegében hasonló körülmények között. Jelöljük ezt az eseményt E-vel. Mondjuk E az az esemény, hogy ha 9 kockát feldobunk, melyek mindegyikének 1 lapja piros, akkor a piros lapok közül legfeljebb 3 van felül. A játékosok mindegyike felírja egy lapra, hogy szerinte a választott esemény 100 esetből várhatóan hányszor fordul elő. (Amíg ezzel mindenki el nem készül, a játékosok ne nézzék meg, mit írtak a többiek.) A tippek alapján kiosztjuk a szerepeket. Aki a legnagyobb számot írta, az lesz a Felső, tippjét jelöljük F-fel. Aki a legkisebb számot írta, az lesz az Alsó, tippje A. (Egyenlőség esetén Felső is, Alsó is több játékos is lehet egyszerre.) A többiek a kibicek. Ezután levonunk a Felsőtől F, Alsótól (100-A) pontot, és minden kibicnek adunk (F-A) pontot. Végül a Felső megkísérli az E eseményt előidézni. Egyetlen kísérletet végezhet, ha ebben E bekövetkezik, ő kap 100 pontot, különben Alsó. Ha tehát E a mondott esemény, akkor a Felső feldob 9 kockát, és megszámolja, hogy hány piros lap kerül felülre. Ha ezek száma legfeljebb 3, a Felső, különben pedig Alsó kap 100 pontot.
Ezt a játékot a kedves olvasó is játszhatja családja vagy barátai körében, a mellékelt 4. feladatban szereplő hetven esemény bármelyikével. Célszerű sorról sorra haladni, de akit a két szélső oszlop zavar, az hagyja ki őket. Mi sajnos nem tudunk mindenkivel játszani, így arra kérjük az olvasót, higgye el nekünk, hogy tudjuk a pontos eredményt (és azt is, hogy ez mit jelent). Mi a hozzánk beérkező tippeknek a pontos értékről vett kvadratikus eltérését fogjuk kiszámolni, és játékunkat az nyeri, akinek a legkisebb a kvadratikus eltérése.
 

Öröklődés
 

Ketten játszhatják a következő játékot. Választanak egy nem túl nagy számot jelöljük ezt n-nel, mondjuk n=3, és megállapodnak abban, hogy a magyar kártya számozott lapjai annyi pontot érnek, amennyi a rajtuk levő szám, az alsó, felső, király ász, pontértéke pedig rendre 11, 12, 13, 14. Mindkét játékos kap 2n darab lapot, és felír egy cédulára egy számot. (Se a lapjait, se a számát nem mutatja meg a másiknak.) Aztán mindketten kihúznak n lapot, a másik lapjai közül, és összeadják az együtt kihúzott 2n lap pontértékét. Az nyer, akinek a céduláján levő szám közelebb van a kapott összeghez. (Kár volna tagadni, hogy ez a játék Czeizel doktor tévébeni előadásainak a hatására jutott eszünkbe).

* A két feladat megoldását márciusi számunkban közöljük. (A Szerk.)