Cím: Matematikusok és teremtett világuk - Staar Gyula könyve
Szerző(k):  Weszely Tibor 
Füzet: 2003/március, 140. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Staar Gyula korábbi kitűnő interjúkötetei ‐ A megélt matematika (Beszélgetések), Gondolat Kiadó (Budapest, 1990); Megszállottak (öt magyar fizikus), Typotex Kiadó (Budapest, 1991); De mi az igazság ... (Beszélgetés Simonyi Károllyal), Közlöny- és Lapkiadó (Budapest, 1996) ‐ után jelentkezett Matematikusok és teremtett világuk (Beszélgetések), Vince Kiadó (Budapest, 2002) című munkájával. A szerző Magyarország legrégibb (1869-ben alapított) tudományos folyóiratának, a Természet Világának a főszerkesztője, aki kitűnő szakmai felkészültségére támaszkodva szólaltatja meg interjúalanyait.
A kötethez az előszót magyar matematikai közösségünk kiválósága, Császár Ákos akadémikus írta. Staar Gyula interjúalanyai ebben a kötetben olyan szaktekintélyek, mint Lovász László, T. Sós Vera, Győry Kálmán, Laczkovich Miklós, Kollár János, Szász Domokos, Totik Vilmos, Jürgen Moser, Martin Gardner, Roger Penrose, Solomon Marcus, Philip Holmes, Lax Péter, Fuchs László, Frankl Péter, Kiss Elemér és Bakos Tibor. Néhányan a felsoroltak közül a KöMaL megoldói vagy cikkírói voltak, Bakos Tibor pedig hosszú évekig a lap felelős szerkesztője volt.
A roppant olvasmányos és műveltséggyarapító kötetet a legnagyobb bizalommal ajánlom minden kedves olvasónak. Biztosan állítom, hogy aki elolvasta az első tíz oldalt, az a könyv befejező részéig nem áll meg.