Cím: A 2002-2003. évi Országos Középiskolai Matematikai Tanulmányi Verseny feladatai
Füzet: 2003/november, 459 - 461. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): OKTV

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

II. kategória: Általános matematika tantervű gimnáziumok
 
Első (iskolai) forduló
 

1. Hagyjunk el az 1,2,3,...,24 számok közül néhányat úgy, hogy a megmaradtak szorzata a lehető legnagyobb köbszám legyen. Legalább hány számot kell elhagynunk?
 
2. Bizonyítsuk be, hogy ha n 1-nél nagyobb egész, akkor
S=(1+13)(1+18)...(1+1n2-1)<2.

 
3. Az ABC háromszög AC oldalával párhuzamos e egyenes és a BC oldalával párhuzamos f egyenes felezik a háromszög területét; e és f a P pontban metszik egymást; az e egyenes az AB oldalt a Q pontban, f az R pontban metszi. Határozzuk meg az ABC és a QPR háromszögek területének az arányát.
 

 
4. Állítsuk elő az a1,a2,...,an,... sorozat an tagját csupán n felhasználásával, ha tudjuk, hogy a1=1 és an+1=nan+n2-n-1 (n pozitív egész).
 
5. Adott a k kör és annak egy AB átmérője. A k1 és k2 körök az AB által meghatározott egyik félkör belsejében helyezkednek el; k1 a k kört a P pontban, AB-t a Q pontban érinti; ugyanígy k2 a k kört az S, az AB-t pedig az R pontban érinti. Bizonyítsuk be, hogy a PQRS négyszög húrnégyszög.
 
Második forduló
 

1. Az ABCD paralelogramma egyik szöge 30-os, AB=a, BC=b. A paralelogramma csúcsaiban síkjára merőleges, egyirányú félegyeneseket állítunk; az A-ban, illetve C-ben állított merőlegeseken úgy jelöljük ki az A', illetve C' pontokat, hogy AA'=a, CC'=b teljesüljön. Az A'C' egyenest tartalmazó sík a B-ben, illetve a D-ben állított merőleges félegyeneseket a B', illetve a D' pontokban metszi.
Mekkora annak a síklapokkal határolt konvex testnek a térfogata, amelynek csúcsai A, B, C, D, A', B', C', D'?
 
2. Legyenek n és a pozitív egészek, a>1. Bizonyítsuk be, hogy a5n+an+1 nem lehet prímszám.
 
3. Egy háromszög oldalai: a, b, c, a velük szemközti szögek rendre α, β, γ; a köré írt kör sugara R. Mekkorák a háromszög szögei, ha a fenti adatok között az acosα+bcosβ+ccosγasinβ+bsinγ+csinα=a+b+c9R összefüggés áll fenn?
 
4. Az x, y, z nemnegatív valós számok kielégítik az x2+y2+z2+x+2y+3z=134 egyenletet.
A) Mekkora az x+y+z összeg maximuma?
B) Bizonyítsuk be, hogy x+y+z22-32.
 
Harmadik (döntő) forduló
 

1. Az ABC háromszög AB oldalát kívülről érintő hozzáírt kör az AB-t a C' pontban, a BC oldalt kívülről érintő hozzáírt kör BC-t az A' pontban és a CA oldalt kívülről érintő hozzáírt kör CA-t a B' pontban érinti. Az A, B, C csúcsokból induló magasságok felezőpontjai rendre X, Y, Z. Bizonyítsuk be, hogy az XA', YB' és a ZC' egyenesek átmennek a beírt kör középpontján.
 
2. Legyen n>2 egész szám. Jelöljük an-nel a legnagyobb olyan n-jegyű pozitív egész számot, amely nem állítható elő sem két négyzetszám különbségeként, sem pedig két négyzetszám összegeként.
a) Adjuk meg an-et n függvényében.
b) Határozzuk meg azt a legkisebb n értéket, amelyre an jegyeinek a négyzetösszege négyzetszám.
 
3. Egy ABCD szabályos tetraéder három lapja fehér, a negyedik, a D csúccsal szemközti lapja fekete, és a tetraéder az S síkon ezen a fekete lapján áll. A tetraédert gördíthetjük, azaz az S síkon egyik éle körül elforgatva az erre az élre illeszkedő másik lapja fekszik rá az S síkra.
Néhány gördítés után a tetraéder a kiindulási helyén áll. Bizonyítsuk be, hogy ekkor az S síkon levő lapja nem lehet fehér.
 
III. kategória: Speciális matematika tantervű gimnáziumok
 

Első (iskolai) forduló
 

1. Jelölje V egy téglatest térfogatának mérőszámát köbcentiméterben mérve, F pedig a felszínének mérőszámát négyzetcentiméterben mérve. Mennyi a lehető legkisebb térfogata egy olyan téglatestnek, amelyre V=10F?
 
2. A H háromszöget daraboljuk fel a H1,H2,...,Hn részháromszögekre. Jelölje ϱ, illetve a ϱi a H, illetve Hi háromszög beírt körének a sugarát. Mutassuk meg, hogy ϱϱ1+ϱ2+...+ϱn.
 
3. Az ABC háromszög A csúcsából a B és C csúcsokból induló belső szögfelezőkre bocsátott merőlegesek talppontjai legyenek A1 és A2. Ugyanígy értelmezzük a B1 és B2, valamint C1 és C2 talppontokat is. Bizonyítsuk be, hogy az A1A2+B1B2+C1C2 összeg egyenlő a háromszög félkerületével.
 
4. Két zsákban piros és fehér golyók vannak. A kisebbikben 20 piros és 20 fehér, a nagyobbikban 1005 piros és 995 fehér golyó található. Tetszésünk szerint kiválasztjuk az egyik zsákot, ebből kihúzunk egy golyót, megnézzük és félretesszük, majd ismét tetszésünk szerint kiválasztunk a két zsák közül egyet, és kihúzunk belőle egy golyót. Milyen stratégiával érhetjük el, hogy a két kihúzott golyóból a lehető legnagyobb valószínűséggel legyen legalább az egyik piros?
 
5. Megadható-e 2002 különböző pozitív egész úgy, hogy közülük bármelyik két különbözőnek a különbsége abszolút értékben megegyezzék a legnagyobb közös osztójukkal?
 
Második (döntő) forduló
 

1. A sík egy H ponthalmazát nevezzük szépnek, ha H bármely háromelemű részhalmaza tengelyesen szimmetrikus. Igazoljuk az alábbi két állítást:
a) Egy szép halmaz nem feltétlenül tengelyesen szimmetrikus.
b) Egy 2003 elemű szép halmaz pontjai szükségképpen egy egyenesre esnek.
 
2. Egy adott 2003-szög minden csúcsát pirosra, kékre vagy zöldre színezzük úgy, hogy szomszédos csúcsoknak nem lehet azonos a színe. Hányféleképpen tehetjük ezt meg?
 

3. Legyen t rögzített pozitív egész, és jelölje ft(n) azoknak a k pozitív egészeknek a számát, amelyekre 1kn és (kt) páratlan. (Ha 1k<t, akkor (kt)=0.) Bizonyítsuk be, hogy ha n elég nagy kettőhatvány, akkor
ft(n)n=12r,
ahol az r egész szám csak a t-től függ, az n-től nem.