Cím: Még egyszer a B. 3438. feladatról
Szerző(k):  Dályay Pál Péter 
Füzet: 2002/március, 139 - 145. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2001/február: B.3438

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1. Az eredeti kérdés
 
A KöMaL 2001/7. szám 407. oldalán kitűzött feladat így szólt:
 

B. 3438. Az f(x,y,z) függvényre teljesül, hogy bármely t valós számra
f(x+t,y+t,z+t)=t+f(x,y,z)f(tx,ty,tz)=tf(x,y,z)f(x,y,z)=f(y,z,x)=f(x,z,y)(1)
Mennyi f(2000,2001,2002)?

Tűzzük ki célul a feladatbeli függvényegyenlet-rendszer megoldását, azaz valamennyi, a fenti előírásnak eleget tevő függvény meghatározását. Ehhez először a háromváltozós függvényről szóló kérdést egyváltozós függvény keresésére vezetjük vissza.
Az első két egyenletből kapjuk, hogy
f(0,0,0)=0f(0,0,0)=0,f(x,x,x)=x+f(0,0,0)=x,
valamint xy esetén
f(x,y,z)=x+f(0,y-x,z-x)=x+(y-x)f(0,1,z-xy-x).

Vezessük most be az egyváltozós g függvényt a következőképpen: legyen g(t)=f(0,1,t); ekkor az előző összefüggés
f(x,y,z)=x+(y-x)g(z-xy-x)
alakba írható. Vegyük figyelembe, hogy f(x,y,z) értéke nem függ az x,y,z változók sorrendjétől. Így az x és y felcserélésével azt kapjuk, hogy
f(x,y,z)=f(y,x,z)=y+(x-y)g(z-yx-y).

A két utóbbi összefüggés jobb oldalai egyenlők; legyen (xy esetén) t=z-xy-x, ekkor 1-t=z-yx-y, tehát
x+(y-x)g(t)=y+(x-y)g(1-t),g(t)+g(1-t)=y-xy-x=1.
Hasonlóan kapjuk f(x,y,z)=f(x,z,y) figyelembevételével, hogy xz esetén
x+(y-x)g(t)=f(x,y,z)=f(x,z,y)=x+(z-x)g(1t),g(t)=tg(1t).

A g függvény tehát kielégíti a
g(t)+g(1-t)=1(minden  tR),g(t)=tg(1t)(minden  0tR)(2)
egyenleteket. Vegyük észre, hogy másrészt g ‐ mint láttuk ‐ meghatározza f-et:
f(x,y,z)={x+(y-x)g(z-xy-x),ha  xyx+(z-x)g(y-xz-x),ha  xzx,hax = y = z,(3)
és könnyen ellenőrizhető, hogy ha egy tetszőleges g függvény kielégíti a (2) összefüggéseket, akkor a (3) szerint belőle (vissza)kapott f teljesíti (1)-et. (Nem okoz ellentmondást az, ahogy yxz esetén f(x,y,z) értékét eredetileg értelmeztük, mivel a (2) teljesülése miatt ezek ugyanazt adják.) Ezek szerint a továbbiakban elegendő a (2) követelményt teljesítő g függvényeket meghatározni. Előbb azonban következzék egy kis kitérő.
 
2. Transzformációcsoportok
 
Legyen H egy halmaz, és tegyük fel, hogy értelmezett rajta egy (pl. ,,szorzással'' vagy az elemek puszta egymás után írásával jelölt) művelet: minden a,bH-ra ab (egyszerűbben: ab) is egy jól meghatározott eleme a H-nak. Tegyük fel, hogy van olyan e elem a H-ban, hogy minden aH-ra ea=ae=a teljesül; ilyenkor azt mondjuk, hogy e egységeleme a H-nak. Tételezzük fel továbbá, hogy a H minden c eleméhez létezik olyan c' elem, amelyre cc'=c'c=e; az ilyen c' elemet a c inverzének hívjuk. Ha mindezeken túl a H-n értelmezett művelet még asszociatív is, azaz teljesíti (minden a,b,cH-ra) az a(bc)=(ab)c azonosságot, akkor azt mondjuk, hogy H csoport erre a műveletre.
A csoportok nagyon sok helyen fordulnak elő a matematikában; már tanulmányaink legelején is találkozhatunk velük, hiszen például az egész számok halmaza csoport az egész számok összeadásának műveletére. Ugyanígy csoportot alkotnak a nemnulla valós számok a valós számok szorzására, stb. Ezeknél a ,,számtanos'' példáknál azonban sokkal fontosabb és jellemzőbb példa csoportra az, amikor a csoport elemei nem számok, hanem egy halmaz bizonyos tulajdonságú leképezései, a köztük értelmezett művelet pedig a leképezések egymás után alkalmazása, azaz kompozíciója.
 

