Cím: VII. román-magyar előolimpiai fizikaverseny
Füzet: 2004/szeptember, 369 - 370. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb (KöMaL pontverseny is)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
1. (elméleti) feladat.* Hasonlóság.
Ez a feladat több, témáját tekintve független, de jellegében hasonló kérdésből állt. A válaszokat minden esetben (indoklás nélkül) egy arányszámmal kellett megadni a válaszlapon.
a) Egy R sugarú, homogén anyageloszlású intergalaktikus porfelhő kezdetben nyugalomban van, majd T idő alatt a saját gravitációs terében egészen kis térfogatra omlik össze. Hányszor hosszabb ideig tart egy ugyanolyan tömegsűrűségű, de kétszer nagyobb kezdeti átmérőjű porfelhő gravitációs összeomlása?
b) Becsüljük meg, hogy hányszor több ennivalót adjunk naponta egy 20 kg-os igen lusta kutyának, mint egy ugyanolyan fajtájú, ugyanúgy nagyon lusta, de csak 10 kg tömegű ebnek?
c) Két darab egyenként R sugarú fémgömb középpontja egymástól 3R távolságra helyezkedik el nagyméretű, elektrolitot tartalmazó kádban. A fémgömbök között mérhető elektromos ellenállás r. Hányszor nagyobb az elektromos ellenállás ugyanebben az elektrolitban 2R sugarú, egymástól 6R távolságban lévő fémgömbök között?
d) Két darab, egyenként R sugarú fémkorong középpontja egymástól 3R távolságra helyezkedik el nagyméretű, elektrolittal átitatott papírlapon. A fémkorongok között mérhető elektromos ellenállás r. Hányszor nagyobb az elektromos ellenállás ugyanezen az itatóspapíron 2R sugarú, egymástól 6R távolságban lévő fémkorongok esetén?
e) Hányszor nagyobb átmérőjű az egyetlen elektronból és a nála 1860-szor nagyobb tömegű protonból álló hidrogénatom az ún. müonhidrogénnél, amely egy proton és egy (az elektronnál 200-szor nagyobb tömegű) negatív müon kötött állapota?
f) Hányszor nagyobb egy négyzet alapú homogén hasáb tehetetlenségi nyomatéka a tömegközéppontján átmenő magasságvonalra vonatkoztatva, mint egy ugyanolyan anyagból készült, ugyanakkora tömegű és ugyanakkora magasságú körhenger alakú test tehetetlenségi nyomatéka a szimmetriatengelyére vonatkoztatva?
g) Egy rácsos acélszerkezetű karcsú, magas mikrohullámú átjátszótorony transzverzális lengéseinek periódusideje T. Hányszor nagyobb periódusidővel leng egy ugyanilyen acélból készült, de minden lineáris méretében 2-szer nagyobb másik torony? (A toronyra szerelt antennák és egyéb berendezések tömege a torony tömege mellett elhanyagolható.)
h) Egy optikai rács bizonyos részét adott intenzitású és adott nyalábvastagságú lézerfénnyel megvilágítva az első elhajlási csíkot valamekkora fényességűnek látjuk. (Ez a fényesség a csík teljes szélességére időegységenként érkező fotonok számával arányos.) Hányszorosára változik az elsőrendű elhajlási csík teljes fényessége, ha a rácsot kicseréljük egy 2-szer nagyobb rácsállandójú optikai rácsra, de a lézerfényt nem változtatjuk meg? (A fényáteresztő és fényelnyelő tartományok szélességének aránya mindkét rácsnál ugyanakkora.)
i) Szabad vízfelszínen haladó hullámok terjedési sebessége függ a hullámhossztól. Az igen rövid hullámhosszúságú hullámok a felületi feszültség miatt, az igen nagy hullámhosszúságú hullámok pedig a gravitáció miatt terjednek gyorsan. Legkisebb sebességgel, 23 cm/s-mal a 17,3 mm hullámhosszúságú hullámok terjednek. A földi érték hányszorosa a leglassabb vízhullámok terjedési sebessége a Holdon, ha ott a nehézségi gyorsulás a földi érték 1/6-a?
j) Hányszorosára nő egy elektronmikroszkóp felbontóképességének elvi határa, ha a gyorsítófeszültséget háromszorosára növeljük? (A felbontóképesség azt mutatja meg, hogy milyen messze van egymástól két pont, melyek a képen éppen különállónak látszanak.)
*A versenyen összesen négy elméleti és két mérési feladat szerepelt.