Cím: Új pontverseny kiírása az 1994-95-ös tanévre
Füzet: 1994/szeptember, 315. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb (KöMaL pontverseny is)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Lapunk feladatmegoldó pontversenyei az ebben a számban kitűzött feladatokkal kezdődnek és 1995. májusáig tartanak. Az új tanévben matematikából és fizikából egyaránt 4-4 pontversenyt indítunk. Az e havi példák a pontversenykiírással kapcsolatos tudnivalók után kezdődnek.
A versenyekbe minden általános és középiskolás tanuló benevezhet. A matematika és a fizika verseny ,,hagyományos'' gyakorlatait és feladatait (Gy, F, illetve FGy, FF jelzéssel) középiskolás évfolyamonként külön-külön értékeljük, az általános iskolásokat egy csoportba soroljuk. Osztálytól független a C-gyakorlatok, a fizikai mérési feladatok, és a nehezebb matematika, illetve fizika feladatok (N, ill. FN) pontversenye.
Általános iskolásnak tekintjük azokat a diákokat, akik legfeljebb 8 éve járnak iskolába. Az egységes jelölés kedvéért kérjük, hogy osztályuk jelölésére az 5-8 számjegyeket használják. Középiskolásnak nevezzük azokat, akik 9-12 éve tanulnak. Ők az I, II, III, IV jeleket használják ‐ értelemszerűen ‐ az osztályuk megadására függetlenül attól, hogy 6 osztályos, 8 osztályos vagy egyéb típusú középiskolába járnak.
A pontversenyekről az alábbi táblázat ad áttekintést:
Verseny  A vesenyt az alábbi osztályokk tanulóinak szánjuk:  Matematika    Gy    Á, I, II (H jelű III)    F    III, IV    N    bármelyik osztály (nehezebb feladatok)    C    bármelyik osztály (könnyebb feladatok)    Fizika    FGy    Á, I, II    FF    III, IV, (M jelű II)    FN    bármelyik osztály (nehezebb feladatok)    m    bármelyik osztály (mérési feladatok)  

A H-jelű matematika gyakorlatok a III. osztályosok versenyébe is beszámítanak, az M-jelű fizika feladatok pedig a II. osztályosok versenyébe. Az F, illetve FF jelzésű feladatok megoldását minden versenyzőtől elfogadjuk, a pontokat évfolyamonként külön-külön összesítjük.
Régi és új versenyzőinknek egyaránt a következőket ajánljuk: ha általános iskolás, I. vagy II. osztályos, kezdje a próbálkozást a kitűzött gyakorlatokkal (matematika Gy, fizika FGY). Általános iskolások kezdjék a külön jelzett (fizikánál ((Á) jelű) gyakorlatokkal, általában ezek a legkönnyebbek. Ha néhányat sikerült közülük megoldani akkor érdemes a többi gyakorlaton is gondolkodni. Hónapról hónapra jobban fog menni a megoldásuk!
Ha túl nehezek a példák, érdemes a C-gyakorlatokkal, ha viszont nagyon könnyűek, a feladatokkal, vagy a nehezebb feladatokkal próbálkozni.
A legtöbb III.-IV.-osztályostól a kitűzött feladatok (matematika F, fizika FF) megoldását várjuk, ha pedig ez nem megy, ismét marad a C-verseny. A nehezebb feladatokat (matematika N, fizika FN) azoknak szánjuk, akik országos vagy nemzetközi versenyekre készülnek. A fizikai mérések versenyében résztvevők a 334. oldalon olvashatnak megszívlelendő tanácsokat.
A pontversenyek állását 1995 januárja és májusa között folyamatosan közöljük. A versenyek végeredménye az 1995 szeptemberi és októberi számunkban jelenik meg. A legjobbak jutalomban és oklevélben részesülnek. A legeredményesebb versenyzők arcképét az 1995. évi decemberi számunkban közöljük. A végzős diákok oklevelét a lakáscímükre, a többiekét iskolájuk címére küldjük el.