1. példa. Legyen X tetszőleges halmaz, és jelölje H az összes XX bijektív leképezések halmazát. (Egy f:XX leképezés bijektív, ha minden xy esetén f(x)f(y), valamint az X halmaz minden eleme az f-nél vett képe egy-egy alkalmas X-beli elemnek: (minden xX) (van olyan yX) f(y)=x. Mivel az f különböző elemeket különböző elemekbe képez, azért látható, hogy minden xX-hez pontosan egy olyan yX található, amelyre f(y)=x.) Könnyen látható, hogy két bijektív leképezésnek a kompozíciója is bijektív, és az is egyszerűen igazolható, hogy a leképezések kompozíciója asszociatív művelet. Jelölje ε az X halmaz identikus leképezését ((xX) ε(x)=x); ekkor tetszőleges f:XX leképezésre és xX-re
ε(f(x))=f(x)=f(ε(x)),
azaz εf=fε=f. Ez azt jelenti, hogy ε egységeleme a H-nak a kompozíció (-rel jelölt) műveletére. Végül, ha f:XX bijektív leképezés, akkor definiáljuk az f' leképezést X-en a következőképpen: minden xX-hez van pontosan egy olyan yX, amelyre f(y)=x; legyen f'(x)=y. Ebből egyszerűen belátható, hogy ff'=ε=f'f, vagyis f' az f inverze, és f' is bijektív. Tehát H csoport a kompozíció műveletére.
 


2. példa. Tekintsük a következő függvényeket: ε:xx, σ:x1-x, θ:x1x, α:xx-1x, β:xxx-1, γ:x11-x. Ekkor
σθ:x1-1x=x-1x,
így σθ=α. Hasonlóan például
ββ:xβ(x)β(x)-1=xx-1xx-1-1=xx-(x-1)=x,
tehát ββ=ε. Folytatva ezt a számolást belátható, hogy a G={ε,θ,σ,α,β,γ} halmazba tartozó bármely két függvény kompozíciója is a G-hez tartozik. A számolás eredményeit a következő ,,szorzótábla'' foglalja össze (bekereteztük a két, imént részletezett ,,szorzás'' eredményét).
εθσαβγεεθσαβγθθεγβασσσαεθγβαασβγθεββγασεθγγβθεσα
 

Mivel leképezések kompozíciója asszociatív, azért a kompozíció a G halmazon is asszociatív művelet. Egységelem is van, az ε. A táblázatból leolvasható, hogy α és γ egymás inverzei, míg ε, θ, σ és β önmaguk inverzei; tehát G csoport a függvénykompozíció (az összetett függvény képzése) műveletére.
 

3. Orbit és transzverzális. Tegyük föl, hogy X egy halmaz, és H az X bizonyos, önmagára történő leképezéseinek a halmaza úgy, hogy e leképezések csoportot alkotnak a kompozíció műveletére; tegyük fel továbbá azt is, hogy H egységeleme az ε identikus leképezés (ez mindkét példánkban teljesült). Jelölje x az X halmaz tetszőleges elemét. Az x orbitjának nevezzük az X azon elemeinek az összességét, amelyeket megkaphatunk x-nek valamelyik H-beli leképezésnél vett képeként; ez éppen az {η(x)ηH} halmaz.
 

Mit mondhatunk két orbit viszonyáról? Tekintsük ehhez két tetszőleges elem, x és y orbitját. Ha ezeknek nincs közös elemük, akkor persze y nem eleme az x orbitjának, csakúgy, mint x sem az y-énak. Ez azt jelenti, hogy ilyenkor nincs olyan H-beli leképezés, amely x-et y-ba képezné, és olyan sem, ami az y-t képezné x-be. A másik lehetséges eset az, hogy x és y orbitjának létezik közös eleme, pl. z. Ekkor van olyan η1 és η2H, hogy η1(x)=z, η2(y)=z. Jelölje η2 inverzét az η'; ekkor y=ε(y)=η'(η2(y))=η'(z), így η'(η1(x))=η'(z)=y, azaz η'η1 az x-et y-ba képezi: y tehát benne van az x orbitjában. Ekkor azonban az y orbitja:
{ξ(y)ξH}={ξ([η'η1](x))ξH}={[ξη'η1](x)ξH}{ζ(x)ζH}.
Azt kaptuk, hogy y orbitja része az x orbitjának. Ugyanígy látható be az is, hogy az x orbitja része az y orbitjának, tehát a két orbit egyenlő. Ezzel beláttuk, hogy két orbit vagy egyenlő egymással, vagy diszjunktak.
 
