Cím: ERICSSON - széles sávon az oktatásért
Szerző(k):  Oláh Vera 
Füzet: 2002/december, 520 - 522. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az Ericsson technológiai vezető szerepet játszik a mobil és széles sávú internetes kommunikáció területén a világ 140 országában. Az Ericsson Magyarország rendszeres támogatást nyújt a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapoknak és a MATFUND Középiskolai Matematikai és Fizikai Alapítványnak, ezzel szeretne hozzájárulni a hazai természettudományos alapképzés erősítéséhez.
A cég alapítása óta elkötelezte magát a hazai oktatás fejlesztése mellett. Fontos feladatának tekinti a magyar tudomány nemzetközi kapcsolatainak erősítését, a hazai kutatás és felsőoktatás nemzetközi integrációjának előmozdítását, a középiskolai és egyetemi képzés támogatását. Kutatólaboratóriumot hozott létre a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen és az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. 2002 májusa óta az Ericsson Magyarország Kutatási-fejlesztési Igazgatósága e két egyetem szomszédságába, a lágymányosi Science Parkba költözött, így még közvetlenebb lehet az egyetemi kutatóbázisokkal kialakított együttműködés.
Az új székházban október 29-én kedves ünnepség keretében adták át az Igazgatóság vezetői, Boda Miklós és Dibuz Sarolta az idei Ericsson-díjakat és plaketteket. A rendezvény szervezői a tanárokról kis portréfilmeket készítettek, melyeken a tanítványok és a kollégák emberi közelségbe hozták a díjazottakat, vidám perceket szerezve a nézőknek.
Az ``Ericsson a matematika és a fizika tehetségeinek gondozásáért'' díj azokat a matematika és fizika tanárokat jutalmazza, akiknek diákjai kiemelkedő eredményeket érnek el valamelyik jelentős tanulmányi versenyen. A cég ezzel kíván köszönetet mondani azon kiváló pedagógusoknak, akik állhatatos, elkötelezett munkájukkal hozzájárultak, hogy a magyar tudósok és mérnökök továbbra is világszínvonalú kutatás-fejlesztési eredményekkel gazdagíthassák a világot.
Az ``Ericsson a matematika és fizika népszerűsítéséért'' díj a cég egy másik fontos gondolatának megvalósulása. A matematikát és a fizikát kevésbé érdeklődő diákokkal is megszerettetni ‐ ez talán még nagyobb kihívás, mint a kiemelkedő tehetségek oktatása. A tanulmányi versenyek révén hírnevet nem szerző iskolák kiváló tanárai a díj megalapítása előtt nagyon ritkán részesülhettek nyilvános elismerésben. Ez a díj az ő munkájuk előtt tiszteleg.
Az Ericsson által alapított ``széles sávú sztráda'' szinte egyedülálló Magyarországon, pedig több jó útra is szükség lenne! Köszönjük, Ericsson!

 
Jelentés a 2002. évi Ericsson-díjazottakról
 

Az Ericsson Magyarország Kft 2002-ben az ``ERICSSON a matematika és fizika tehetségeinek gondozásáért'' díjat általános- vagy középiskolában tanító 2 matematika- és 2 fizikatanár, valamint az ``ERICSSON a matematika és fizika népszerűsítéséért'' díjat 4 matematika-, és 4 fizikatanár részére adományozta. A díjak összege mindkét kategóriában 200 000 Ft.
A díjazottakat a pályázatra beérkezett javaslatok alapján a Bolyai János Matematikai Társulat és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat bizottságai választották ki 2002. szeptember 25-i, ill. 2002. szeptember 19-i ülésükön, és a MATFUND Középiskolai Matematikai és Fizikai Alapítvány kuratóriuma hagyta jóvá 2002. október 2-án.
A bizottságok tagjai a következők voltak:

