Cím: Kapcsolatok
Szerző(k):  Farkas Illés 
Füzet: 2003/május, 315. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Farkas Illés
ELTE-MTA Biológiai Fizikai Kutatócsoport
 

Hátsó belső borítónkon két bonyolult kapcsolatrendszert szemléltető gráf látható. Az alsó kép a sarjadzó élesztő baktériumon (Saccharomyces cerevisiae) végzett mérések kiértékelésének eredményét ábrázolja. A baktérium kb. 6200 génnel rendelkezik, és az ábrán látható gráf mindegyik csúcspontja azt az élesztő törzset jelöli, amelyből a csúcs mellé írt gén hiányzik. Ha az ábrán két csúcs között van él, akkor az azt jelenti, hogy a két baktériumtörzs működése ,,hasonló''. A gráf éleinek színei a kapcsolatok erősségét jelölik, csökkenő sorrendben: piros, narancs, sárga, zöld. A hasonlóságokat ‐ egy ipari méretű, automatizált molekuláris biológiai méréssorozat adatait felhasználva ‐ egy erre a célra kidolgozott statisztikus fizikai módszer segítségével számítottuk ki. (A kutatás résztvevői voltak: F. I., Hawoong Jeong, Vicsek Tamás, Barabási László és Oltvai Zoltán. További információk a www.nd.edu/networks honlapon.)
A felső kép egy, az Internetet ábrázoló ,,térkép''. A gráf csúcspontjai a forgalomirányító számítógépek (routerek), és a köztük lévő élek színe a forgalom erősségét jelöli. Figyeljük meg, hogy ‐ az élesztőbaktériumon mért hálózathoz hasonlóan ‐ ezen a gráfon is csupán néhány csúcsnak van sok kapcsolata, a legtöbb csúcspont csak kis számú kapcsolattal rendelkezik.
Vajon van-e összefüggés a természetben kialakult előlények, például a baktériumok genetikai hálózatának ,,való világa'' és az ember által létrehozott hálózatok ,,virtuális valósága'' között? Erre keresik a választ jelen és jövő kutatások.