Cím: A 2001-2002. évi Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny feladatai
Füzet: 2002/november, 467 - 472. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Arany Dániel

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

KEZDŐK
Első forduló
 

Mindkét kategória
 

1. Oldja meg a következő egyenlőtlenséget a valós számok halmazán!
2x|x-3|-5+1x+21
(6 pont)
 
2. Az ABC derékszögű háromszög 3 egység hosszúságú AB átfogójának harmadoló pontjai E és G. Számítsa ki a CE2+CG2 összeg pontos értékét!
(6 pont)
 
3. Hány olyan 106-nál kisebb természetes szám van, amely számjegyeinek összege páros és a rákövetkező természetes szám számjegyeinek összege is páros?
(8 pont)
 
4. Egy hegyesszögű háromszögben a szokásos jelölésekkel ac=b2-a2. Bizonyítsa be, hogy β=2α!
(10 pont)
 
5. Mely m és n 1-nél nagyobb egész számokra teljesül, hogy m osztója n-nek és mnnm?
(10 pont)
 
Második (döntő) forduló
 

I. kategória: Általános tanterv szerint tanuló szakközépiskolások és gimnáziumi tanulók
 

1. Mi a szükséges és elégséges feltétele, hogy egy konvex ABCD négyszög AB és CD oldalának felezőpontjai által meghatározott szakasz felezze a négyszög területét?
 
2. Mely x, y és z számokra teljesül az alábbi egyenlőség?
4x3+2y3+z3=2002xyz

 
3. Mutassa meg, hogy egy kocka csúcsainak halmazából kiválasztható néhány 4-elemű részhalmaz úgy, hogy a kocka bármely három csúcsát a kiválasztott 4-elemű részhalmazok közül pontosan egy tartalmazza!
 
II. kategória: Speciális matematika tantervű gimnáziumi tanulók
 

1. Jelöljük az ABC háromszög körülírt körén az A-t nem tartalmazó BC ív felezőpontját D-vel! Legyen D tükörképe a BC egyenesre E, az EA szakasz felezőpontja pedig K. Igazolja, hogy K és a háromszög oldalfelező pontjai egy körön helyezkednek el!
 
2. Mely x és y egész számokra teljesül az alábbi egyenlőség?
x2y2-x2y-xy2+xy+x+y=2

 
3. Legyen n6. Bizonyítsa be, hogy ha egy n elemű halmazból kiválasztható néhány 5-elemű részhalmaz úgy, hogy az n elemű halmaz minden 3-elemű részhalmazát a kiválasztott 5-elemű részhalmazok közül pontosan egy tartalmazza, akkor n16.
 
HALADÓK
I. kategória: Szakközépiskolák
 

Első (iskolai) forduló
 

1. Bizonyítsuk be, hogy minden 0<a<1 számra
200021-a+1a20012!
Milyen a-ra áll fenn egyenlőség?
 
2. Az ABC háromszög AB oldalának B-hez közelebbi harmadolópontja H, a BC oldal B-hez legközelebbi negyedelőpontja N1, C-hez legközelebbi negyedelőpontja N2. A CA oldal felezőpontja F.
Bizonyítsa be, hogy az FHN1 és az FHN2 háromszögek területének összege az ABC háromszög területének felével egyenlő!
 
3. Oldjuk meg a valós számok halmazán az
(x2+y2)3=(x3-y3)2
egyenletet!
 
4. Bizonyítsuk be, hogy 2001 egymást követő pozitív egész szám között mindig van olyan, amelyre igaz, hogy a számjegyeinek összege osztható 27-tel!
 
5. Egy 20×25-ös téglalapban elhelyeztünk tetszőlegesen 120 db egységnyi oldalú négyzetet. Bizonyítsuk be, hogy még egy olyan egységnyi átmérőjű kör is elfér a téglalapban, amelynek nincs közös belső pontja a négyzetekkel! (Négyzeten most négyzetlapot, körön pedig körlapot értünk.)
 
