Cím: Olimpiai levelezés - OLI.5.
Füzet: 2002/január, 57 - 58. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Nemzetközi Fizika Diákolimpia

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

OLI. 5. Egy négyzet alakú vékony kereten szupravezető (elhanyagolhatóan kicsi elektromos ellenállású) vezetékből készült, rövidrezárt tekercs található. A tekercs önindukciós együtthatója L, tömege (a kerettel együtt) m, a négyzet oldala pedig hosszúságú.
A keret az egyik oldaléle körül súrlódásmentesen elfordulhat. A tekercs függőleges irányú, B0 nagyságú homogén mágneses mezőben helyezkedik el. Kezdetben a keret síkja függőleges, és a tekercsben nem folyik áram.
a) A keretet lassan elfordítva vízszintes helyzetbe hozzuk. Mekkora M forgatónyomatékot kell kifejtenünk a keretre akkor, amikor a síkja α szöget zár be a függőlegessel. Adjuk meg M(α)-t a többi paraméter segítségével!
b) Mekkora W munkavégzés árán lehet a keretet vízszintes helyzetbe hozni? Fejezzük ki W-t a többi paraméter segítségével!
c) A keretet tovább forgatva azt tapasztaljuk, hogy az eredeti (függőleges) helyzetéhez képest 120-os helyzetben labilis, 180-nál pedig ismét stabil egyensúlyba kerül. Határozzuk meg, mekkora a két stabil egyensúlyi helyzet körüli kis lengések periódusidejének Tfent/Tlent aránya!

 
A feladat vázlatos megoldása vagy végeredménye 1 hónapon belül elektronikus (esetleg hagyományos) levélben küldhető be a gnadig@komal.elte.hu címre (illetve a Szerkesztőségbe). Minden levélíró néhány napon belül névre szóló választ kap, melyből megtudhatja, hogy jó-e a megoldása, vagy ha nem, hol hibázott és hogyan léphetne tovább.