Cím: A 43. Nemzetközi Matematikai Diákolimpia feladatai
Füzet: 2002/szeptember, 324. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Nemzetközi Matematikai Diákolimpia

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Első nap
 

1. Legyen n pozitív egész szám. Legyen T a sík azon (x,y) pontjainak halmaza, amelyekre x és y nemnegatív egész számok és x+y<n. T minden pontját pirosra vagy kékre színezzük. Ha az (x,y) pont színe piros, akkor T minden olyan (x',y') pontjának a színe is piros, amire x'x és y'y mindegyike teljesül. Nevezzük X-halmaznak az olyan halmazokat, amelyek n olyan kék pontból állnak, amelyek x-koordinátái mind különbözőek, és nevezzük Y-halmaznak az olyan halmazokat, amelyek n olyan kék pontból állnak, amelyek y-koordinátái mind különbözőek. Bizonyítsuk be, hogy az X-halmazok száma megegyezik az Y-halmazok számával.
 
2. Legyen BC az O középpontú Γ kör egy átmérője. Legyen A a Γ kör egy olyan pontja, amire 0<AOB<120. Legyen D a C-t nem tartalmazó AB ív középpontja. Az O-n keresztül DA-val párhuzamosan húzott egyenes messe az AC egyenest a J pontban. OA felezőmerőlegesének és Γ-nak metszéspontjai legyenek E és F. Bizonyítsuk be, hogy J a CEF háromszög beírt körének a középpontja.
 
3. Határozzuk meg az összes olyan (m,n) párt, ahol m, n egész számok, amikre m,n3, amelyekhez létezik végtelen sok olyan a pozitív egész szám, amire
am+a-1an+a2-1
egész szám.
 
Második nap
 

4. Legyen n 1-nél nagyobb egész szám. n összes pozitív osztója d1,d2,...,dk, ahol 1=d1<d2<...<dk=n. Legyen D=d1d2+d2d3+...+dk-1dk.
(a) Bizonyítsuk be, hogy D<n2.
(b) Határozzuk meg az összes olyan n számot, amire D osztója n2-nek.
 
5. Határozzuk meg az összes olyan f függvényt, ami a valós számok R halmazát önmagába képezi és amire
(f(x)+f(z))(f(y)+f(t))=f(xy-zt)+f(xt+yz)
teljesül minden x,y,z,tR esetén.
 
6. Legyenek Γ1,Γ2,...,Γn egységsugarú körök a síkban, ahol n3. Jelölje a középpontjaikat rendre O1,O2,...,On. Tegyük fel, hogy nincs olyan egyenes, aminek kettőnél több körrel van közös pontja. Bizonyítsuk be, hogy
1i<jn1OiOj(n-1)π4.