Cím: Bemutatkozik a Bolyai Kollégium
Füzet: 2004/május, 300. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A Bolyai Kollégium az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karának szakkollégiuma. Az 1992-es alapítása óta a kollégium célja létrehozni és egyetemi szakkollégiumi formában működtetni a magyar természettudományos felsőoktatás magas szintű, interdiszciplinaritásra törekvő központját, ahol az ELTE TTK legkiválóbb hallgatóit felkészítik a színvonalas kutatómunkára, illetve a hazai és nemzetközi tudományos életben való helytállásra.
A kollégium magas szakmai képzési lehetőségeket és hátteret nyújt a hallgatóknak. A tagok hetente színvonalas szakszemináriumokon vehetnek részt, melyeken neves előadók mellett gyakran a diákok tartanak előadást. A Bolyaiban már évek óta sikeresen működik a nagy nevű nyugati kollégiumokban hatékonyan alkalmazott tutoriális rendszer: a tanárok és a felsőbbévesek nemcsak konkrét szakmai problémák megoldásában segítik a fiatalabb diákokat, hanem baráti tanácsaikkal olyan inspiráló közeget is teremtenek, amely minden alkotó tevékenység alapfeltétele. A magas szintű specializáció mellett alkalom nyílik a hallgatók általános műveltségének fejlesztésére, a csütörtökönként megrendezésre kerülő kollégiumi esték keretén belül érdekes előadások hangzanak el a természet- és társadalomtudományok, illetve művészetek tárgyköréből.
A Bolyai Kollégiumba felvételt nyerhetnek az ELTE TTK azon hallgatói, akik az egyetemi tanulmányaik során 4,5 feletti átlagot teljesítettek, illetve azok az érettségizett diákok, akik kimagasló versenyeredményeket értek el (Diákolimpia, OKTV, KöMaL stb.), továbbá az ELTE TTK valamely szakára adták be a jelentkezésüket, s oda felvételt is nyertek. A kollégiumnak nem csak a bentlakók lehetnek a tagjai: az ún. külsős tagok a kollégium összes szolgáltatását igénybe vehetik, így mind a fővárosi, mind az albérletbe, illetve egyéb kollégiumba költöző vidéki diákoknak is érdemes felvételiznie. A bolyais diákok számára a kollégiumi tagság fennmaradásának feltétele az egyetemi tanulmányok során a 4,5-es átlag elérése, illetve a kollégium szakmai életében való részvétel.
A kollégiumi felvételi eljárást nyáron, az egyetemi felvételik lezárása után tartjuk. A kollégiumról, a lakóinak életéről, a felvételi pontos időpontjáról és rendjéről további információkkal szolgál a kollégium honlapja, illetve szívesen válaszolunk az alábbi e-mail címre küldött bármilyen kérdésre:

 
http://www.bolyai.elte.hu
bok@bolyai.elte.hu
 

A matematikus, illetve fizikus szakra járó kollégisták nagy része a régi rendszeres versenyzők, KöMaL feladatmegoldók közül került ki, s sokan közülünk rendszeresen javítják a KöMaL dolgozatokat. Szeretettel várunk Téged is, ha az egyetemi tanulmányaidat egy átlagos kollégiumnál többet nyújtó intézményben, baráti környezetben és kellemes hangulatban szeretnéd elkezdeni!
 
A Bolyai Kollégium Hallgatói Önkormányzata