Cím: Amit jó tudni a háromszögekről
Szerző(k):  Kiss György 
Füzet: 2002/március, 130 - 139. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A lapunkban megjelenő feladatok mintamegoldásainak írása közben sokszor jelent problémát annak eldöntése, hogy egy állítás közismert-e, s ezért nem kell bizonyítani, vagy pedig nem az, és ezért a bizonyítását is le kell írni. Különösen így volt ez a B. 3478. feladatnál, amit nagyon sokféleképpen lehetett megoldani.
E cikknek az a célja, hogy a háromszögekkel kapcsolatos néhány állítás egyszerű bizonyításait összegyűjtse. A háromszögekkel kapcsolatban rengeteg tétel van, mi csak azokkal foglalkozunk, amelyek kapcsolódnak a háromszöghöz tartozó körökhöz. Ezeknek is csak egy részét ismertetjük, egyáltalán nem foglalkozunk pl. a Feuerbach körrel. Az érdeklődő olvasó további szép tételeket találhat az irodalomjegyzékben szereplő könyvekben.
A háromszögben a három oldal, csúcs, szög stb. szerepe szimmetrikus. Ezért állításainkban és bizonyításainkban a rövidség kedvéért sokszor csak a,A,α,... szerepel. Ezeket persze úgy kell érteni, hogy a háromszög tetszőleges oldalára, csúcsára, szögére igaz a megfelelő állítás.
Legyenek a háromszög csúcsai A, B, C, oldalai a, b, c, szögei α, β, γ, a szokásos jelölésekkel a háromszög területét jelölje T, kerületét 2s, a beírható kör sugara legyen r, a hozzáírt körök sugarai ra, rb, rc, a háromszög köré írható kör sugara R, végül ezen körök középpontjai legyenek rendre O, Oa, Ob, Oc és K (1. ábra).

 
 

1. ábra
 

Első állításunkat általánosított szinusztételnek is szokás nevezni.
 

1. állítás. R=a2sinα=b2sinβ=c2sinγ.
 


Bizonyítás. Messe a háromszög köré írható körének BK átmérője a kört másodszor az A' pontban. Ekkor BA'=2R. Ha α=90, akkor A'C, az állítás nyilvánvaló (2/1. ábra). Ha α nem derékszög, akkor BA'C=α (2/2. ábra), vagy BA'C=α'=180-α (2/3. ábra), de felhasználva a sin(180-α)=sinα összefüggést, valamint azt, hogy a BA'C háromszög C-nél lévő szöge Thalész tétele miatt derékszög, mindig teljesül, hogy sinα=BCBA'=a2R.  
 

 

  2/1. ábra     2/2. ábra     2/3. ábra 

 

2. állítás. R=abc4T.
 


Bizonyítás. Az ismert területképlet szerint T=bcsinα2. Ezért ha az előző állításban belátott R=a2sinα összefüggés jobb oldalán lévő törtet bc-vel bővítjük, akkor éppen a bizonyítandó összefüggést kapjuk.  
 

Ha a T=bcsinα2 területképletben az oldalakat kifejezzük az 1. állításból adódó 2Rsinβ-val, illetve 2Rsinγ-val, akkor a következőt kapjuk:
 

3. állítás. T=2R2sinαsinβsinγ.
 

Tudjuk, hogy O a háromszög három belső szögfelezőjének, Oa, Ob és Oc pedig két-két külső- és egy-egy belső szögfelezőjének a metszéspontja. Mivel a háromszög bármely csúcsához tartozó külső és belső szögfelező merőleges egymásra, ezért igaz a következő:
 

4. állítás. Az OaObOc háromszög magasságpontja O, magasságvonalai pedig megegyeznek az ABC háromszög belső szögfelezőivel.
 

Ebből következik, hogy az OBOaC négyszög húrnégyszög, mert B-nél és C-nél lévő szögei egyaránt derékszögek. A négyszöget az OOa átló két közös átfogójú derékszögű háromszögre bontja, ezért a négyszög köré írható kör középpontja az OOa szakasz felezőpontja. A négyszög köré írt kört megrajzolva (3. ábra) látszik, hogy OCB=OOaB és OBC=OOaC, mert az egy íven nyugvó kerületi szögek egyenlőek. Vagyis BOaC=OOaB+OOaC=γ2+β2. Ezzel bebizonyítottuk a következőt:
 

5. állítás. Az OaObOc háromszög szögei rendre: β+γ2, γ+α2 és α+β2.
 
 

  3. ábra     4. ábra 
 

Következő állításunk az eddigieknél kevésbé ismert (bár megtalálható a Geometriai feladatok gyűjteménye I. kötetében).
 

6. állítás. A háromszög köré írható kör felezi a beírható kör középpontját a hozzáírható körök középpontjaival összekötő szakaszokat.
 


