Cím: A 2004. évi Beke Manó Emlékdíjasok
Füzet: 2004/szeptember, 327 - 328. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A 2004. évi Beke Manó Emlékdíj bizottság körültekintő mérlegelés után az alábbi határozatot hozta:
A 2004. évi díj első fokozatában részesül Rácz János.
Rácz János matematika-fizika szakos tanár 58 éves tanári munkaviszonnyal rendelkezik, jelenleg is tanít a budapesti Szent István Gimnáziumban. 1957-ben lett ,,Istvános'' tanár, 1963-ban létrehozta a speciális matematikai osztályt.
Teljesen hivatásának, a nevelő-oktató munkának élő tanár. Kiemelkedően felkészült, igen magas fokon oktatja a matematikát. Évtizedeken keresztül a matematika munkaközösség vezetője. Oroszlánrésze volt abban, hogy iskolájában országosan elismert matematikai műhely alakult ki.
Az oktató munkán túl rengeteget tett a matematika népszerűsítéséért, a tehetségek gondozásáért, kibontakoztatásáért. Különös szeretettel készíti fel tanulóit az országos versenyekre. Nem csupán az OKTV-n értek el diákjai szép eredményeket, de többen a Nemzetközi Matematikai Diákolimpián is képviselhették hazánkat.
Nagy gonddal foglalkozik fiatal tanárokkal. 1969 óta mint az ELTE külső vezetőtanára, a tanárképzésben is igen eredményesen dolgozott. Tapasztalatait számos tanulmányban jelentette meg főleg a geometria tanításával kapcsolatban; megjelentek példatárai, tankönyvsorozata. Ezekről a kérdésekről többször tartott előadásokat.

 

A Beke Manó díj második fokozatában részesül Antal Gábor Attila, Ferenczi Éva, Dr. Filep László, Szabó Zsófia, Tarcsay Tamás és Tóth Ferencné.
Antal Gábor Attila a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen 1956-ban szerzett matematika-fizika szakos középiskolai tanári oklevelet. 1956‐1959 között Szécsényben tanított az Általános Iskolában, délután a Dolgozók Általános Iskolájában, majd az Ipari Szakmunkásképző Intézet matematika és fizika óráit látta el. 1959‐1969 között Nagybátonyban dolgozott a gimnáziumban, mellette a Bányaipari Technikum tanára is volt, mindezt három műszakban. Ugyanebben az időben még az egri Tanárképző Főiskola kihelyezett konzultációs csoportját is tanította és vizsgáztatta öt éven át. 1969-től 1996-ig a salgótarjáni Bolyai Gimnázium tanára, munkaközösségvezetője, továbbá szakfelügyelő, szaktanácsadó, tanügyi igazgatási szakértői teendőket látott el. Tanított a Pénzügyi és Számviteli Főiskola levelező tagozatán, tevékenykedett a főiskola felvételiztető bizottságában.
Ferenczi Éva általános iskolai matematika-kémia szakos tanár. 1980-ban végzett Szegeden. 1982-től tanított a Bp. XVII. Ker. Pesti úti Általános Iskolában. Saját tantestületében és azon túl is hamar kitűnt kiváló szakmai felkészültségével, a matematika tantárgy és a matematikai nevelés iránti elkötelezettségével, jó szervezőkészségével. Ezek alapján felkérést kapott a kerületi munkaközösség-vezetői feladatok ellátására. Szaktanári munkájához hasonlóan ezt a munkát is mintaszerűen, kollégái és szakmai felettesei teljes megelégedésére, mintaszerűen látta el. Tartotta a kapcsolatot a Fővárosi Pedagógiai Intézet szakmai fórumaival, a kerületi kollégáknak bemutató órákat és más továbbképzéseket tartott és szervezett. Figyelt a tanárok munkájában fellépő problémákra, és segített megkeresni a megfelelő megoldást. A Varga Tamás Versenyek első és második fordulójának kerületi lebonyolítását lelkiismeretesen intézte.
Dr. Filep László 40 évvel ezelőtt szerzett matematika-fizika szakos tanári oklevelet a Kossuth Lajos Tudományegyetemen. Ezután 9 évig középiskolában tanított, többek között a tagozatos osztályokban is. Diákjai eredményesen szerepeltek a versenyeken és a KöMaL pontversenyén, miközben ő maga a Matematika Tanítása folyóirat egyik legeredményesebb feladatmegoldója lett.
Előadásai, írásai nemcsak nagy tudását, szakmai hozzáértését tükrözik, hanem élvezetes fanyar humorát, remek előadói stílusát is. A társadalmi és a szakmai közélet aktív szereplője, a Bolyai Társulat megyei tagozatának elnöke.
Szabó Zsófia a békéscsabai Rózsa Ferenc Gimnázium matematika‐fizika‐számítástechnika szakos tanára, ízig-vérig pedagógus. Önzetlenül szorgalmas és tanítványainak sokat nyújtó, igényes tanár. Szerencsés kettősségben ötvözi a következetesen szigorú, ugyanakkor határtalanul empatikus tanító személyiséget. Ennél fogva az önfegyelmet, a szívós munkát, a hosszú távú eredményességet értékelő tanulók és szülők értik és érzik tiszta szigorúságát.
Tarcsay Tamás matematika-fizika-technika szakos tanár 1979 óta tanít a szegedi Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumban. A magas színvonalú, sokoldalú oktató, nevelőmunkájának eredményeképpen 1985 óta matematika szakvezető tanár.
Munkája során speciális tantervű, fakultatív, valamint alapóratervű matematikát tanuló, különböző tehetségű tanulókkal egyaránt eredményesen foglalkozik. Rendkívül eredményes az a törekvése, hogy tanítványaiban felkeltse a problémaérzékenységet és ezáltal kialakítsa a tantárgy iránti érdeklődést. Ennek is köszönhető, hogy igen sok tanítványa választotta életpályának a matematika művelését, tanítását.
Tóth Ferencné Budapesten a XI. kerületben a Bocskai István Általános Iskolában folytatta kimagasló pedagógiai tevékenységét több évtizeden keresztül, mely hatással volt a kerület szakmai életére is.
Pályafutása alatt az alsó tagozaton tanítóként, munkaközösség vezetőként, majd igazgatóhelyettesként tanította a matematika tantárgyat. Ez irányú nevelő, oktató munkája során sokat tett azért, hogy tanítványaival megszerettesse a matematikát. Hatékonyan alkalmazta a gyerekek életkorának megfelelő, a közvetlen tapasztalatokra, a sokszínű szemléltetésre épülő módszereket. Tanítványai megszerették a matematikát, sikeresen helyt álltak a felső tagozaton, jó eredményeket értek el kerületi és fővárosi szintű versenyeken.
 
*
 

Belépés a Bolyai János Matematikai Társulatba a Társulat honlapján keresztül: http://www.bolyai.hu.