Cím: MATFUND Középiskolai Matematikai és Fizikai Alapítvány
Füzet: 1997/március, 193 - 194. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az alapítók: Császár Ákos, az MTA rendes tagja, a Datorg-Tem Kft és Földes Tamás matematikus, könyvkiadó nyílt alapítványt hoztak létre a fenti néven.

 

Az alapítvány rövid neve: MATFUND Alapítvány*
angolul: MATFUND Hungarian High School Mathematics and Physics Foundation.
Az alapítvány székhelye: 1088 Budapest, Rákóczi út 5.
Postai címe: 1255 Budapest, Pf.: 47. (KöMaL Szerkesztőség)
 

Az alapítvány célja:
A Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok (KöMaL) több, mint száz éves múltra tekint vissza, a magyar matematika és fizika hírnevéhez több évtizede sikeresen járul hozzá. Az alapítvány célja a lap megjelentetésének és országos levelező pontversenyénektámogatása és széleskörű nemzetközi elterjesztése az elektronika legmodernebb eszközeinek felhasználásával.
A KöMaL folyóirat egy évről évre váltzó réteg (főként 14-18 év körüli diákok és tanáraik, főiskolai hallgatók) igen fontos pedagógiai célokat megvalósító lapja. legfontoszbb feladatai a tanár-továbbképzés és a tehetséggondozás mind alsó-, mind közép- és felsőfokon. A lap előállítási költségeinek előteremtése évről évre nehezebb. Kiadásához elengedhetetlen a szükségszerű technikai fejlesztések.
Az alapítvány ezekben és a középiskolás korosztály egyik legfontosabb, egész tanéves országos matematika- és fizikaversenyének méltó megrendezésében kívánja támogatni a köMaL szerkesztőségét.
 

Az alapítvány tevékenysége:
Jutalmat, illetve ösztöndíjat ad a KöMaL által meghirdetett versenyeken legjobb eredményt elért diákoknak. Megrendezi az éves díjkiosztó ünnepséget a Matematikai és Fizikai Ankét keretében.
Támogatást nyújt azoknak az országon belüli és kívüli diákoknak és tanároknak, akik anyagi helyzetük miatt nem tudnának részt venni a pontversenyben, nem tudnák megvásárolni a lapot.
Ösztöndíjat ad azoknak a diákoknak, akik középiskolás korukban eredményes megoldók voltak a lap pontversenyeiben és egyetemi éveikben segítik a lap munkáját.
Ösztöndíjat ad fiatal matematikusoknak, fizikusoknak, informatikusoknak és tanároknak a lappal kapcsolatos kutatómunkájukért: cikkek írása, feladatok kitűzése, megoldása, külföldi folyóiratok tanulmányozása, a lap elektronikus változatának létrehozása, karbantartása, idegen nyelvű számainak összeállítása.
Elősegíti a lap rendszeres előállítását és bővítését (pl. számítástechnika rovat) és a laphoz szorosan kötődő kiadványok elkészítését elektronikus és hagyományos formában.
Támogatja a középiskolákban matematikával és fizikával kapcsolatos előadások tartását.
kapcsolatot tart fenn külföldön élő magyar matematikusokkal, fizikusokkal, tanárokkal, illetve a lap iránt érdeklődő szakemberekkel és intézményekkel.
Lehetővé teszi, hogy a lap léttrehozásában közreműködőkrészt vegyenek külföldi és belföldi szakmai tanulmányutakon, konferenciákon.
Pályázatot ír ki olyan matematikai és fizikai cikkek írására, feladatok készítésére, amelyek a matematika és fizika gyakorlati vagy informatikai alkalmazásával kapcsolatosak.
Azon fáradozik, hogy elismerést szerezzen az oktatói, kutatói munkának.
Az alapítvány nem folytat politikai tevékenységet, semmilyen politikai pártot semmilyen formában nem támogat.
*Az alapítványt a Fővárosi Bíróság 6469. sorszám alatt 1997. január 23-án nyilvántartásba vette, adószma:18157444-1-42. A fenti szöveg az alapító okiratban szerepel.