Cím: William Lowell PUTNAM Matematikaverseny 2001
Füzet: 2002/február, 74 - 75. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb (KöMaL pontverseny is)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A1. Tekintsünk egy S halmazt és a halmazon egy kétváltozós * műveletet (ami azt jelenti, hogy bármely két S-beli a, b esetén a*b is S-beli). Tegyük föl, hogy (a*b)*a=b teljesül minden S-beli a, b-re. Bizonyítsuk be, hogy ekkor a*(b*a)=b is teljesül minden S-beli a,b-re.

 
A2. Adottak az E1,E2,...,En érmék. Egyikük sem igazságos, a k-adikon a fej dobásának a valószínűsége 12k+1. Mennyi a valószínűsége annak, hogy az n darab érmét feldobva páratlan számú fejet kapunk? A választ adjuk meg az n racionális függvényeként.
 
A3. Adott m egész számra tekintsük a Pm(x)=x4-(2m+4)x2+(m-2)2 polinomot. Az m milyen értékeire bomlik Pm(x) két nem-konstans egész együtthatós polinom szorzatára?
 
A4. Az ABC háromszög területe egységnyi. Az E, F és a G pontok rendre a BC, CA, illetve AB oldalakon vannak úgy, hogy AE az R pontban felezi BF-et, BF az S pontban felezi CG-t, végül CG a T pontban felezi AE-t. Mekkora az RST háromszög területe?
 
A5. Bizonyítsuk be, hogy az an+1-(a+1)n=2001 egyenlőség pontosan egy pozitív egész a,n számpárra teljesül.
 
A6. Lehet-e egy egységnyi sugarú kör belsejében lévő parabolaív hossza 4 egységnél nagyobb?
 
B1. Legyen n pozitív páros szám. Írjuk az 1,2,...,n2 számokat egy n×n-es táblázat mezőibe úgy, hogy a táblázat k-adik sorában az elemek balról jobbra olvasva rendre
(k-1)n+1,(k-1)n+2,...,(k-1)n+n
legyenek (k=1,2,...,n).
 
Színezzük ki az így kitöltött táblázat mezőit piros és fekete színnel úgy, hogy minden sorban és minden oszlopban a mezők fele piros, a másik fele pedig fekete legyen. (A sakktábla-szerű színezés például egy lehetőség.) Bizonyítsuk be, hogy minden ilyen színezésre a piros és a fekete mezőkön lévő számok összege egyenlő.
 
B2. Melyek azok az (x,y) valós számok, amelyekre teljesül az alábbi egyenletrendszer?
1x+12y=(x2+3y2)(3x2+y2)1x-12y=2(y4-x4).

 
B3. Tetszőleges pozitív egész n számra jelölje n a n-hez legközelebb eső egész számot. Mennyi a
n=12n+2-n2n
összeg értéke?
 
B4. Jelölje S a -1,0,1 számoktól különböző racionális számok halmazát és legyen f:SS, f(x)=x-1x. Bizonyítsuk be, vagy cáfoljuk meg, hogy n=1f(n)(S)=, ahol f(n)=fffn.
 
B5. Legyenek a és b valós számok a (0,12) intervallumban, a g pedig olyan valós értékű függvény, amelyre g(g(x))=ag(x)+bx minden valós x-re. Bizonyítsuk be, hogy valamilyen c konstanssal g(x)=cx.
 
B6. Legyen az (an)n1 pozitív tagú szigorúan monoton növő sorozat, amelyre limnann=0. Van-e ekkor végtelen sok pozitív egész n, amelyre teljesül, hogy an-i+an+i<2an, ha i=1,2,...,n-1?