 
A benevezés módja
 
Nevezni lehet a szeptemberi számban található ,,Nevezési lap''-pal, vagy annak bármilyen ‐ akár a minta alapján egyénileg elkészített ‐ másolatával. A nevezési lapot kitöltve, az első dolgozatokat tartalmazó borítékban küldjék el versenyzőink. Nevezési lap igényelhető az Eötvös Loránd Fizikai Társulatban vagy a Szerkesztőségben is.
Minden diáknak csak egyetlen nevezési lapot kell beküldenie!
A nevezési lapot nyomtatott, jól olvasható betűkkel töltsük ki, az idei tanév szerinti osztály feltüntetésével, azaz a fentiek szerinti 5, 6, 7, 8, I, II, III, IV jelek egyikét írják fel versenyzőink. Az iskola igazolását a szaktanár vagy az igazgató írja alá. Azt, hogy melyik versenybe neveznek be, fel lehet tüntetni a nevezési lapon megfelelő betűjellel (pl. Gy, NF, stb.), de nem szükséges.
A nagyon gyakori családnevű versenyzők válasszanak egy háromjegyű jelzőszámot is, és mind a nevezési lapra, mind pedig az év során beküldött dolgozataik fejlécére az így bővített nevet írják (pl. Kiss 349 Anna, Szabó 344 Péter). Kérjük viszont, hogy a továbbiakban ezt a számot minden egyes beküldött dolgozatukon tüntessék föl. Ugyancsak kérjük, hogy azok a versenyzők, akik tavaly már választottak jelzőszámot, idén is ugyanazt a számot használják.
A pontversenybe a tanév során bármikor be lehet kapcsoldni nevezési lap beküldésével.
 
A dolgozatok beküldésének határideje és helye
 

A beküldési határidő a feladatok kitűzésénél szerepel és az matematikából a lap megjelenését követő hónap 15. napja fizikából a 11. napja, munkaszüneti nap esetén a következő munkanap. A határidő azt jelenti, hogy a küldeményt legkésőbb a határidő napján kell postára adni.
A beküldés helye az egyes kategóriákban a következő:
  Matematika C    KöMal Szerkesztőség (KöMal feladatok), Bp., 114, Pf. 68. 1525  Akik C gyakorlatokon kívül más kategória feladatait  is  beküldik, küldhetik egy borítékban a következő címre:    Matematika Gy, F, N    Bolyai János Matematikai Társulat (KöMaL feladatok), Bp. Pf. 433. 1368    Fizika m, FGy, FF, FN    Eötvös Loránd Fizikai Társulat (KöMaL feladatok), Bp. Pf. 433. 1371

Külföldön tanuló versenyzőink dolgozataikat a szerkesztőség címére küldjék. A postára adás időpontja megegyezik az előbb említettel. Kérjük, mindenki ügyeljen a helyes címzésre. A rossz címre küldött dolgozatokat nem értékeljük.
A dolgozatok külső alakja

A szerkesztőség munkatársainak általában nagy mennyiségű dolgozatot kell rövid idő alatt feldolgozniuk. A dolgozatok szétválogatása, javítása és a pontszámok gyors könyvelése akkor lehetséges, ha versenyzőink betartják az alábbi formai követelményeket:
*Minden egyes beküldött lap bal felső sarkában nyomtatott betűkkel szerepeljen:
*‐ a példa betűjele (C, Gy, F, N, m, FGy, FF, FN) és száma pirossal,
*‐ a beküldő teljes neve és osztálya
*‐ és végül az iskola neve városnévvel együtt.
*‐ Minden egyes megoldás külön lapra kerüljön. Ez azért nagyon fontos, mert a különböző feladatok más-más javítóhoz kerülnek. A lapok lehetőleg írógéppapír méretűek legyenek.
*‐ A geometria feladatok megoldásához mellékeljünk ábrát.
*‐ Minden egyes megoldást ‐ feladatonként külön-külön ‐ négyrét hajtsanak össze (több lapból álló dolgozatokat egybe), úgy hogy a fejléc kívülre kerüljön. Ha egy feladatra két megoldást küldenek be, azokat feltétlenül egybe hajtsák össze. A különböző feladatok megoldásait azonban az előbb mondottak miatt nem szabad egybe hajtogatni!
*‐ Törekedni kell az olvasható írásra (sajnos, néha még a név sem olvasható).

Azokat a dolgozatokat, amelyeken nincs feltüntetve osztály és iskola városnévvel együtt, nem értékeljük.
 
