Cím: Ifjúsági Matematikai és Fizikai Ankét
Szerző(k):  Oláh Vera 
Füzet: 2004/január, 42 - 44. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1

 

Az első Ifjúsági Ankétokat a 60-as években rendezte meg előbb matematikából a Bolyai János Matematikai Társulat, majd fizikából az Eötvös Loránd Fizikai Társulat. Ezt a hagyományt folytatta a közös matematika-fizika Ankétokkal a MATFUND Alapítvány 1997-től. Az idei matematikai, fizikai és informatikai találkozónkat a két évvel korábbihoz hasonlóan az őszi iskolai szünetben szerveztük meg.
A diákok és a tanárok is láthatóan szívesen jöttek el az immár hagyományos rendezvényre, ahol a tudomány nem tanulnivaló, hanem játékos, érdekes, humoros és látványos formát ölt. Az érdeklődők aktívan részt vehettek a fizikai kísérletekben, megismerkedhettek különleges fából készített logikai játékokkal. A programot színesítette a második este fakultatív mozi-élménye (a Pi című ‐ néhol sokkoló hatású, de határozottan érdekes ‐ művészfilmet néztük meg) és az utolsó napi látogatás a Csodák Palotájában.
A szokásoknak megfelelően a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok előző tanévi pontversenyeinek díjkiosztó ünnepségét is ekkor tartotta a KöMaL szerkesztősége és a MATFUND Alapítvány. A rendezvényhez a helyszínt és a technikai felszerelést az Eötvös Loránd Tudományegyetem biztosította. A meghívott előadók között volt, aki szintén az egyetemet, volt, aki a Bolyai János Matematikai Társulatot, illetve az Eötvös Loránd Fizikai Társulatot képviselte. A költségekhez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, a Fővárosi Önkormányzat Kulturális Bizottsága, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium, valamint az amerikai Metropolis Alapítvány támogatása; és annak az összegnek egy része járult hozzá, amelyet 2002-ben magánszemélyektől személyi jövedelemadójuk 1%-ának felajánlásából kapott a MATFUND Alapítvány (a KöMaL 2003. évi októberi számának 421. oldalán található Közlemény szerint).
A résztvevők az első napon körülbelül kétszázan voltak, de a következő nap is száznál jóval többen látogatták az előadásokat. A KöMaL 2002/2003. tanévi matematika, fizika, vagy informatika versenyeinek több kategóriájában az első 10 között végzettek (az eredmények a lap 2003. szeptemberi számában olvashatók) ingyenes szállást és étkezést kaptak, csakúgy, mint azok, akik ezt indokoltan kérték az alapítványtól. A Marosvásárhelyről érkezett meghívottak útiköltségét is megtérítette az alapítvány.
Az első két nap programjában párhuzamosan szerepeltek a matematikai, fizikai, illetve számítástudományi előadások, időnként egymás területeire is hivatkozva. Az előadók ‐ a szakma neves tudósai, középiskolai, egyetemi oktatói ‐ sok új, a mai tudományban fontos területet mutattak be: káosz és fraktálok, nanofizika, termoelektromosság, optikai karakterfelismerés, ütemezési feladatok stb. Emellett szerepet kapott a tudománytörténet és a hagyományosabb matematika és fizika is.
A harmadik napon az Ankét összes résztvevője ingyenesen vehetett részt a Csodák Palotájában Lénárt István ,,A földrajzi felfedezésektől a Bolyai-geometriáig'' címmel tartott előadásán, valamint Berzi Zoltán elektromosságtani kísérleti bemutatóján. Ezúton is köszönjük a Csodák Palotája vezetősége és az előadók szívességét!
