Cím: A 2001-2002. évi Országos Középiskolai Matematikai Tanulmányi Verseny feladatai
Füzet: 2002/november, 472 - 476. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): OKTV

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. kategória: Szakközépiskolák
 
Első (iskolai) forduló
 

 
1. Az an sorozat elemeire teljesül, hogy
a1=1335,(a)a2n+1=a2n=n-an,(b)
ahol n pozitív egész szám.
Mivel egyenlő a2001?
 
2. Legyen
f(x)=ax2+bx+c,f(y)=ay2+by+c,
ahol a, b, c valós paraméterek. Az A halmaz elemei legyenek azok az x, y valós számpárok, amelyekre a>0 esetén
f(x)f(y)+(4ay+b)(x-y)-ay2;
a B halmaz elemei pedig legyenek azok az x, y valós számpárok, amelyekre a<0 esetén
f(x)f(y)+(4ay+b)(x-y)-ay2.

Bizonyítsa be, hogy az A halmaz azonos a B halmazzal!
 
3. Egy tetszőleges ABC háromszög BC, CA és AB oldalaira kifelé rajzolt négyzetek középpontjai rendre O1, O2 és O3. Bizonyítsa be, hogy az O1O2O3 háromszög oldalaira rajzolt négyzetek területének összegéből az ABC háromszög oldalaira rajzolt négyzetek területének összegét levonva az ABC háromszög területének hatszorosát kapjuk!
 
4. Melyek azok az x, y valós számok, amelyekre
x(x+1)(3x+5y)=3,ésx2+4x+5y=4
egyszerre teljesül?
 
5. Oldja meg a valós számhármasok halmazán a
12+sin2x+54-sin2y+1+tg2z=sin2x+cos2y+tg2z2+198
egyenletet!
 
6. Határozza meg az összes olyan p prímszámot, amelyre a p2+143134 szám számjegyeinek összege teljes négyzet!
 
Második forduló
 

1. Oldja meg a következő egyenletrendszert a valós számpárok halmazán:
log3x-2y+y=3,y2y+2ylog3x=4.

 
2. Határozza meg az összes olyan derékszögű trapézt, amelynek egymást követő oldalai egy mértani sorozat egymást követő tagjai!
 
3. Bizonyítsa be, hogy ha egy háromszög bármelyik súlyvonalát a vele azonos csúcsból húzott belső szögfelező egyenesre tükrözzük, akkor ez az egyenes a háromszög adott súlyvonalához tartozó oldalt olyan két részre osztja, amelyek aránya a mellettük fekvő oldalak négyzetének arányával egyenlő!
 
4. Az ABCD négyzet köré írt körvonal tetszőleges pontja legyen P. Bizonyítsa be, hogy a PA, PB, PC és PD szakaszok hossza egyszerre nem lehet racionális szám!
 
5. Határozza meg a
x2-p+2x2-1=x
egyenlet összes valós gyökét, ha a p paraméter egész szám!
 
Harmadik (döntő) forduló
 

1. Az ABCD téglalap A csúcsából a BD átlóra bocsájtott merőleges egyenes a BD átlót az E, a BC oldalt az F belső pontokban metszi. Adja meg az ABCD téglalap szomszédos oldalainak arányát, ha az EF szakasz a C pontból 30-os szögben látszik!
 
2. Az 1;2;3;...;2002 számok mint együtthatók segítségével képezzük az alábbi 2000 darab egyenletet:
1x2+22x+3=02x2+23x+4=03x2+24x+5=02000x2+22001x+2002=0.
Tekintsük mindegyik egyenlet valós gyökei összegének és valós gyökei reciproka összegének szorzatát, ha az létezik. Mennyi az így kapott legfeljebb 2000 darab szorzat szorzata?
 
3. Adott a síkban egy derékszögű koordináta-rendszer.
Az R ponthalmazt a koordináta-rendszer rácspontjai alkotják, vagyis azok a pontok, amelyeknek mindkét koordinátája egész szám.
Legyen az S halmaz az R-nek egy részhalmaza a következő tulajdonsággal: bármely két S-beli pontot összekötő szakasz felezőpontja nem eleme R-nek, azaz nem rácspont.
Hány elemű lehet egy ilyen S halmaz?
 
II. kategória: Általános matematika tantervű gimnáziumok
 
Első (iskolai) forduló
 

1. Bizonyítsuk be, hogy ha a, b, c, d racionális számok és |a||c|, akkor az
(ax+b)2=(cx+d)2
egyenlet gyökei racionális számok.
 
2. Milyen p és q pozitív prímszámokra igaz, hogy a
(p-3q)x2-px+q=0
egyenlet egyik gyöke pozitív prímszám?
 
3. Oldjuk meg a valós számok halmazán a következő egyenletet:
x3+1103+15-x3=0.

 
4. Az ABC háromszög A és B csúcsán átmenő kör az AC oldalt P, a BC oldalt a Q belső pontban metszi. A Q-ból az AC-vel húzott párhuzamos AB-t X-ben, a P-ből a BC-vel húzott párhuzamos AB-t Y-ban metszi, XY. Bizonyítsuk be, hogy a P, Q, X, Y pontok egy körön vannak.
 
