Cím: Egy fizika feladat megoldása "a Könyvből"
Szerző(k):  Gnädig Péter 
Füzet: 2004/december, 559 - 564. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Erdős Pál (1913‐1996), a világhírú magyar matematikus gyakran emlegette, hogy a Jóistennek (aki természetesen matematikus) van egy Könyve, amelyben a matematikai tételek tökéletes megoldását őrzi. A matematikusok, amikor rácsodálkoznak egy probléma nagyon egyszerű és emiatt különösen szép, frappáns megoldására, akkor azt mondják: Ez a Könyvből való bizonyítás! Erdős véleménye szerint egy matematikusnak nem kell hinnie Istenben, de hinnie kell a Könyvben1!
A fizikusok közül sokan úgy vélik, hogy a Könyv nem csupán matematikai tételek bizonyításával van tele, jut benne hely a fizika (és más tudományágak) problémáinak is. Ha ez így van, akkor az alábbi feladat és annak megoldása sem hiányozhat közülük!

 
*
 

A probléma. Egy h magas toronyból adott v0 nagyságú kezdősebességgel különböző irányokba hajíthatunk el pontszerű testeket. Legfeljebb mekkora (vízszintesen mért) távolságra juthatnak el a testek, ha a légellenállás nem számottevő?
 
Ez a feladat (amely sokféleképpen, pl. egy h magas súlylökő leghatékonyabb dobóstratégiájának megkereséseként is megfogalmazható) többféle módon is megoldható. Az alábbiakban négy megoldást is bemutatunk, ezek közül az első bizonyára nem nyerné el a szépségdíjat. (Akik még nem ,,barátkoztak meg'' a differenciálszámítással, nyugodtan átugorhatják a megoldás (5) egyenlet utáni részét, legfeljebb annak hosszára vessenek egy pillantást!) A másodikról a jelen sorok írója sokáig azt hitte, hogy a Könyvből való, mindaddig, amíg meg nem ismerkedett a harmadik megoldással. Ennek megértéséhez azonban egy olyan matematikai művelet ismerete szükséges, amellyel esetleg nem minden középiskolás találkozott, ezért megadunk egy negyedik, csak elemi geometriai és fizikai ismereteket igénylő megoldási módot is. A harmadik és a negyedik megoldás lényegében egyenértékű, csak megfogalmazásuk különböző. Olvasóink eldönthetik, hogy véleményük szerint vajon melyik kerülhet be a Könyvbe.
Mielőtt belekezdenénk a részletes megoldásba, bevezetünk egy hasznos jelölést: v0-t 2gH alakban írjuk fel, ahol H egy hosszúság dimenziójú állandó. H szemléletes jelentése: ilyen magasról leejtett test éppen a feladatban szereplő v0 sebességgel érne földet. A továbbiakban a hajítások kezdősebességét mindig átszámítjuk H-ra, és a maximális dobási távolságot is H egységekben fogjuk kifejezni.
 
I. megoldás. Írjuk le a test mozgását, vagyis a ferde hajítás folyamatát az 1. ábrán látható derékszögű koordináta-rendszerben!
 
 

1. ábra
 

A vízszintes (x tengely irányú) mozgás egyenletes:
x(t)=v0cosαt,(1)
ahol α az elhajítás irányának a vízszintessel bezárt szöge.
A függőleges, egyenletesen gyorsuló mozgást leíró összefüggés:
y(t)=-g2t2+v0sinαt+h.(2)
Az (1) egyenletből kifejezhetjük az időt:
t=xv0cosα,
majd ezt (2)-be helyettesítve megkapjuk a pályagörbe egyenletét:
y=-g2v02cos2αx2+xtgα+h.(3)
A hajítás vízszintes távolságát, d-t úgy kapjuk meg, hogy a fenti egyenletben y helyébe 0-t írunk (hiszen a földet érésre ez jellemző), s a hozzá tartozó x éppen a szóban forgó d lesz. Tehát
0=-g2v02cos2αd2+dtgα+h,(4)
ami a korábban említett v0=2gH jelöléssel
0=-d24Hcos2α+dtgα+h(5)
alakra hozható. Ez d-re nézve egy másodfokú egyenlet, melynek számunkra érdekes (d>0) megoldása:
d(α)=2H[sinαcosα+(sinαcosα)2+hHcos2α].(6)

A szélsőértékszámítás szabályai szerint ennek a kifejezésnek d'(α) deriváltja a maximális d értéknél nulla. Ez a feltétel megadja a kérdéses α szöget, ahonnan (meglehetősen bonyolult számolás után) dmax is meghatározható. Egyszerűbben célhoz érünk, ha képezzük az (5) egyenlet α szerinti deriváltját, miközben kihasználjuk, hogy a keresett helyen d'(α)=0, vagyis d állandónak tekinthető:
ddα[-d24Hcos2α+dtgα+h]=-d24H2sinαcos3α+dcos2α=0,(7)
azaz
d=2Htgα.
Ezt (5)-be helyettesítve és a kapott egyenletet tgα-ra megoldva
tgα=HH+h;(8)
a legnagyobb hajítási távolságra pedig
dmax=2HH+hH=v0gv02+2gh(9)
adódik.
 
Megjegyzés: A talajszintről (h=0) történő hajításnál visszakapjuk a jól ismert α=45 és dmax=2H=v02/g összefüggéseket.
 
