Cím: ERICSSON-díjak
Szerző(k):  Oláh Vera 
Füzet: 2004/január, 11 - 12. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az Ericsson cég magyarországi Kutatás-Fejlesztési Igazgatósága által alapított díjat általános és középiskolai fizika- és matematikatanárok nyerhetik el, az évente kiírt pályázat szerint. A díj alapításának célja, hogy támogassa és erősítse a magyarországi matematikai és természettudományos alapképzés világviszonylatban is kiemelkedő színvonalát, igényességét. Ennek köszönhető ugyanis, hogy a hazai műszaki és természettudományi diplomával rendelkezők tudása megfelelő szellemi értéket képvisel az igényes hazai és külföldi befektetők előtt és vonzóvá teszi Magyarország bekapcsolását a távközlés és egyéb csúcstechnológiák nemzetközi kutatási fejlesztési láncába.

 
Jelentés a 2003. évi Ericsson-díjazottakról
 

Az Ericsson Magyarország Kft. 2003-ban az ,,ERICSSON a matematika és fizika tehetségeinek gondozásáért'' díjat általános- vagy középiskolában tanító 2 matematika- és 2 fizikatanár, valamint az ,,ERICSSON a matematika és fizika népszerűsítéséért'' díjat 4 matematika- és 4 fizikatanár részére adományozta. A díjak összege mindkét kategóriában 200000 Ft.
A díjazottakat a pályázatra beérkezett javaslatok alapján a Bolyai János Matematikai Társulat és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat bizottságai választották ki 2003. szeptember 5-i, ill. 2003. augusztus 28-i ülésükön, és a MATFUND Középiskolai Matematikai és Fizikai Alapítvány kuratóriuma hagyta jóvá 2003. szeptember 16-án.
A bizottságok tagjai a következők voltak:

az Eötvös Társulattól: dr. Molnár Miklós elnök (a Szegedi Tudományegyetem docense), dr. Berkes József (a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa), Kotormán Mihály (a Debreceni Tudományegyetem Kossuth Lajos Gyakorló Általános Iskola tanára), Sebestyén Zoltán (a pécsi Testvérvárosok Terei Általános Iskola tanára), Nagy Márton (a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium nyugdíjas tanára), Krassói Kornélia (a budapesti Jedlik Ányos Gimnázium tanára), és dr. Szegedi Ervin (a Debreceni Egyetem Gyakorló Gimnáziumának szakvezető tanára);

a Bolyai Társulattól: Pálmay Lóránt elnök (a Fővárosi Pedagógiai Intézet nyugalmazott vezető szaktanácsadója), dr. Pintér Klára (a Szegedi Tudományegyetem Tanárképző Főiskolájának adjunktusa), Nádasi Márta (a miskolci Fazekas Utcai Általános Iskola tanára), dr. Pogáts Ferenc (az ELTE Tanárképző Főiskolai Kar docense), dr. Róka Sándor (a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskola docense), Deli Lajos (a hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium tanára) és dr. Katz Sándor (a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium tanára).

A MATFUND Alapítvány kuratóriumának tagjai: dr. Katona Gyula elnök (akadémikus, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet igazgatója), dr. Benczúr András (az ELTE tanszékvezető egyetemi tanára), dr. Nagy Dénes Lajos (egyetemi tanár, a KFKI RMKI tudományos főosztályvezetője), Oláh Vera (matematikus szerkesztő, az alapítvány képviselője), dr. Tichy Géza (az ELTE tanszékvezető egyetemi tanára).
Fizikából 13, matematikából 11 tanárra tettek javaslatot kollégák, szakmai szervezetek, tanítványok. Két olyan tanár is volt, akiket mindkét tárgyból díjazásra ajánlottak. Az ajánlók ‐ a középiskolás tanítványoktól akadémikusokig ‐ összesen több, mint nyolcvanan voltak. A MATFUND kuratóriuma az indoklások alapján egyhangúlag elfogadta a bizottságok javaslatát. Azok neve, akik idén nem kapták meg a díjat, a bizottságok pótlistájára került. Kérjük ajánlóikat, jövőre ismét nyújtsanak be pályázatot, érdemes!
 
Az ,,ERICSSON a matematika és fizika tehetségeinek gondozásáért'' 2003. évi díját matematikából:
Pótáné Márton Mária, az egri Neumann János Szakközépiskola és Gimnázium tanára és
Zábrádiné Schmierer Emília, a győri Révai Miklós Gimnázium tanára kapta.
 
Az ,,ERICSSON a matematika és fizika tehetségeinek gondozásáért'' 2003. évi díját fizikából:
Alapiné Ecseri Éva, a budapesti Puskás Tivadar Távközlési Technikum tanára és
Pesti Gyula, a szekszárdi Garay János Gimnázium tanára kapta.
 
Az ,,ERICSSON a matematika és fizika népszerűsítéséért'' 2003. évi díját matematikából:
Bereczkiné Székely Erzsébet, a pécsi Leőwey Klára Gimnázium tanára,
Brenyó Mihályné, a kecskeméti Mátyás Király Általános Iskola tanára,
Hegyi Györgyné, a budapesti ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskolájának tanára és
Lajos Józsefné, a budapesti Móricz Zsigmond Gimnázium tanára kapta.
 
Az ,,ERICSSON a matematika és fizika népszerűsítéséért'' 2003. évi díját fizikából:
Mester András, a Diósgyőri Gimnázium tanára,
Juhász Nándor, a szegedi Rókusi Általános Iskola tanára,
Kobzos Ferenc, a dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium tanára és
Jaloveczki József, a bajai Szent László Általános Művelődési Központ Iskolájának tanára kapta.

A díjazottak bemutatását a KöMaL internetes oldalain, a www.komal.hu címen olvashatják.