A KöMaL 2002/2003. tanévi díjkiosztó ünnepsége Császár Ákos akadémikus beszédével kezdődött, amelyben felköszöntötte 85. születésnapja alkalmából a szintén jelen lévő, a lapokat a második világháború után újra elindító Surányi Jánost, majd megemlékezett Neumann János születésének 100. évfordulójáról. A 15 különböző verseny több mint 150 díját, és az 52 tanárnak szóló elismerést, könyjutalmakat, könyvutalványokat és a legfeljebb 10 000 forintos ösztöndíjakat Császár Ákos, Surányi János, továbbá a MATFUND Alapítvány elnöke, Katona Gyula, valamint a KöMaL szerkesztőbizottságainak vezetői, Hermann Péter és Radnai Gyula adták át. A jutalmak egy része ajándék volt: a Vince Kiadótól Staar Gyula: Matematikusok és teremtett világuk című könyve, Kovács Győzőtől a Kalandozásaim Informatikában CD melléklete, a Saturn Kiadótól Száva István: A szirakuzai óriás című könyve, és a Természet Világa Informatika különszáma, ‐ természetesen mindezek sok-sok példányban.
Az amerikai Metropolis Alapítvány által felajánlott, egyenként 30 000 forintos ösztöndíjakat a legeredményesebb, évek óta élen levő 11. és 12. osztályos versenyzők kapták:
Rácz Béla András (Fazekas M. Fővárosi Gyak. Gimn. 11. o.t.) a nehezebb matematika feladatok versenyének 1. és a 11. osztályosok matematika (B) versenyének 9. helyéért,
Salát Máté (Budapest, Berzsenyi D. Gimn. 12. o.t) és Simon Balázs (Győr, Révai M. Gimn. 12. o.t) a 12. osztályosok matematika (B) versenyének megosztott 1‐2. helyezéséért és utóbbi egyúttal az informatika versenyben elért 2. helyéért, Szilágyi Péter (Debreceni Egyetem Kossuth L. Gyak. Gimn. 11. o.t) a fizika mérési verseny első, az informatika verseny 5‐6., valamint a 11. osztályosok fizika versenyének 4. helyezéséért, Vaskó Richárd (Ózd, Bródy I. Középiskola 11. o.t.) az informatika verseny 1. helyéért és a 11. osztályosok matematika (B) versenyének 10. helyéért, Vigh Máté (Pécs, PTE Babits M. Gyak. Gimn. 11. o.t.) a 11. osztályosok fizika versenyének 1. helyéért és a mérési versenyben elért 2. helyéért.
A MATÁV Rt. támogatásából Vicsek Tamás és Lovász László akadémikusok adományaiból ettől az évtől kezdve egy-egy különdíjat kap a tanév legeredetibb fizika, ill. matematika megoldását beküldő diák: 2002/2003-ban Pálinkás Csaba (Szolnok, Verseghy F. Gimn. 10. o.t) és Richter Péter (Budapest, Eötvös J. Gimn. 10. o.t.). Különlegesen szép matematika megoldásukért Rácz Béla András és Paulin Roland (mindketten a Fazekas M. Főv. Gyak. Gimn. tanulói) könyvjutalomban részesültek.
Az Euro-Profil Kft ajándékát kapta Stippinger Marcell (Sopron, Széchenyi I. Gimn. 10. o.t.), aki egy Texas Instruments 82 grafikus számológépet vehetett át a matematika (C) pontversenyben elért 1., és az informatika verseny 5. helyéért, Pálinkás Csaba (Szolnok, Verseghy F. Gimn 10. o.t.), aki a 10. osztályosok fizika versenyében első, a matematika (B) versenyben 3. lett és ezzel egy TI92 grafikus számológépet nyert; valamint a Cabri II multifelhasználói szoftvert az egyik legtöbb versenyzőt adó vidéki iskola, a szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium.
A díjátadó ünnepség egy kis fogadással zárult. A háromnapos rendezvény egyértelműen sikeres volt és elnyerte azok tetszését is, akik a KöMaL nemrég elindult internetes Fórumán (http://komal.hu) erről írtak.
Fontos, hogy e háromnapos ismeretterjesztő találkozó keretében személyesen is találkoztak az ország különböző területéről jött hasonló érdeklődésű középiskolások: szálláshelyükön, a kollégiumban barátságok is létrejöttek, melyek a későbbiekben az egyetemeken folytatódhatnak. Az Ifjúsági Ankétot jövőre is meg szeretnénk rendezni, a már kialakult és jól bevált hagyományokat mindig újabb aktualitásokkal még szórakoztatóbbá és hasznosabbá tenni.
1Az Ankét porgramja a http://www.komal.hu/hirek/anket/2003/program.h.shtml címen olvasható.