Cím: Játék mindenkinek
Szerző(k):  Vancsó Ödön 
Füzet: 1994/március, 146. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Folytatjuk októberben indított sorozatunkat. E havi kérdésünk a következő:
Melyik esemény valószínűbb a magyar ötös lottón egy szelvénnyel játszva, hogy a jövő héten nyerünk (lesz legalább 2-es találat), vagy hogy három évig semmit sem nyerünk? Mi a válasz ugyanebben a kérdésben a hatos lottón?
A megfejtést lapunk bármelyik olvasója (akár felnőtt is!) beküldheti a szerkesztőség címére

Budapest, 144. Pf.: 68, 1525.

A borítékra nevükön és címükön kívül írják rá:
,,Játék mindenkinek''.

A jó megfejtők között a FORTUNA, a játékosok magazinja 1 éves előfizetését sorsoljuk ki. Sok szerencsét!
Októberi számunk feladatának megoldója, a FORTUNA magazin 1 éves előfizetésének nyertese
Bereczkiné Székely Erzsébet

pécsi olvasonk. GRATULÁLUNK!
A SZÜLETÉSNAP játék három változatában más-más az a maximális létszám, amikor még érdemes a születésnapi dátumok különbözőségére fogadni. A számolásokat leegyszerűsített modellen végezve (egy év 365 napos, egy hónap 31 napos, ill. az év minden napjára kb. egyforma (egyenletes eloszlású) az azon a napon születettek száma):
(A) esetben annak az esélye, hogy nincs két egy napon született ember az n résztvevő között: pn=365364...(365-n+1)365n. Akkor érdemes erre fogadni, ha pn>1/2. Meglepő módon n=22 a maximális szám, amelyre ez teljesül. Így már 23 tagú társaságban is érdemes arra fogadni, hogy van két, hónapra és napra megegyező születésnapú ember.
(B) esetén, amikor csak 31-féle esetet különböztetünk meg, ugyanez az esély qn=3130...(31-n+1)31n. Itt n=6 esetén még qn>1/2, de n=7-re már qn<1/2. Így legfeljebb hattagú társaság esetén érdemes a napi dátumok különbözőségére fogadni.
A (C) esetben az az eltérés (A)-tól, hogy itt valakinek a születésnapja rögzített. Vele nem egy napon születni 364365 eséllyel lehet, n tagú társaság esetén ennek valószínűsége rn=(364365)n. Most rn>1/2 mindaddig, amíg n252. Tehát csak ennél nagyobb társaság esetén érdemes arra fogadnom, hogy lesz velem egyező születésnapú. (Persze, egészen más a helyzet, ha valaki szökőnapon született!)
Vancsó Ödön