Cím: Kunfalvi Rezső Emlékverseny
Füzet: 2003/szeptember, 376 - 377. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb (KöMaL pontverseny is)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Első forduló
Budapest, 2003. május 5.
Elméleti feladatok
 

1. feladat. Gázrakéta. Az űrben ‐ minden égitesttől távol ‐ lebeg egy nagyméretű, gömb alakú űrszonda. Fala igen vékony, de erős, és jó hőszigetelő. A szondában normál állapotú levegő van (p0105 Pa, ϱ01,3 kg/m3). Az űrszonda falának tömege sokkal kisebb, mint a szondában levő összes levegő tömege.
A szonda falán egy kicsiny nyílás (fúvóka) található, melyen keresztül a levegő irányítottan, a falra merőlegesen eltávozhat a világűrbe. (A nyílás mérete sokkal nagyobb, mint a gázmolekulák szabad úthossza, emiatt a kiáramló gáz folyadékként viselkedik.)
a) Határozzuk meg a kiáramló gáz sebességét (az űrszondához viszonyítva) a gáz sűrűségének és a nyomásának függvényében! (A levegő belső súrlódása elhanyagolható.) (1 pont)
b) Adjuk meg a levegő nyomásának változását a levegő sűrűségének függvényében! (2 pont)
c) Adjuk meg az űrszondából egységnyi idő alatt távozó gáz tömegét a levegő sűrűségének függvényében! (1 pont)
d) Adjuk meg a levegő sűrűségének időegységenkénti változását a levegő pillanatnyi sűrűségének függvényében! (1 pont)
e) Írjuk le a szonda mozgását abban az inerciarendszerben, amelyben kezdetben nyugalomban volt! Adjuk meg, hogy mekkora a szonda gyorsulása, ha a levegő pillanatnyi sűrűsége ϱ. (2 pont)
f) Fejezzük ki a szonda sebességének kicsiny megváltozását a levegő sűrűségének megváltozásával és a pillanatnyi sűrűséggel! (1 pont)
g) Adjuk meg numerikusan, hogy mekkora a szonda végsebessége akkor, amikor már az összes levegő eltávozott belőle! (2 pont)
Felhasználható matematikai összefüggés: Az y(x)=1/xn (n1) függvénynek az axb szakaszhoz tartozó görbe alatti területe T=1n-1(1an-1-1bn-1).
 
A harmadik feladat két, egymástól független részből állt, helyhiány miatt csak az egyiket ismertetjük.
 
3/A. feladat. Ütköző korongok. Egy jégpályán R sugarú félkör mentén egymástól egyenlő távolságban elhelyezünk N darab (N1) egyforma fekete jégkorongot. A korongok össztömege M. Egy m tömegű piros korongot balról, érintő irányban nekilövünk az álló korongsornak (lásd az ábrát), és olyan ügyesen tesszük ezt, hogy a fekete korongokkal való rugalmas ütközések után a piros korong pontosan bal felé fog mozogni.
 
 

 

Feltételezhetjük, hogy az ütközések tökéletesen rugalmasak, a korongok súrlódásmentesen csúsznak, és az ütközések során nem kezdenek el forogni. A korongok mérete sokkal kisebb, mint a közöttük levő kezdeti távolság.
a) Legalább mekkora kell legyen a M/m tömegarány, hogy az ütközések a leírt módon végbemehessenek? (2 pont)
b) Eredeti sebességének hány százalékára csökken a piros korong sebessége, ha a tömegarány éppen az előző alkérdésben szereplő határesetnek megfelelő? (3 pont)
Hasznos matematikai összefüggés: n1 esetén (1+1n)ne2,718.