Cím: Ifjú Fizikusok Nemzetközi Versenye
Szerző(k):  Kenesei Péter ,  Rajkovits Zsuzsa 
Füzet: 2004/november, 502 - 504. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb (KöMaL pontverseny is)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Harmadik díjat kapott a sikeresen szereplő magyar csapat az 5 kontinens 24 országából szerveződött 26 csapat között zajló Ifjú Fizikusok 17. Nemzetközi Versenyén (17th International Young Physicists' Tournament). A versenyt 2004. június 24. és július 1. között rendezték meg az ausztráliai Brisbane-ben.
A magyar csapat tagjai voltak:
Hurtony Tamás, Dunaújváros, Széchenyi István Gimn., 12. o.t.,
tanára: Kobzos Ferenc,
Varjas Dániel, Dunaújváros, Széchenyi István Gimn., 11. o.t.,
tanára: Kispál István,
Horváth Nóra, Budapest, ELTE Apáczai Csere János Gyakorlóisk., 11. o.t.,
tanára: Pákó Gyula,
Chovanyecz Enikő, Budapest, Balassi Bálint Nyolcévf. Gimn., 11. o.t.,
tanára: dr. Piláth Károly,
Perkó Zoltán, Keszthely, Vajda János Gimn., 12. o.t., tanára: Farkas László.

Hat forduló után az első helyen a lengyel csapat végzett, őket második díjjal a német és szlovák csapat követte. Ötfordulós, hosszú versenyzés után harmadik díjat Magyarországon kívül még Oroszország, Korea, Indonézia, Svájc és Bulgária csapata kapott.
A verseny játékszabályairól, a korábbi versenyek eredményéről, feladatairól, a résztvevő országokról, az egyes versenyek részleteiről az Interneten lehet tájékozódni (angol nyelven) a www.iypt.org központi honlapról.
A diákok egyéni felkészítése iskolájukban, a csapat felkészítése a verseny előtti 6 hétben, hetente egy alkalommal az ELTE Általános Fizika Tanszékén történt, ahol Skrapits Lajos, Kenesei Péter és Rajkovits Zsuzsanna foglalkozott a diákokkal.
A versenyen való részvételt az idén is az Oktatási Minisztérium támogatta.
Ezúton mondunk köszönetet a diákok nevében is azért, hogy az Oktatási Minisztérium lehetővé tette ebben az igen távoli országban megrendezett versenyen való részvételünket, biztosította az anyagi hátteret a szerepléshez.

 
Pályázati felhívás az Ifjú Fizikusok 18. Nemzetközi Versenyére
 

A 18. IYPT Svájcban, Winterthurban, 2005. július 15-től 22-ig kerül megrendezésre. A versenyre az alább kitűzött feladatok közül legalább 4 probléma kidolgozásával (mérési jegyzőkönyv a kísérleti körülmények és a mérési adatok feltüntetésével, a jelenség értelmezésével és fizikai leírásával) lehet pályázni. A verseny hivatalos nyelve az angol, a pályamunkákat azonban elegendő magyarul benyújtani. A pályamunkák és a válogatóversenyen a pályázó által választott feladat angol nyelvű előadása alapján az öt legjobb tanuló ‐ a csapatmunkára való további felkészítés után ‐ képviseli hazánkat a nemzetközi versenyen.
Pályázatok beküldési határideje: 2005. március 23.


Beküldési cím:
,,Ifjú Fizikusok Nemzetközi Versenye ‐ Pályázat''
Eötvös Loránd Tudományegyetem
Általános Fizika Tanszék
1518 Budapest, Pf. 32.

A pályázatban szerepeljen: a pályázó neve, osztálya, értesítési címe, telefonszáma, e-mail címe, az iskolájának neve és címe, felkészítő tanárának neve, továbbá esetleges angol nyelvvizsga-oklevelének fénymásolata! (A 12. évfolyamos tanulók csak akkor pályázzanak, ha az érettségire és a versenyre való készülést össze tudják egyeztetni!)
 
