Cím: 100 év matematika CD-ROM-on
Füzet: 1996/november, 513. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Szeptemberig minden középiskola megkapta a KöMaL-CD-t, amely egyedülálló példaanyagával és cikkgyűjteményével remélhetőleg hasznos kiegészítő taneszköze lesz a matematikát, fizikát és informatikát tanulóknak és tanítúknak.
A CD-ROM novembertől kapható a Bolyai János Matematikai Társulat; a KöMaL kiadója, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat; és SZÜV Rt. forgalmazásában. A kétkötetes CD-ROM ára 6000Ft+25% ÁFA.
Igény esetén kérjők a mellékelt Megrendelőlapot kitöltve a KöMaL szerkesztőség címére visszaküldeni: Budapest, Pf. 47., 1255. Érdeklődni lehet a 266-9833/2117 vagy 2108 mellék telefonszámon 9 és 1/2 3 között.
Az 1893 decemberében alapított Középiskolai Matematikai Lapok régi példányai ma már tudománytörténeti kuriózumnak számítanak, csak elvétve akad olyan könyvtár, ahol az egy évszázad során megjelent öszes szám fellelhető. Holló Szabó Ferenc, az ELTE Tanárképző Főiskola matematikatanára gyűjtötte össze a teljes anyagot, és kezdeményezte elektronikus, CD-ROM-on való feldolgozását. Főiskolai és középiskolai matematikatanárok munkacsoportja végezte el a középiskolai tananyagot lefedő témaköri besorolást. A program használója a 15000 matematikapélda közül témakörük, megjelenési idejük, korcsoportjuk, megoldóik alapján kombinálható szempontok szerint válogathat. A képernyőn megjelenő folyóirat oldalaiból bármely rész "kivágható" és kinyomtatható. A CD jelenleg nem tartalmazza az 1959 utáni Fizika Rovatok anyagát, ez a munka most kezdődik. A korszerű programot az MKM és az OMFB támogatásával a SZÜV Rt készítette.
Az ajánlott minimális futtatási környezet: IBM PC 386, 4MB RAM, 20Mb Winchester kapacitás, CD-ROM olvasó, VGA monitor és minimum 150 dpi felbontású, Windows-hoz illesztett grafikus nyomtatásra alkalmas nyomtató.
Akinek a program működésével kapcsolatban bármilyen problémája van, kérjük forduljon Hanákné Baricza Zsuzsához (SZÜV Rt.) a 363-1074 telefonszámon.