Cím: Jelentés a Beke Bizottság döntéséről
Füzet: 2002/szeptember, 325 - 326. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

BEKE DÍJ 2002
 

A Beke Manó Emlékdíj Bizottság a Beke Manó-díj első fokozatát ítélte oda Fried Ervinnének.
A díjat a jutalmazott nem kívánta átvenni.
A Beke Manó-díj második fokozatában részesül Kubatov Antal, Szommer Imréné, Lénárt István, Náfrádi Ferenc, Szakaliné Haraszti Éva, Veres Pál és Vígh Mária.
Kubatov Antal a kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium tanára. A munkáját közelről ismerők szavait idézve ,,a magyar matematikaoktatásnak, a matematikai tehetséggondozásnak meghatározó egyénisége''. Tanítványai rendszeresen szerepelnek a különböző országos versenyek díjazottjai között.
Szommer Imréné tanító, 1971 óta a szekszárdi Babits Mihály Általános Iskola hűséges dolgozója. Sokoldalúan képzett, magát folyamatosan képző pedagógus. Kiemelkedő tehetséggondozó munkáját igazolja növendékeinek különféle matematikai versenyeken tanúsított kitűnő szereplése.
Lénárt István 1969 óta foglalkozik matematikai és matematika-didaktikai kutatással. 1982 óta oktatási kísérleteket vezet a gömbi geometria minél korábbi taníthatóságát kutatva. A rajzgömb-készlet megalkotásával lehetővé tette, hogy a témakör tanítása a konkrét tevékenység szintjén kezdődhessen.
Náfrádi Ferenc a Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskola Matematika és Természettudományi Tanszékének főiskolai docense, matematika-fizika-számítástechnika szakos középiskolai tanár. Mind a tanítóképzés, mind a közoktatás területén vezető és fáradságos szerepet vállal oktatási programok kidolgozásában, versenyek szervezésében, lebonyolításában.
Szakaliné Haraszti Éva az egri Neumann János Szakközépiskola és Gimnázium igazgatóhelyettese. Vezetői tevékenysége során iskolájában olyan matematikaoktatási műhelyt hozott létre, melynek eredményeképpen az iskola diákjai évről évre kiváló eredményeket érnek el országos versenyeken. Saját tanítványai is rendszeresen szerepelnek az Arany Dániel verseny és az OKTV díjazottjai között.
Veres Pál a miskolci Földes Ferenc Gimnázium igazgatója. Kiválóan felkészült, országosan ismert és elismert tanár, a speciális matematika tantervű oktatás szakembere. Nem csak az iskolában, hanem a közéletben is kiváló problémamegoldó. Iskolán kívüli tevékenysége is sokoldalú, többek között a Bolyai János Matematikai Társulat Oktatási Bizottságának elnökhelyettese.
Vígh Mária a budapesti X. kerületi MÁV telepi Általános Iskola tanára, szaktanácsadó. Szívügyének tekinti a hátrányos helyzetű tanulók fejlesztését, szakértelemmel, szeretettel, türelemmel foglalkozik tanítványaival, osztozik gondjaikban, örömeikben. Fővárosi szinten részt vett és vesz a matematikai nevelés megújításának fontos mozzanataiban. Közreműködője kerületi, budapesti matematikaversenyek, a Varga Tamás Matematikai Verseny tervezésének és lebonyolításának.
További munkájukhoz sok örömet kívánunk!