Bizonyítás. Messe a köré írható kör az OOa szakaszt P-ben (4. ábra). (Mivel COaB=β+γ2<180-α=180-CAB, ezért Oa a köré írható körön kívül helyezkedik el, vagyis P mindig létrejön.) Ekkor PCB=PAB, mert mindkettő a PB ívhez tartozó kerületi szög. Ezért PCO=PCB+BCO=α2+γ2. Az OCOa háromszögben C-nél derékszög van, az Oa-nál lévő szögről már láttuk, hogy β2, ezért az O-nál lévő szög 90-β2=α2+γ2. Vagyis POC=PCO, tehát a POC háromszög egyenlő szárú, PO=PC. Ugyanígy láthatjuk be, hogy PO=PB. Ez azt jelenti, hogy az OBC háromszög köré írható kör középpontja P. Ez a kör azonban megegyezik az OBOaC húrnégyszög köré írható körrel, hiszen mindkét sokszögnek csúcsa O, B és C. Azt viszont a 4. állítás után beláttuk, hogy az OBOaC köré írható kör középpontja az OOa szakasz felezőpontja. Tehát P felezi OOa-t.  

 
7. állítás. A hozzáírt körök középpontjai által meghatározott háromszög köré írható körének sugara 2R.
 


Bizonyítás. Ha az O pontból kétszeresére nagyítjuk a köré írható kört, akkor a keletkezett 2R sugarú kör az 5. állítás miatt átmegy az Oa, Ob és Oc pontok mindegyikén (5. ábra).  
 


 
5. ábra
 

(A 6. és 7. állításokat a fentieknél egyszerűbben beláthatja az, aki ismeri a Feuerbach-kör tulajdonságait ‐ lásd pl. [2], 69‐70. oldal ‐, a 3. állításból ugyanis következik, hogy az OaObOc háromszög Feuerbach-köre megegyezik az ABC háromszög körülírt körével. Ebből pedig nemcsak 6. és 7. következik, hanem az is, hogy a körülírt kör felezi a hozzáírt körök középpontjai által meghatározott szakaszokat.)
A továbbiakban a beírt és a hozzáírt körök sugarait fejezzük ki az oldalakkal és a területtel. Ehhez először meghatározzuk ezen körök és az oldalegyenesek érintési pontjainak a háromszög csúcsaitól való távolságát. Jelöljük az érintési pontokat a 6. ábrán látható módon D, E, F, G, H, I-vel. Mivel egy külső pontból egy körhöz húzott két érintőszakasz hossza egyenlő, ezért AH=AI, BG=BI és CH=CG, továbbá a 6. ábra jelöléseinek megfelelően AE=AF=x, BD=BF=y és CD=CE=z.
 
 

6. ábra
 

Az x+y=c, y+z=a és z+x=b összefüggésekből következik, hogy 2x+2y+2z=a+b+c=2s, azaz x+y+z=s, és így
x=s-a,y=s-b,z=s-c.(1)
A hozzáírt körhöz húzott érintőszakaszokra pedig
2AH=AH+AI=(AC+CG)+(AB+BG)=AC+AB+BC=2s,
tehát
AH=AI=s,BG=BI=s-c,CH=CG=s-b.(2)

 

8. állítás. T=rs=ra(s-a)=rb(s-b)=rc(s-c).
 


Bizonyítás. Az ABC háromszög területe megegyezik az OAB, OBC és OCA háromszögek területének összegével. E három háromszög O-hoz tartozó magasságai r hosszúak, így területeik rendre cr2, ar2 és br2. Ezeket összeadva kapjuk, hogy T=rs.
A hozzáírt kör esetén azt kell felhasználnunk, hogy az ABC háromszög területe megegyezik az OaAB és OaCA háromszögek területei összegének és az OaBC háromszög területének különbségével, azaz
T=cra2+bra2-ara2=ra(s-a).

 
9. állítás. A beírt kör sugarának reciproka megegyezik a hozzáírt körök sugarának reciprokösszegével.
 


Bizonyítás. A 8. állítás szerint
1ra+1rb+1rc=s-aT+s-bT+s-cT=3s-(a+b+c)T=sT=1r.

 

10. állítás (Héron képlete). T=s(s-a)(s-b)(s-c).
 


Bizonyítás. A 6. ábrán látható OBF és BOaI háromszögek hasonlóak, mert F-nél illetve I-nél derékszögük van, a külső és a belső szögfelezők merőlegessége miatt pedig OBF és BOaI merőleges szárú hegyesszögek. Ezért a két háromszög megfelelő oldalainak aránya megegyezik:
OFFB=BIIOa.
Ezt (1), (2) és a 8. állítás felhasználásával átalakítva:
rs-b=s-cra,azaz(s-b)(s-c)=rra=TsTs-a,
amiből T2=s(s-a)(s-b)(s-c) adódik.  

 
11. állítás. 4R=ra+rb+rc-r.
 


Bizonyítás. A 2. és a 8. állítás alapján elegendő azt megmutatnunk, hogy
abcT=Ts-a+Ts-b+Ts-c-Ts.