Második forduló
 

1. Bizonyítsuk be, hogy
12...2001+20022003...4002
osztható 4003-mal!
 
2. Oldjuk meg a természetes számok halmazán a x+y+x-y=10 egyenletet!
 
3. Az a és b befogójú derékszögű háromszög átfogóhoz tartozó magassága az átfogó negyedrésze. Mekkora ekkor (ab)6+(ba)6 értéke?
 
4. Egy 1 egység széles egyenes vonalzóval egy síkon szerkeszthetünk. Más segédeszközünk ‐ ceruzán kívül ‐ nincs. A szerkesztés során a következő lépések hajthatók végre:
a) tetszőleges számú pontot felvehetünk az adott síkon,
b) két felvett ponton át egyenes húzható a vonalzóval,
c) bármely megrajzolt egyenessel attól egységnyi távolságra lévő párhuzamos egyenes húzható.
Szerkesszünk 34 egység hosszú szakaszt a megengedett szerkesztési lépések alapján!
 
Harmadik (döntő) forduló
 

1. Az a, b, c, d egész számokra a<b<c<d teljesül. Tudjuk, hogy az
E=(b-a)(b+c+d)(c+a+d)+(c-b)(c+a+d)(a+b+d)++(a-c)(a+b+d)(b+c+d)
kifejezés értéke prímszám. Mi ennek a prímszámnak az értéke?
 
2. Az ABC derékszögű háromszög BC befogójának D pontjában az AD szakaszra állított merőleges az AB átfogót az E pontban metszi. Az E pont BC-re eső merőleges vetülete az F pont. Bizonyítsuk be, hogy a CF szakasz hossza akkor minimális, ha a D pont rajta van az A csúcsból induló szögfelezőn.
 
3. a) Bizonyítsuk be, hogy végtelen sok olyan k egész szám van, amelyre k és k+1 is két pozitív egész szám négyzetének összegeként írható fel.
b) Igazoljuk azt is, hogy nem létezik olyan k egész szám, amelyre a k, k+1, k+2 és k+3 számok mindegyike felbontható két négyzetszám összegére.
 
II. kategória: Általános matematika tantervű gimnáziumok
 

Első (iskolai) forduló
 

1. Bizonyítsuk be, hogy ha az x és y valós számokra igaz, hogy x+y+xy racionális szám, x4+y4 pedig irracionális szám, akkor xy csak irracionális szám lehet.
 
2. Az O középpontú egységnyi sugarú körbe írt ABCD trapézban BOC=AOD=120, ahol BC és AD a trapéz szárai. Mutassuk meg, hogy a trapéz területe legfeljebb 3 területegység értékű!
 
3. Adott a valós számok halmazán értelmezett xx2-4|x-1|-p függvény, ahol p valós paraméter.
Határozzuk meg p értékét úgy, hogy x-nek pontosan 3 különböző értékére legyen az adott függvény értéke 1.
 
4. Bizonyítsuk be, hogy 2001 egymást követő pozitív egész szám között mindig van olyan, amelyre igaz, hogy a számjegyeinek összege osztható 27-tel!
 
5. Egy 20×25-ös téglalapban elhelyeztünk tetszőlegesen 120 db egységnyi oldalú négyzetet. Bizonyítsuk be, hogy még egy olyan egységnyi átmérőjű kör is elfér a téglalapban, amelynek nincs közös belső pontja a négyzetekkel! (Négyzeten most négyzetlapot, körön pedig körlapot értünk.)
 
Második forduló
 

1. Oldjuk meg az egész számok körében az
ab+cd=-1ac+bd=-1ad+bc=-1
egyenletrendszert!
 
2. Az a és b befogójú derékszögű háromszög átfogóhoz tartozó magassága az átfogó negyedrésze. Mekkora ekkor (ab)6+(ba)6 értéke?
 
3. Bizonyítsuk be, hogy ha az a, b, c valós számokra teljesül az 1a+1b+1c=1a+b+c összefüggés, akkor
1a1001+1b1001+1c1001=1a1001+b1001+c1001.

