Cím: A 2003-2004. évi Országos Középiskolai Matematika Tanulmányi Verseny feladatai
Füzet: 2004/november, 459 - 461. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): OKTV

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1
 

II. kategória: Általános matematika tantervű gimnáziumok
 
Első (iskolai) forduló
 

1. A táblára felírtuk a 0-tól 2003-ig terjedő egész számokat (tehát összesen 2004 db számot). Mekkora a táblán levő számjegyek összege?
 
2. Határozzuk meg azokat a valós számokat, amelyek kielégítik a következő egyenletrendszert:
lg(x-y)+lg2=12(lgx-lgy),lg(x+y)-lg3=12(lgy-lgx).



 
3. Az a1,a2,...,a80 nyolcvantagú sorozatban a tagok pozitívak, az első és utolsó tagon kívül minden tag egyenlő két szomszédjának a szorzatával. Az első 40 tag szorzata 8, ugyanennyi mind a 80 tag szorzata is. Írjuk fel a sorozat első 8 tagját.
 
4. Kivágtuk papírból a 72cm2 területű ABCD téglalapot, majd összehajtottuk úgy, hogy a C csúcs éppen az A csúcsot fedje. Az összehajtott papírlap pontosan egy olyan ötszög alakját veszi fel, amelynek a területe a téglalap területének a 68,75%-a. Mekkorák az ABCD téglalap oldalai?
 
5. Az ABCD paralelogramma AB oldalán úgy jelöljük ki az X és a BC oldalán az Y pontot, hogy AX=CY teljesüljön; az AY és CX egyenesek metszéspontját jelölje P. Bizonyítsuk be, hogy a DP egyenes felezi a paralelogramma D-nél levő szögét.
 
Második forduló
 

1. Jelentsen n 1-nél nagyobb egész számot. Képezzük a következő két kifejezést:
A=n+1n+n+4n+3+n+7n+6+n+10n+9+n+13n+12,B=1n-1+1n+2+1n+5+1n+8+1n+11.
Döntsük el, hogy n értékétől függően az A<B, A=B, A>B kapcsolatok közül melyik állhat fenn.
 
2. Az ABC háromszögben AB=c, BC=a, CA=b; a beírt kör sugara r, a köré írt köré R. Az A csúcsnál levő szög: α90. Bizonyítsuk be, hogy
rRasinαa+b+c.

 
3. Bizonyítsuk be, hogy nincs olyan p valós paraméter, amelyre az x3+2px2+2p2x+p=0 egyenletnek három különböző valós gyöke van.
 
4. Az ABCD húrnégyszögben AB=2AD és BC=2CD; ismert továbbá az A-nál levő α szög mértéke és az AC átló d hossza. Fejezzük ki a négyszög területét α-val és d-vel.
 
Harmadik (döntő) forduló
 

1. A P pont a hegyesszögű ABC háromszög AB oldalán mozog. A P-n át AC-vel húzott párhuzamos a BC oldalt az X pontban, a P-n át BC-vel húzott párhuzamos pedig AC-t az Y pontban metszi. Adjunk eljárást olyan P pont szerkesztésére, amelyhez tartozó XY szakasz a lehető legrövidebb. Bizonyítsuk be, hogy a legrövidebb XY szakasz merőleges a C csúcsból induló súlyvonalra.
 
2. Egy háromszög oldalhosszai különböző egész számok; a háromszöghöz található olyan egyenes, amely átmegy a legnagyobb oldal valamelyik harmadoló pontján és felezi a háromszög területét és kerületét is. Határozzuk meg az oldalhoszakat úgy, hogy azok szorzata a lehető legkisebb legyen.
 
3. Legyen H a 2004-nél nem nagyobb pozitív egészek halmaza: H={1,2,...,2004}. Jelölje D a H halmaz olyan részhalmazainak a számát, amelyekben az elemek összegét 32-vel osztva 7-et kapunk maradékul, és jelölje S a H halmaz olyan részhalmazainak a számát, amelyekben az elemek összegét 16-tal osztva 14-et kapunk maradékul. Igazoljuk, hogy S=2D.
 
III. kategória: Speciális matematika tantervű gimnáziumok
 

Első (iskolai) forduló
 

1. Legyen a, b pozitív valós, n pozitív egész. Bizonyítsuk be, hogy
lg(an)+(n1)lg(an-1b)+(n2)lg(an-2b2)+...+lg(bn)=lg((ab)n2n-1).

 
2. Álljon a H halmaz véges sok olyan természetes számból, amelyeknek nincs 3-nál nagyobb prímosztója. Mutassuk meg, hogy a H-beli számok reciprokainak az összege 3-nál kisebb.
 
3. Tekintsük egy kör három pontja által meghatározott három diszjunkt körívet. Mindegyik ív felezőpontja körül megrajzoljuk a végpontjain áthaladó kört. Bizonyítsuk be, hogy a kapott három kör egy ponton halad át.
 
4. Egy földszintes elvarázsolt kastély négyzet alakú, és 2003×2003 egyforma, négyzet alakú szobára oszlik. Oldalszomszédos szobák között ajtók lehetnek. A kapubejárat az északnyugati sarokszobába vezet. A kastélyba belépve bolyongtunk egy darabig, és amikor először visszaértünk az északnyugati sarokszobába, akkor kimentünk a kastélyból. Kiderült, hogy utunk során a délkeleti (és az északnyugati) sarokszoba kivételével mindegyik szobába pontosan százszor léptünk be. Hányszor léptünk be a délkeleti sarokszobába?
 
5. Legyenek a0,a1,...,an,an+1 valós számok úgy, hogy a0=an+1=0. Bizonyítsuk be, hogy létezik olyan k szám, 0kn, hogy
(i) minden i=1,...,n-k+1-re ak+1+...+ak+i0, és
(ii) minden j=0,...,k-ra aj+...+ak0.
 
Második (döntő) forduló
 

1. Egy háromszög mindhárom oldala legfeljebb 2 hosszúságú. Bizonyítsuk be, hogy belefoglalható egy egységnyi élű kockába.
 
2. Jelölje p(k) a k természetes szám legnagyobb páratlan osztóját. Bizonyítsuk be, hogy minden n1-re
23n<k=1np(k)k<23(n+1).

 
3. Bizonyítsuk be, hogy a c és d egész számokhoz akkor és csak akkor létezik végtelen sok különböző xn, yn (n=1,2,...) egész számpár, amelyre xn osztója cyn+d-nek és yn osztója cxn+d-nek, ha c osztója d-nek. (c, d, xn és yn nem feltétlenül pozitív számok.)
1A 2003‐2004. évi Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny feladatait és a versenyek helyezetteinek névsorát következő számunkban ismertetjük