Cím: Külföldi ösztöndíjak a világ hat országába
Füzet: 2004/november, 490. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az Egyesült Világ Kollégiumok Magyarországi Egyesülete meghirdeti a 2005‐2007-es ösztöndíjaira szóló pályázatát. A pályázat keretében az Egyesült Világ Kollégiumok (United World Colleges, UWC) tagiskolái kétéves nemzetközi ösztöndíjaira lehet jelentkezni.

 
Az iskolákról és a Nemzetközi Érettségiről
 

Az 1962-ben alapított UWC-hálózat ma 10 iskolát tart fenn világszerte. Magyar diákokat fogadtak már Walesbe, Kanadába, Olaszországba, az Egyesült Államokba, Hong Kongba, Indiába és Norvégiába.
Az iskolákba több mint 80 országból érkeznek érettségi előtt álló, 15‐18 éves diákok, hogy két évig együtt tanuljanak angol nyelven ‐ a nemzetközi kapcsolatok fejlesztése és a kultúrák harmóniája jegyében. A kultúrák keveredése, az otthonitól eltérő környezet nemcsak a személyiséget formálja, de egy toleránsabb és a világra nyitott, a magyar kultúrát és tudományt nemzetközi környezetben képviselni képes nemzedék létrehozásának garanciája is.
A diákok két év alatt a Nemzetközi Érettségi (International Baccalaureate) programját végzik el. Ez egy világszerte egységesen elismert, színvonalas képzési rendszer ‐ a továbbtanulási arány ezekből az iskolákból gyakorlatilag száz százalék. A Nemzetközi Érettségi Program a ,,teljes ember'' nevelésére törekszik, így a megszokott tantárgyak mellett az érettségihez kötelezően választható közhasznú (szociális, művészeti, ökológiai vagy egyéb) jellegű programokat is teljesíteni kell.
A komplex, magas színvonalú képzés célja, hogy ne csupán biztos továbbtanulási és elhelyezkedési lehetőséget adjon, de tudatosítsa a diákokban a mások iránti felelősség és az együttgondolkodás jelentőségét is. Az IB-ről további információk angol, francia vagy spanyol nyelven a www.ibo.org honlapon találhatók.
 
Kik pályázhatnak?
 

Pályázásra jogosultak azok a 16‐18 éves (2005-ben 16‐18. életévüket betöltő), szakközépiskolai vagy gimnáziumi képzésben résztvevő személyek, akik 10. vagy 11. évfolyamos tanulmányaikat végzik, és
1)magyar állampolgársággal rendelkeznek, vagy
2)a pályázat második fordulójának idején legalább három megkezdett éve magyarországi tartózkodási engedéllyel rendelkeznek, és ugyanennyi ideje részt vesznek magyarországi képzésben.

 
Hogyan lehet pályázni?
 

A pályázáshoz szükséges dokumentumok 2004. november 1-jétől letölthetők az EVIME honlapjáról (hu.uwc.org). (Kérésre a dokumentumokat postai úton elküldjük.)
A pályázatot két példányban (1 eredeti, 1 másolat) kell benyújtani.
A pályázathoz csatolni kell a hu.uwc.org honlapon felsorolt mellékleteket, illetve a regisztrációs díj befizetéséről szóló bizonylatot (befizetési útmutató a honlapon található).

Beérkezési határidő: 2005. február 23. déli 12 h.
Tájékoztató a pályázóknak: az ösztöndíjakkal járó tandíj-, szállás- és étkezési költségeket a felajánló kollégium fizeti. A járulékos költségek (utazás, biztosítás, zsebpénz stb.) a pályázókat terhelik, azokra támogatás pályázható az EVIME ösztöndíjalapjából (részletek a hu.uwc.org honlapon). A pályázatok elbírálását, az ösztöndíjak odaítélését a pályázók pénzügyi háttere nem befolyásolja, az EVIME hátrányos helyzetű diákok számára megfelelő támogatást tud nyújtani. A pályázattal kapcsolatos bővebb információ a hu.uwc.org honlapon található. Kérdéseikkel bizalommal forduljanak az EVIME munkatársaihoz az info@hu.uwc.org címen.