Cím: Természet Világa: Bolyai-emlékszám
Füzet: 2003/szeptember, 333 - 334. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Ebben a gyűjteményben a Bolyai kutatás több mint egy évszázados múltra visszatekintő eredményeinek tömör összefoglalása található. Az egyes szerzők legújabb kutatási eredményei szélesítik ismereteinket a két zseniális tudósról. Ács Tibor, Benkő Samu, Kiss Elemér, Oláh-Gál Róbert, Szabó Péter Gábor, Szénássy Barna, Toró Tibor és Weszely Tibor írásait olvasva megelevenedik a kor, amelyben matematikát művelni a napi gondokkal küzdő lángelméknek felüdülést jelentett.
Az emlékszámban megtalálhatók a Természet Világában korábban megjelent publikációk is, amelyek a Bolyaiak munkáinak hatását, elméleti hátterét tárgyalják. Ezek egy része számos tanulmányból jól ismert. Azonban a korábbi publikációknál jóval érthetőbb, a szélesebb olvasói közönség számára is élvezhetőbb formában kerülnek megfogalmazásra ‐ részben újrafogalmazásra ‐ a felfedezésekkel kapcsolatos tények.
Az 1800-as évek elejére több matematikus a párhuzamossági axióma problémája megoldásának közelébe került. Császár Ákos és Prékopa András írásaiból is nyilvánvalóvá válik, hogy e kétezer éves feladat megoldásának elsősége ‐ az abszolút geometria létezésének felismerésében és annak leírásában ‐ Bolyai Jánosé. Ahhoz, hogy az abszolút geometria felfedezésének horderejét megértsük, egy, a fizika tudományából vett párhuzam ajánlkozik megfelelőnek: Einstein speciális relativitáselmélete hasonlóan változtatta meg Newton mechanikáját, mint Bolyai János Appendixe Eukleidész geometriáját.
Minden olvasónknak ajánljuk a Természet Világa Bolyai-emlékszámát hiszen abból megismerheti a kétezer éves problémát, a megoldás születésének körülményeit, az abszolút geometriát és annak hatását.