az Eötvös Társulattól: dr. Molnár Miklós elnök (a Szegedi Tudományegyetem egyetemi docense), dr. Berkes József (a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem egyetemi adjunktusa), Kotormán Mihály (a Debreceni Tudományegyetem Kossuth Lajos Gyakorló Általános Iskola tanára), Sebestyén Zoltán (a pécsi Testvérvárosok Terei Általános Iskola tanára), Nagy Márton (a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium nyugdíjas tanára), Krassói Kornélia (a budapesti Jedlik Ányos Gimnázium tanára), és dr. Szegedi Ervin (a Debreceni Egyetem Gyakorló Gimnáziumának szakvezető tanára);

a Bolyai Társulattól:Pálmay Lóránt elnök (a Fővárosi Pedagógiai Intézet nyugalmazott vezető szaktanácsadója), dr. Pintér Klára (a Szegedi Tudományegyetem Tanárképző Főiskolájának adjunktusa), Nádasi Márta (a miskolci Fazekas utcai Általános Iskola tanára), Lajos Józsefné (a Kiss Árpád Országos Közoktatási Intézmény munkatársa), dr. Pogáts Ferenc (az ELTE Tanárképző Főiskolai Kar docense), dr. Róka Sándor (a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskola docense), Deli Lajos (a hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium tanára) és dr. Katz Sándor (a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium tanára).

A MATFUND Alapítvány kuratóriumának tagjai: dr. Katona Gyula elnök (akadémikus, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet igazgatója), dr. Benczúr András (az ELTE tanszékvezető egyetemi tanára), dr. Nagy Dénes Lajos (egyetemi tanár, a KFKI RMKI tudományos főosztályvezetője), Oláh Vera (matematikus szerkesztő, az alapítvány képviselője), dr. Tichy Géza (az ELTE tanszékvezető egyetemi tanára).
Fizikából 25 tanárra tettek javaslatot kollegák, szakmai szervezetek, tanítványok, összesen több mint ötvenen. Matematikából 14 tanárra érkezett javaslat. A bizottságok tagjai a jelöltekre nyíltan, illetve titkosan szavaztak. A MATFUND kuratóriuma egyhangúlag elfogadta a bizottságok javaslatát a leírt indoklások alapján.
Az Ericsson-díj az utóbbi évek egyik legrangosabb pedagógusi elismerése lett. Idén is volt több olyan, sokak által elismert és nagyra becsült tanár, aki éppen nem jutott a díjazottak közé, bár már nem először javasolták. Kérjük ajánlóikat, jövőre ismét nyújtsanak be pályázatot, érdemes!
 
Az ``ERICSSON a matematika és fizika tehetségeinek gondozásáért'' 2002. évi díját matematikából:
Békéssy Szilvia, a budapesti Veres Péter Gimnázium tanára és
Brenyó Mihály, a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium tanára kapta.
 
Az ``ERICSSON a matematika és fizika tehetségeinek gondozásáért'' 2002. évi díját fizikából:
Koncz Károly, a Pécsi Tudományegyetem Babits Mihály Gyakorló Gimnáziumának tanára és
Pápai Gyuláné, a fertődi általános iskola tanára kapta.
 
Az ``ERICSSON a matematika és fizika népszerűsítéséért'' 2002. évi díját matematikából:
Horváthné Kutasi Mária, a kőszegi Jurisits Miklós Gimnázium tanára,
Jakab Tamás, a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium tanára,
dr. Poronyi Gábor, a pécsi Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola tanára és
dr. Varga Istvánné, a makói Belvárosi Általános Iskola és Művészetek Iskolája tanára kapta.
 
Az ``ERICSSON a matematika és fizika népszerűsítéséért'' 2002. évi díját fizikából:
Farkas László, a keszthelyi Vajda János Gimnázium tanára,
Ősz György, az ácsi Jókai Mór Általános Iskola tanára,
Ujvári Sándor, a székesfehérvári Lánczos Kornél Gimnázium tanára és
dr. Márki-Zay János, a Vásárhelyi Cseresnyés Kollégiumok tanára kapta.
 

A díjazottak bemutatását a KöMaL internetes oldalain, a www.komal.hu címen olvashatják.