II. megoldás. A feladat elemi matematikával, differenciálszámítás alkalmazása nélkül is megoldható. Induljunk ki az (5) egyenletből, és használjuk ki az 1cos2α=1+tg2α trigonometrikus azonosságot! Ekkor az u=tgα jelöléssel a következő egyenletet kapjuk: (1+u2)d2-4udH-4hH=0. Ez az egyenlet nemcsak d-re nézve másodfokú, hanem (adott d esetén) az u változóban is másodfokú egyenlet:
u2d2-u4dH+(d2-4hH)=0.
Ennek akkor van valós megoldása, ha a diszkriminánsa nem negatív, azaz
(2dH)2-d2(d2-4hH)0.
Innen
d24H2+4hH
adódik, és a határeset (az egyenlőség) nyilván a legnagyobb hajítási távolságnak felel meg; ez pedig éppen (9)-cel egyenértékű.
 
III. megoldás. Jelöljük a kezdősebesség vektorát v0-lal, a földet érés sebességét v1-gyel, a teljes mozgáshoz tartozó elmozdulásvektort r-rel, a nehézségi gyorsulást (mint vektort) pedig g-vel (2. ábra)!
 
 

2. ábra
 

Newton II. törvénye szerint
v1-v0t=g,(10)
ahol t a mozgás időtartama. (Kihasználtuk, hogy a gyorsulás időben állandó, ezért a pillanatnyi gyorsulás és az átlagos gyorsulás megegyezik.)
Másrészt igaz, hogy
v1+v02t=r,(11)
itt azt használtuk ki, hogy a sebesség időben egyenletesen változik, tehát az átlagsebesség megegyezik a kezdeti- és végsebesség számtani közepével.
Szorozzuk össze a fenti két vektor-egyenletet skaláris szorzással:
v12-v022=gr=gh,
azaz a földetérés sebességének nagysága
v1=v02+2gh.
Ez nem túl érdekes összefüggés, hiszen az energiamegmaradás törvényéből ezt már korábban is tudtuk. Meglepő eredményt kapunk azonban akkor, ha a (10) és (11) egyenleteket vektoriális szorzással szorozzuk össze. Felhasználva, hogy v0×v1=-v1×v0, továbbá v0×v0=v1×v1=0, azt kapjuk, hogy
v1×v0=g×r.
Képezzük a fenti egyenlet mindkét oldalának abszolút értékét (és használjuk fel, hogy két vektor vektoriális szorzatának nagysága a tényezők abszolút értékeinek és a közbezárt szög szinuszának a szorzata):
|v1×v0|=|v0||v1|sinγ=v0v02+2ghsinγ=|g×r|=gd.(12)
(Kihasználtuk, hogy g és r vektoriális szorzásánál r-nek csak a vízszintes komponense számít, ennek hossza pedig éppen a keresett vízszintes elmozdulás.)
A (12) egyenletből leolvasható, hogy d akkor a legnagyobb, amikor a v0 és a v1 vektorok merőlegesek egymásra, és a legnagyobb hajítási távolság
dmax=v0gv02+2gh,
összhangban (9)-cel.
Ha a kezdősebesség vízszintessel bezárt szögét a korábbiaknak megfelelően α-val jelöljük, akkor a sebesség vízszintes komponensének állandóságából, valamint a kezdő- és végsebesség merőlegességéből v0cosα=v1cos(90-α)=v1sinα, azaz
tgα=v0v1=v0v02+2gh
adódik, ami (8)-cal egyenértékű.
 
IV. megoldás. Kövessük a III. megoldás gondolatmenetének elejét, írjuk fel a (10) és (11) egyenleteket, majd tekintsük a kezdeti- és a végsebesség vektora által kifeszített OBCA paralelogrammát (3. ábra)!
 
 

3. ábra
 

Számítsuk ki a paralelogramma T területét kétféle módon. Egyrészt T=|v0||v1|sinγ, másrészt
T=ABOM=gtdt=gd.
Kihasználtuk, hogy az AB szakasz függőleges és (10) szerint gt hosszúságú, valamint (11) alapján OD hossza r/t, tehát OD vízszintes (AB-re merőleges) vetülete OM=d/t. A kétféle számítás eredményét összehasonlítva kapjuk, hogy
d=1g|v0||v1|sinγ1gv0v02+2gh=dmax.
Látható az is, hogy az egyenlőség akkor teljesül, amikor a kezdeti- és a végsebesség merőleges egymásra, továbbá az elhajítás α szögére ilyenkor (az OMA és BOA derékszögű háromszögek hasonlósága miatt) fennáll:
tgα=AMOM=AOOB=v0v1=v0v02+2gh.

Valamennyi eredményünk érvényben marad akkor is, ha h<0 (de természetesen v02>2g|h|). Ilyenkor a feladat egyik lehetséges megfogalmazása így hangzik:
 

Egy adott mélységű gödörből földet lapátolunk ki. Milyen irányban dobjuk el a kiásott földet, ha azt akarjuk elérni, hogy a lehető legmesszebb érje el a külső talajszintet, és mekkora ez a ,,legmesszebb''?
 
Itt is és a súlylökő esetében is feltételezzük, hogy a föld eldobásának, illetve a súly ellökésének kezdősebessége független a dobás irányától. Ezen feltevések jogosságának igazolása vagy frappáns cáfolata azonban már a Könyv biofizika fejezetében keresendő!
1Idén jelent meg a Typotex kiadó gondozásában M. Aigner ‐ G. M. Ziegleg: Bizonyítások a Könyvből című munkája, amely több mint száz matematikai probléma ilyen szellemű megoldását tartalmazza.