A dolgozat tartalmáról

A matematikai C, GY, F és N feladatok és gyakorlatok, valamint a fizikai mérési problémák, illetve az FN nehezebb feladatok helyes megoldásáért egységesen 5 pontot adunk. A fizika gyakorlatok és feladatok helyes megoldásáért általában 4 pont jár, az ettől eltérő, a szokásosnál nehezebb, illetve könnyebb eseteket külön jelezzük.
Minden feladatra elfogadunk egy, az elsőtől lényegesen különböző második megoldást is: ezek 2 többletpontot kaphatnak.
Teljes pontszám csak teljes megoldásért jár. A puszta eredményközlést nem értékeljük. (Előfordulhat, hogy olyan feladatot tűzünk ki, amelynek megoldása szerepel valamely példatárban: ilyen esetben is csak akkor jár a teljes pontszám, ha a végeredményhez vezető megoldást részeletesen leírta a versenyző.) Matematikából a kimondott állításokat bizonyítani kell, fizikából az alaptörvényeket alkalmazva igazolni. A matematika példák megoldására csupán számítógépes programot nem fogadunk el!
Levezetés és hivatkozás nélkül csak a középiskolai tananyagban szereplő tételeket fogadjuk el, minden egyéb esetben fel kell tüntetni az idézett forrást (cím, oldalszám).
Tételekre való hivatkozáskor minden esetben meg kell mutatni miért teljesülnek a tétel feltételei, és hogyan következik a tétel állításából a bizonyítás gondolatmenetének következő lépése.
Ha egy feladat megoldását ábra segíti, akkor azt külön lapon mellékeljék, de ezen is szerepeljenek a bekülő adatai és a feladat száma. Ügyeljenek a jelölések célszerű és érthető használatára.
Törekedjenek a megoldások rövid, olvasható leírására. Lapunkban a megoldások többségét közöljük: aljánljuk ezek tanulmányozását.
A versenyek egyéni versenyek: a versenyzőknek önállóan kell elkészíteniük a példák megoldásait. A közösen készített, vagy másolt dolgozatokat ‐ beleértve az eredeti szerzőét is ‐ nem értékeljük.
Néhány megjegyzés

Szeptembertől júniusig minden hónap első csütörtökén du. 2-4-ig fogadóórát tartunk a Szerkesztőségben (Bp., Rákóczi út 5. II. emelet 206.), ekkor személyesen lehet érdeklődni megoldások, pontszámok, egyebek iránt.
Egyéni kérésre közöljük mindazok pontszámát, akik ezt megcímzett és felbélyegzett válaszboríték mellékelésével kérik a szerkesztőségtől (a borítékon az osztály is szerepeljen). (A dolgozatok feldolgozása sok időt vesz igénybe, ezért általában a beküldési határidő után 1-2 hónappal lehet érdeklődni az eredményekről.)
Szép, érdekes és nem közismert feladatokat javasolhatnak kitűzésre. A javasolt feladatokat (megoldásokkal együtt) a szerkesztőség címére küldjék el. Az elfogadott javaslatokat ‐ kitűzésükkor ‐ jutalomponttal értékeljük, ezt az év végén a versenyző pontszámához hozzászámítjuk.
Javasoljuk, hogy beküldött dolgozataikat két példányban (másolópapírral) készítsék, és a másolatot őrizzék meg, hogy a lapban közölt megoldással össze tudják hasonlítani.
Szeretnénk, ha a kitűzött kérdések nem zárulnának le véglegesen a beküldési határidővel, a közölt megoldással. Bármely, a lapunkban megjeletn feladathoz, cikkhez kapcsolódó megjegyzést, általánosítást szívesen látunk és alkalomadtán örömmel közlünk.
 
A KöMaL előfizetése és terjesztése
 

A Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok megrendelhető az Eötvös Loránd Fizikai Társulatnál levélben (Budapest, 1371, Postafiók 433), vagy átutalással az MHB 323-10274 csekkszámlaszámra. Előfizetési díj az 1994-95-ös tanévre 550 Ft. Azonos iskolai címre küldendő, 10-nél nagyobb példányszámú megrendelés esetén az előfizetési díjból 20%-os kedvezményt adunk. Darabonként is megvásárolható a Szerkesztőségben (Bp., Rákóczi út 5. II. emelet 206, naponta 9-15 óráig), ahol korlátozott példányban korábbi számok is beszerezhetők.
 
Tanár Kollégáink figyelmébe!
 

Kérjük, hívják fel diákjaik figyelmét a KöMaL-ra. Minden diák haszonnal forgathatja lapunkat, a tehetségesebbek pedig bekapcsolódhatnak a pontversenybe. Kérjük, hogy hívják fel a versenyzők figyelmét a beküldött dolgozatokkal kapcsolatos formai követelmények betartására.
Örömmel fogadunk feladatajavaslatokat, cikkeket, szakköri munkáról szóló beszámolókat, közlésre alkalmas iskolai pályamunkákat. Javaslataikat, közleményeiket elküldhetik postán, vagy személyesen juttathatják el szerkesztőségünkbe, szeptembertől a tanév végéig munkanaponként 9-től 15 óráig.
Reméljük, hogy az Önök munkájában, önképzésében is segítségükre lehetünk.
Versenyzőinknek sok sikert, tanáraiknak eredményes munkát kívánunk.
Szerkesztőség