Cím: Emlékülés és megyei fizikaverseny Lánczos Kornél születésének 100-adik évfordulóján
Szerző(k):  Nyirati László ,  Ronyecz József 
Füzet: 1993/április, 151 - 153. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Száz évvel ezelőtt, 1893. február 2-án született Székesfehérvárott Lánczos Kornél világhírű matematikus, fizikus, a kvantummechanika, relativitáselmélet és numerikus matematika kiváló művelője. Ebből az alkalomból szülővárosában a Magyar Tudományos Akadémia, a Bolyai János Matematikai Társulat, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat tudományos konferenciával egybekapcsolt Emlékülésen tekintette át tudományos pályájának legfontosabb eredményeit.
Az emlékülés bevezetőjeként a városi Herman László Zeneiskola két tanulójának Rajkó Mártának és Zsófiának ,,mini'' fuvolaelőadása hangzott el.
A plenáris ülést Császár Ákos nyitotta meg, Balsay István polgármester, majd Beretz Botond, a Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntötte a résztvevőket.
A Lánczos Kornél által művelt három nagy témakörben: (kvantummechanika, relativitáselmélet, numerikus matematika) Marx György, Abonyi Iván, illetve Schipp Ferenc tartott előadást.
A plenáris ülés kiemelkedő programja volt az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Fejér Megyei Csoportja és a Fejér Megyei Pedagógiai Szolgáltató Intézet által meghirdetett pályázat eredményhirdetésre és a legjobb eredményt elérőknek járó oklevelek és díjak átadása. A megyei versenyt pályázattal indítottuk 1992. november 14-én. A pályázati témakörök a következők voltak: ‐ Fizikatörténeti dolgozat megírása a névadóról Lánczos Kornélról. ‐ Mérési vagy kísérleti berendezés elkészítése, a mérés vagy kísérlet elvégzése, eredményeinek értékelése. ‐ Egy érdekes fizikai feladat, probléma vagy eszköz részletes bemutatása, mélyebb tárgyalása az optika területéről.
Összesen 8 középiskolából 54 diák nyújtott be dolgozatot a kírt pályázatra. A második fordulóban már csak ezek a diákok vehettek részt.
A második forduló zárthelyi feladatmegoldásból állt, melyet 1993. január 30-án írtak a diákok az Ybl Miklós Szakközépiskolában.
A pályázatra beadott dolgozatok valamint a zárthelyi feladatmegoldások alapján a Radnai Gyula elnökletével értékelő zsűri 16 tanulót tartott érdemesnek arra, hogy szóban is meghallgasson. Ezen a szóbeli meghallgatáson a tanulók a pályamunkájukat ismertették és a zsűri tagjai által feltett, a témához kapcsolódó kérdésekre kellett válaszolniuk. A zsűri a pályamunkákat, a feladatmegoldást, valamint a szóbeli meghallgatáson nyújtott teljesítményt együttesen értékelte.
Ezek alapján a következő eredmény született:
1. Gábor Adrienn (Dunaújváros, Széchenyi I. Gimn.), témája: Newton fénytani kutatásai; 2. Héri Tamás (Székesfehérvár, Teleki B. Gimn.), témája: Életrajz; 3. Isztl Ákos (Dunaújváros, Bánki D. Szki.), témája: A fény mint jelenség; 3. Fűrész Gábor (Székesfehérvár, Teleki B. Gimn.), témája: A Hold hegyeinek magassága; 4. Tóth Zsolt (Dunaújváros, Bánki D. Szki.), témája: Optikai rács; 5. Wolkensdorfer Helga (Székesfehérvár, József A. Gimn.), témája: Fényelnyelés vízben; 6. Hollósi Attila (Dunaújváros, Széchenyi I. Gimn.), témája: Feladatok a hajításokból.
További helyezettek: 7. Auer József (Dunaújváros, Bánki D. Szki.), témája: Holográfia; 8. Pereces János (Székesfehérvár, József A. Gimn.), témája: Fénytani tételek; 9. Gondán Andrea (Székesfehérvár, József A. Gimn.), témája: Életrajz; 10. Szentzi György (Székesfehérvár, Vörösmarty M. Szakk. és Szakm. Int.), témája: Életrajz; 11. Sáfár Cecília (Dunaújváros, Széchenyi I. Gimn.), témája: Fénytani jelenségek; 12. Szombathelyi Norbert (Dunaújváros, Széchenyi I. Gimn.), témája: Fajhőviszony meghatározás; 13. Szabó Gyula (Dunaújváros, Széchenyi I. Gimn.), témája: Vastaglencse fókusztávolsága; 14. Birgány Zsolt (Székesfehérvár, Ybl M. Szki.), témája: Egy egyszerű spektroszkóp; 15. Tóth Zoltán (Dunaújváros, Bánki D. Szki.), témája: Newton optikai munkássága.
A verseny általános értékelése
A helyezést elért versenyzők értékes pályamunkákat nyújtottak be. Az összetett verseny második helyezettje Héri Tamás a legjobb életrajz írója.
A legjobb pályamunkát Fűrész Gábor nyújtotta be. Ő a holdhegyek magasságméréséről írt tanulmányt. Ebben gömbháromszögtani tételeket alkalmazva saját felvételű holdfényképeit értékelte ki. Örömmel vettük, hogy olyan pályamunkák is érkeztek, amelyek önálló kísérlet elvégzéséről számoltak be. Ebből a szempontból is érdekes volt Wolkensdorfer Helga pályamunkája. Házilag készített eszközzel végzett méréseivel igazolta az elméleti összefüggéseket.
Az első 16 versenyző könyvjutalomban részesült. A legjobbak pedig ezenkívül oklevelet, és valamennyien emléklapot kaptak.
A jutalmakat és emléklapokat Marx György, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat elnöke adta át a versenyzőknek.
A legjobb pályamunkákat és eszközöket kiállításon mutattuk be az emlékülésen részt vevő vendégeknek.
Az ünnepi üléssel, jubileumi diákversennyel és tudományos konferenciával méltón emlékezett szülővárosa a nagy tudósra. Az előkészítő és szervező bizottság e helyen is köszönetét fejezi ki Székesfehérvár Megyei Jogú Város, Fejér Megye, Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűléseinek a megrendezéshez nyújtott anyagi támogatásért. Külön köszönet illeti a tanulói verseny megszervezésében és lebonyolításában részt vállalt kollégákat.