Cím: IX. Nyári Fizika Tábor - Békéscsaba, 2004
Szerző(k):  Lantos Judit 
Füzet: 2004/október, 439 - 440. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Idén júliusban a KöMaL szerkesztősége, a MATFUND Alapítvány, Békéscsaba Önkormányzata, a Békéscsabai Humán Fejlesztési és Információs Központ és az SZTE Optikai Tanszéke támogatásával immár 9. alkalommal rendezte meg nyári fizikatáborát. A rendezvénynek a tavalyi évhez hasonlóan a békéscsabai Arany János Kollégium adott otthont. A táborban 25, a tavalyi pontversenyben jól szereplő 9., 10. és 11. osztályos diák vehetett részt, a költségek felét a támogatók fedezték.
A feladatokat a tábort vezető tanárok: Hilbert Margit, Csiszár Imre és Varga István állították össze, ők segítették, koordinálták és végül értékelték munkánkat. Ebben segítségükre volt két egyetemista diák, Petrovszki Judit és Bogdán Ákos is.
Már az első napon megalakultak a 3 fős csapatok, a különböző korú és különböző iskolából érkezett táborozókból. Minden reggel kaptunk nyolc elméleti feladatot, amiből ötöt adhattunk be, egy vagy két mérési, egy becslési feladatot, illetve tudománytörténeti totót. Ezek közül a két legérdekesebb: megmértük, hogy mennyi szén-dioxid keletkezik egy pezsgőtabletta feloldásakor, megbecsültük papírgalacsinok átmérőjéből és tömegéből a közöttük kapcsolatot teremtő hatványfüggvény kitevőjét, az úgynevezett fraktáltényezőt.
Az utolsó napon a korábbiakhoz képest szokatlan feladatot kaptunk: a konstrukciós verseny során olyan gépet kellett készítenünk, amivel (több-kevesebb sikerrel) vizet emeltünk ki a közeli élővízcsatornából.
Minden este előadást hallhattunk tanárainktól a fizika legkülönbözőbb területeit érintő témákról, mint pl. szivárvány, fényképezés vagy érdekes fizikai játékok. A hét folyamán egy egész napos gyalogtúrát is tettünk a város környékén, ám ez sem volt fizikától mentes, útközben majd' egy tucat könnyedebb feladatot oldottunk meg. Maradék szabadidőnket a kollégiumban található számos sportolási lehetőséggel töltöttük el, ezek közül a pingpong, a foci és a kosárlabda bizonyult a legnépszerűbbnek.
A táborban mindannyian jól éreztük magunkat, sok új dolgot tanultunk, hasznos tapasztalatokat szereztünk. Alkalmunk nyílt megismerkedni ,,kömalozó'' versenytársakkal, felfedeztük a csapatmunka örömét.