 
4. Az ABCD konvex négyszög AC és BD átlója merőleges egymásra. Az AB oldal K felezőpontjából állítsunk merőlegest DC oldalegyenesre. Ennek talppontja legyen P. Az AD oldal L felezőpontjából a BC oldalegyenesre állított merőleges talppontja legyen Q. Bizonyítsuk be, hogy a KP és LQ egyenesek az AC átló egyenesén metszik egymást!
 
Harmadik (döntő) forduló
 

1. Hány olyan pozitív egész tízes számrendszerbeli n-jegyű szám van, amelynek számjegyösszege n3-40, ahol n pozitív egész szám?
 
2. Az ABC háromszögben BC<CA<AB. A BC oldal felező merőlegese a P, az AC oldal felező merőlegese a Q pontban metszi a C csúcsból induló magasság egyenesét. Mekkora a háromszög legnagyobb szöge, ha 4CPCQ=AB2?
 
3. Tekintsük az 1,2,3,...,2002 számsorozatot! Ezt a sorozatot átrendezhetjük a következő módon: egy lépésben a sorozat utolsó tagját előbbre helyezhetjük (akárhányadik helyre az 1.,2.,3.,...,2002. sorszámú hely közül) azzal a megszorítással, hogy az előrébb helyezett tag nem előzhet meg nála nagyobb számot. A kapott új sorozatra ismét alkalmazható az előbb leírt lépés, egészen addig, amíg lehetséges. Bizonyítsuk be, hogy bármely lépés után olyan sorozatot kapunk, amelyben a (2k-1)-edik és a 2k-adik tag közül az egyik páros, a másik pedig páratlan szám, bármely 1k1001 esetén.
 
III. kategória: Speciális matematika tantervű gimnáziumok
 

Első (iskolai) forduló
 

1. Bizonyítsuk be, hogy ha az a, b, c valós számokra teljesül az 1a+1b+1c=1a+b+c összefüggés, akkor
1a1001+1b1001+1c1001=1a1001+b1001+c1001.

 
2. Az a oldalú N négyzetet a középpontja körül elforgatva az N' négyzetet kapjuk. A két négyzet közös része olyan nyolcszög, amelynek mindegyik oldala b hosszú.
a) Fejezzük ki a nyolcszög területét a-val és b-vel!
b) Ha az N és N' négyzet metszetének területe t, uniójának területe pedig T, akkor igazoljuk, hogy tT<a2<t2+T22.
3.
A k kör belsejében levő ABC szabályos háromszög oldalegyenesei a k kört az A1, A2, B1, B2, C1, C2 pontokban metszik a következő betűzés szerint: az AB oldalegyenes metszéspontjai a körrel A1 és B2. Hasonlóan: a BC egyenes metszetei a körrel B1, illetve C2, és a CA egyenes metszetei a körrel C1, illetve A2 az ábrának megfelelően.
 
 

Bizonyítsuk be, hogy
AA1+BB1+CC1=AA2+BB2+CC2.

 
4. 121 darab pozitív egész számról tudjuk, hogy összegük 360. Bizonyítsuk be, hogy az adott 121 darab pozitív egész szám közül ki lehet néhányat választani úgy, hogy a kiválasztott számok összege 120 legyen.
 
Második (döntő) forduló
 

1. Bizonyítsuk be, hogy az összes olyan pozitív egész alapú számrendszerben, amelyben az abc¯ és a cba¯ pozitív egész szám hányadosa 2, teljesül az a+c=b összefüggés.
 
2. Adott egy 2k+1 oldalú szabályos sokszög, melynek belsejében vagy határán felveszünk egy P pontot. P-nek a sokszög csúcsaitól mért távolságát jelölje (nagyság szerinti sorrendben) d1d2...22k+1. Milyen P pont esetén lesz dk+1 maximális?
 
3. Van N darab chip, amelyek képesek egymás tesztelésére a következő módon: ha kettőt összekapcsolunk, akkor mindkettő kijelzi a másik chipről, hogy jó-e vagy hibás. A jó chip mindig helyesen válaszol, a hibás chip véletlenszerű eredményt ad. Tudjuk, hogy az összes chipnek több mint a fele jó. Lehetséges-e N-nél kevesebb teszt végrehajtásával kiválasztani egy jó chipet?