Cím: 43. Rátz László Vándorgyűlés
Szerző(k):  Miklós Ildikó 
Füzet: 2003/szeptember, 325 - 326. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Kiskunfélegyháza, 2003. július 1‐4.
 

 

A matematikatanárok idei Vándorgyűlésének helyszíne Kiskunfélegyháza, a Kiskunság gazdasági és kulturális központja volt. Idén is elmaradhatatlan része volt a megnyitónak a Beke Manó Emlékdíjak átadása. Hagyományteremtően folytatódott a megnyitó: az ezévi Rátz Tanár Úr Életműdíjasokat hívták meg, tartsanak előadást pályájukról. Sajnos, Reiman István betegség miatt nem tudott részt venni, de Pálmay Lóránt igen, így az ő előadását hosszabb ideig is élvezhettük. Ezután a házigazdák meglepetéseként zenei örömökben volt részünk.
Idén szerencsére a város tudott biztosítani egy tornatermet is helyszínül, ez a sok éves problémára megoldást adott: a legnépszerűbbnek tűnő előadásokat ide szervezték, így nem fordulhatott elő, hogy valaki nem fért be egy sikeres előadásra. A házigazdák technikailag is fölkészültek: számítógép, kamera, projektor, hangosítás növelte az előadások színvonalát ‐ ez sok derűs pillanatot okozott; amikor pl. a kéz érintését is kivetítette a projektor, az egyik előadó megjegyezte: ,,Szép a XXI. század, de lehet, hogy biztosabb még a XX.'' Az előadások és szemináriumok annyira színvonalasak voltak, hogy a legnagyobb problémának bizonyult kiválasztani, melyiket látogassuk meg.
A délutáni-esti időtöltésre most is igaz volt, hogy a Vándorgyűlés olyan, amilyenné a résztvevők teszik. A strand (spontán szerveződött röplabdameccsekkel) és a mozi látogatása, vagy a már hagyományos Budapest‐Vidék focimeccs (szintén már hagyományosan a Vidék győzelmével) mellett itt kiváló alkalom nyílik a nagy találkozásokra és még nagyobb beszélgetésekre: régen látott volt matematikatanárok és diákok, egyetemi csoporttársak, kollégák köszönthették egymást. Az utolsó délután programja idén is a választható kirándulás volt: lehetőségünk nyílt ellátogatni Ópuszteszerre, Kecskemétre, a tiszaalpári tőserdőbe vagy Bugacra.
Nagyon köszönjük a Bolyai Társulatnak gondos munkájukat, egyben közöljük, hogy vállalkozó helyszínt és szervezőket keresnek a jövő évi Vándorgyűléshez.