Cím: XLII. Rátz László Vándorgyűlés
Szerző(k):  Miklós Ildikó 
Füzet: 2002/szeptember, 325. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Győr, 2002. július 2‐5.
 

Miklós Ildikó
 

Az idei Vándorgyűlésnek Győr adott otthont, éppen az a város, ahol Arany Dániel 1894-ben útjára indította a KöMaL-t. Idén ünnepeljük Bolyai János születésének 200. évfordulóját, részben ez határozta meg a nyitónap eseményeit is: két nagyon látványos előadást láthattunk a Bolyai-geometria ábrázolásairól Szilassi Lajostól (Poincaré-modell) és Lénárt Istvántól (félgömb-modell). E két előadás után ízelítőt kaphattunk a Dodici Kamarazenekar repertoárjából is.
A szakmai, módszertani, vagy akár a kétszintű érettségivel foglalkozó előadások és szemináriumok népszerűségére jellemző, hogy aki a kezdés előtt 15 perccel nem volt a helyszínen, nem fért már be az előadótermekbe. Ők a következő helyfoglalási rohamig a folyosókon a különböző könyvkiadók tankönyveivel és egyéb oktatási segédeszközökkel ismerkedhettek, valamint megnézhették a 100 éves KöMaL-t és az Arany Dániel munkásságát bemutató minikiállítást is.
A délutánok a szervezők gondos munkájának és az együttlétek spontaneitásának köszönhetően szintén nagyon kellemesen teltek. Az ismerkedési- és a búcsúest között sportdélutánon, belvárosi sétán, kirándulásokon (a monostori Erődbe, Rév-Komáromba, Pannonhalmára, Bábolnára, Dunacsúnyra) vehettünk részt. Külön színesítette a programot, hogy ekkor rendezték meg Győrött a triatlon Európa-bajnokságot is, és javában zajlottak a Győri Nyár eseményei.
A pedagógusok összeköthették a kellemest a hasznossal: a Vándorgyűlés egyben 30 kredit pontot érő továbbképzési alkalom is volt.
Mint mindig, idén is a Vándorgyűlés megnyitóján adta át a Beke Manó Emlékdíj Bizottság az ez évi Beke Manó Emlékdíjakat. A díjazottaknak ezúton is szívből gratulálunk ‐ ezt nagyon sokan megtették a győri napok alatt is.