*
 

1. Szitakötő. Javasolj modellt a szitakötő repülésének bemutatásához! Elemezd a megfelelő paraméterek között fennálló összefüggéseket, és ellenőrizd a modell hitelességét!
2. Két golyó. Két egymással érintkező golyó lejtősen elhelyezett vályúban némelykor nem gördül lefelé. Magyarázd meg a jelenséget, s add meg azokat a feltételeket, amelyek mellett ez bekövetkezik!
3. Lavina. Milyen körülmények között jöhet létre lavina? Vizsgáljátok a jelenséget kísérleti úton is!
4. Hidraulikus ugrás. Ha hengeres, sima felületű vízsugár vízszintes felületre csapódik, akkor úgy folyik szét, hogy egy adott távolságnál a vízszint magassága hirtelen megnő. Vizsgáljátok a jelenséget! Mi történik akkor, ha a kísérletet a víznél nagyobb viszkozitású folyadékkal végezzük?
5. Délibáb. Állítsatok elő laboratóriumi körülmények között a nyári úttesten megfigyelhető, vagy a sivatagban előforduló délibábhoz hasonló jelenséget! Tanulmányozzátok a megfelelő paramétereket!
6. Sistergés. Ha vízcsepp vagy más folyadékcsepp forró felületre esik, akkor gyakran sistergést hallunk. Milyen paraméterek határozzák meg a hangot?
7. Ugráló labda. Töltsük meg vízzel a bedugaszolt mosogatót! Húzzuk ki a dugót, s közben helyezzünk pingponglabdát a lefolyónyílásba. A labda periodikus mozgást végez a víz folyása közben. Vizsgáljátok a jelenséget!
8. Szélautó. Tervezz és készíts olyan autót, amelyet kizárólag szélenergiával hajthatunk meg. Határozd meg az autód hatásfokát!
9. Hang a pohárból. Tölts meg vízzel egy poharat, majd szórj bele egy kanál sót, s keverd meg. A só oldódása közben ütögesd a poharat, s figyeld a hangot. Magyarázd meg a hang változását!
10. Áramlási sebesség. Keverj össze vasport étolajjal. Köss össze két tartályt műanyagcsővel, s folyasd a keveréket a csövön keresztül az egyik tartályból a másikba. Dolgozz ki olyan módszert, amellyel az áramlást a rendszeren kívülről vezérelheted!
11. Vízcseppek. Ha vízcseppekből álló vízsugár a vízfelszínt kis szög alatt éri, előfordulhat, hogy a vízcseppek egy ideig a felszínen gurulnak, mielőtt eltűnnének. Néhány esetben viszonylag hosszú ideig ,,meg is ülhetnek'' a felszínen, vagy még alá is merülhetnek a vízbe, mielőtt ,,beleolvadnának''. Vizsgáljátok a jelenségeket!
12. Labdapörgetés. Labdasportokban gyakran használnak pörgetést a labda pályájának módosítására. Vizsgáljátok meg például egy pörgetett pingpong- vagy teniszlabda mozgását, s írjátok le megfelelően választott paraméterekkel.
13. ,,Kemény'' keményítő. Vizes keményítő elegynek sok érdekes tulajdonsága van. Keverjetek össze keményítőt vízzel, és vizsgáljátok meg, hogyan függ az elegy ,,viszkozitása'' a keveréstől. Mutat-e más anyag is hasonló viselkedést?
14. Einstein‐de Haas-kísérlet. Ha fonállal felfüggesztett fémhengert függőleges mágneses térbe helyezünk, akkor forogni kezd. Tanulmányozzátok a jelenséget!
15. Optikai alagutazás. Helyezz egymásra két üvegprizmát az ábrán látható módon úgy, hogy közöttük vékony rés maradjon. Vizsgáld meg, hogy a határszögnél nagyobb szögben a prizmára bocsátott fénysugárral milyen körülmények között nem történik teljes visszaverődés!
 
 

16. Akadály a tölcsérben. Tölcséren töltsünk granulált anyagot egy edénybe! Megnövelhető-e a kifolyás sebessége úgy, ha a tölcsérbe a kifolyócső ,,szája'' fölé valamilyen akadályt helyezünk el?
17. ,,Solaris-óceán''. Átlátszó hőálló edényben lévő telített sóoldatra óvatosan rétegezzünk tiszta vizet! Ha jól sikerült a rétegzés, akkor a folyadékokat éles határfelület választja el. Tanulmányozzuk a határfelület viselkedését, ha az edényt alulról melegítjük!