Egy, az orbithoz szorosan kapcsolódó fogalom a transzverzális. Az X egy részhalmazát transzverzálisnak nevezzük, ha minden orbitból pontosan egy elemet tartalmaz.
Nézzük meg, mik az orbitok és a transzverzálisok két korábbi példánkban. Az első példában egyetlen orbit van: maga az egész X halmaz, hiszen minden x,yX-re van (általában nem is egy) olyan bijektív leképezés, ami x-et y-ba képezi. Így az X bármelyik eleme egy transzverzális.
Sokkal érdekesebb a 2. példa esete. Ha r egy valós szám, és mind a hat G-beli függvény értelmezve van r-ben, akkor r orbitja, {h(r)hG} legfeljebb hat számból áll. Mivel minden olyan valós szám, amin G elemei értelmezettek eleme egy orbitnak, az orbitok száma ezúttal végtelen. (A 0 és az 1 az a két szám, ahol függvényeink némelyike nincs értelmezve; ezeket egyelőre figyelmen kívül hagyjuk.)
Megmutatjuk, hogy ha a G-beli függvényeket csak a 0-tól és 1-től különböző valós számokon értelmezzük, akkor a [2,+) félegyenes pontjai transzverzálist alkotnak. Ehhez tekintsük a következő, egyszerűen belátható egyenlőtlenségeket:
r>2{σ(r)=1-r<-1σ((2,+))=(-,-1)-1<γ(r)=11-r<0γ((2,+))=(-1,0)0<θ(r)=1r<12θ((2,+))=(0,12)12<α(r)=r-1r<1α((2,+))=(12,1)1<β(r)=rr-1<2β((2,+))=(1,2).

Leolvasható, hogy minden, a 0-tól, 1-től, (-1)-től, 12-től és 2-től különböző szám előáll pontosan egy (2,+)-beli számnak (pontosan) egy G-beli függvény szerinti értékeként. Mivel a kimaradt -1,12,2 számok egy orbitot alkotnak (ez az egyetlen háromelemű orbit), beláttuk, hogy [2,+) valóban transzverzális.
 
3. A függvényegyenletek megoldása
 
Fogalmazzuk meg a (2)-ben szereplő egyenleteket a G csoportot alkotó függvényeknek a nyelvén: az első egyenlet azt jelenti, hogy
g(σ(t))=σ(g(t))=1-g(t),(4)
a második pedig azt, hogy
g(θ(t))=g(t)t.(5)

A G-beli művelet segítségével (4)‐(5) következményeként kapjuk, hogy
(6)g(α(t))=g(σ(θ(t)))=σ(g(θ(t)))=1-g(t)t,(7)g(β(t))=g(θ(α(t)))=g(α(t))α(t)=1-g(t)tt-1t=t-g(t)t-1,(8)g(γ(t))=g(θ(σ(t)))=g(σ(t))σ(t)=1-g(t)1-t.

A g-re megkövetelt egyenletek tehát kizárólag az azonos orbithoz tartozó helyeken fölvett értékekre írnak elő bizonyos összefüggéseket. Másrészt az is kiderült, hogy ha ismerjük a g függvény értékét egy t0,1 helyen, akkor ez (4-8) alapján már egyértelműen meghatározza a g értékét a t orbitjába tartozó helyeken. Az előző részben láttuk, hogy ha r-1,0,12,1,2, akkor pontosan egy olyan t(2,+) és ηG létezik, amelyre r=η(t). Tehát g értékeit tetszés szerint megadhatjuk a (2,+) félegyenesen, ezekből (4)‐(8) szerint ellentmondástól mentesen megkapjuk g értékeit mindenhol, kivéve a -1, 0, 12, 1, 2 helyeket. Az így kapott függvényre ‐ megadásának módjából következően ‐ nyilvánvalóan teljesülnek a (4)‐(8) összefüggések, tehát az ezekkel ekvivalens (2) egyenletek is. A {-1,2,12} orbit valamelyik helyén, pl. 2-ben azonban már nem írható elő tetszés szerint a g értéke. Ennek az az oka, hogy β(2)=2, így, ha g(2)=s, akkor (7) szerint
s=g(2)=g(β(2))=2-g(2)2-1=2-s,
amiből g(2)=s=1, így (5) és (8) szerint
g(12)=g(θ(2))=g(2)2=12,ésg(-1)=g(γ(2))=1-g(2)1-2=0.

Könnyen ellenőrizhető, hogy ezekkel az értékekkel már teljesül (2) a t=-1,12,2 helyeken is. A még fennmaradt t=0,1 helyeken a (2) követelmény csupán g(0)+g(1)=1 teljesülését kívánja, ezért ha egy tetszés szerint megválasztott v számmal g(0)=v, akkor g(1)=1-v megfelelő.
 
A (2) egyenletrendszer megoldása tehát a következő. Legyen h tetszőleges, a (2,+) félegyenesen értelmezett függvény, v pedig valós szám. Ekkor, a G szorzótábláját is felhasználva:
g(t)={g(σ(σ(t)))=1-g(σ(t))=1-h(1-t),ha  t<-10,ha  t=-1g(γ(α(t)))=1-g(α(t))1-α(t)=1-h(t-1t)1-t-1t=t-th(t-1t),ha  -1<t<0v,ha  t=0g(θ(θ(t)))=g(θ(t))θ(t)=h(1t)1t=th(1t),ha  0<t<1212,ha  t=12g(α(γ(t)))=1-g(γ(t))γ(t)=1-h(11-t)11-t=1+(t-1)h(11-t),ha  12<t<11-v,ha  t=1g(β(β(t)))=β(t)-g(β(t))β(t)-1=tt-1-h(tt-1)tt-1-1=t+(1-t)h(tt-1),ha  1<t<21,ha  t=2h(t),ha  t>2.

Az eredeti feladatban szereplő f függvényt innen a (3) szerint kaphatjuk meg.