5. Az a, b, c pozitív számokra a2+b2+c2=1 teljesül. Határozzuk meg az
S=abc+bca+cab
összeg lehető legkisebb értékét.
 
Második forduló
 

1. Ugyanabban a koordináta-rendszerben megrajzoltuk az xy=1 és az xy=-1 egyenletű görbéket (hiperbolákat). Mutassuk meg, hogy ha egy origó középpontú, R sugarú körnek a görbékkel képzett közös pontjai szabályos sokszög csúcsai, akkor a sokszög területe R4-nel egyenlő.
 
2. Adjuk meg azokat az x, y, z, t valós számokat, amelyek egyidejűleg kielégítik a következő egyenletet és egyenlőtlenséget:
x+y+z=32,4x-1+4y-1+4z-12+3t-2.

 
3. Legyen f(x) a 0-tól és 1-től különböző valós számok halmazán értelmezett valós értékű függvény. Állítsuk elő azt az f(x) függvényt, amely értelmezési tartományának minden x értékére kielégíti az
f(x)+kx2f(1x)=xx+1
egyenletet, ahol k olyan állandó, amelyre 0<k21 teljesül. Adjuk meg az értelmezési tartománynak azokat az x értékeit, amelyekre f(x)=0.
 
4. Az ABC háromszög A csúcsából induló belső szögfelezőnek a k beírt körrel való metszéspontjai közül az A csúcshoz közelebbit jelölje OA; hasonlóan kapjuk a B, illetve C csúcsból induló szögfelezőkön az OB, illetve OC pontokat. Az OA körül szerkesztett, AB-t és CA-t érintő kör legyen kA, az OB körül szerkesztett, BC-t és AB-t érintő kör legyen kB, és az OC körül szerkesztett, CA-t és BC-t érintő kör legyen kC.
Bizonyítsuk be, hogy a kA, kB, kC köröknek páronként vett, az oldalegyenesektől különböző közös külső érintői egy ponton mennek át.
 
Harmadik (döntő) forduló
 

1. Az ABC háromszög AB oldalát kívülről érintő hozzáírt kör AB-t a P pontban, AC meghosszabbítását a Q pontban érinti; a BC oldalt kívülről érintő kör pedig AC meghosszabbítását az U pontban, AB meghosszabbítását az X pontban érinti.
Bizonyítsuk be, hogy a PQ és az UX egyenesek metszéspontja egyenlő távol van az AB és a BC egyenesektől.
 
2. Van-e olyan n-oldalú sokszög, amelyben a hegyesszögek száma n2-30n+236?
 
3. Legyen n rögzített, 1-nél nagyobb egész szám. Adjunk meg olyan x1,x2,...,xn valós számokat, amelyekre teljesülnek az
x1+x2+...+xn=2(n-1)
és az
(x1-1)2+(x2-1)2+...+(xn-1)2=n
egyenlőségek, és xn értéke a lehető legnagyobb.
 
III. kategória: Speciális matematika tantervű gimnáziumok
 
Első (iskolai) forduló
 

1. Legyen a=1+5. Számítsuk ki az alábbi kifejezés pontos értékét:
(4-a)2+aa33a+46.

 
2. Legyen E és F az ABCD trapéz AD, illetve BC szárának egy-egy belső pontja. Mutassuk meg, hogy ha az AF és EC egyenesek párhuzamosak, akkor az EB és DF egyenesek is párhuzamosak.
 
3. Tegyük fel, hogy egy kettőhatványt egy alkalmas alapú számrendszerben csupa azonos számjeggyel lehet felírni. Mutassuk meg, hogy a kettőhatvány legfeljebb kétjegyű (ebben a számrendszerben).
 
4. Van-e olyan nem konstans, egész együtthatós polinom, amely minden pozitív egész helyen k! alakú értéket vesz fel (k=1,2,3,...)?
 
5. Mennyi a (90-ből 5-ös) lottóhúzás második legnagyobb számának a várható értéke? [Várható érték: az összes lehetséges lottóhúzás mindegyikében kiválasztjuk a második legnagyobb számot, és ezeknek a számtani közepét képezzük (egy adott értéket természetesen ,,annyiszorosan'' kell figyelembe venni, ahány lottóhúzásban ez az érték második legnagyobb számként fellép).]
 
Második (döntő) forduló
 

1. Az x1,x2,...,xn (n1) valós számok közül bármelyik xi megegyezik az összes többi xj négyzetének az összegével. Határozzuk meg az összes ilyen tulajdonságú szám-n-est.
 
2. Vegyünk fel egy-egy belső pontot egy paralelogramma négy oldalszakaszán. Bizonyítsuk be, hogy az általuk kifeszített négyszög kerülete legalább kétszer akkora, mint a paralelogramma rövidebbik átlója.
 
3. Adjuk meg a pozitív egészeknek egy olyan H részhalmazát, amely rendelkezik az alábbi két tulajdonsággal:
(i)minden elég nagy pozitív egész előáll legfeljebb 100 darab H-beli (nem feltétlenül különböző) elem összegeként;
(ii)2002 a legkisebb olyan k érték, amelyre minden elég nagy pozitív egész előáll pontosan k darab H-beli (nem feltétlenül különböző) elem összegeként.