Cím: Jelentés a 2001. évi Ericsson-díjazottakról
Szerző(k):  Oláh Vera 
Füzet: 2002/január, 23 - 26. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Ünnepség a Fasori Evangélikus Gimnáziumban,
,,Rátz tanár úr díjak'' átadása a Thália Színházban
 
Oláh Vera
 

Az Ericsson Magyarország Kft 2001-ben harmadik alkalommal osztotta ki az ,,ERICSSON a matematika és fizika tehetségeinek gondozásáért" és az ,,ERICSSON a matematika és fizika népszerűsítéséért" díjakat általános- vagy középiskolában tanító 8 matematika-, és 8 fizikatanár részére. A díjak összege mindkét kategóriában 200000 Ft volt.
A díjazottak személyét a pályázati határidőre beérkezett javaslatok alapján a Bolyai János Matematikai Társulat és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat bizottsága választotta ki 2001. október 16-i ill. 2001. október 20-i ülésén, és a MATFUND Középiskolai Matematikai és Fizikai Alapítvány kuratóriuma hagyta jóvá 2001. október 26-án.
31 fizikatanárra és 25 matematikatanárra tettek javaslatot a kollégák, szakmai szervezetek és sok esetben tanítványok. A leírtak alapján nem kétséges, hogy valamennyi jelölt kiváló, a szakmáját magas szinten művelő pedagógus. A MATFUND kuratóriuma egyhangúlag elfogadta a bizottságok javaslatát a leírt indoklások alapján.
Az ,,ERICSSON a matematika és fizika tehetségeinek gondozásáért" 2001. évi díját matematikából a következők kapták:
Csiszár Mária (Zalaegerszeg, Zrínyi Miklós Gimnázium),
Erdős Gábor (Nagykanizsa, Batthyány Lajos Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskola),
Huma Erzsébet (Oroszlány, Ságvári Endre Általános Iskola),
Rubóczky György (Budapest, Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium).
Az ,,ERICSSON a matematika és fizika tehetségeinek gondozásáért" 2001. évi díját fizikából a következők kapták:
Anka Attiláné (Pécs, Jókai Utcai Általános Iskola)
Fülöp László (Budapest, Trefort Ágoston Kéttannyelvű Szakközépiskola)
Moór Ágnes (Budapest, Szent István Gimnázium)
dr. Honyek Gyula (Budapest, ELTE Radnóti Miklós Gyakorlógimnázium).
Az ,,ERICSSON a matematika és fizika népszerűsítéséért" 2001. évi díját matematikából a következők kapták:
Ács Katalin (Budapest, Scheiber Sándor Általános Iskola és Gimnázium)
Benedek Ilona (Budapest, Szilágyi Erzsébet Gimnázium)
Marczis György (Gyula, Erkel Ferenc Gimnázium)
Pásztorné Vinter Erika (Gesztely, Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola).
Az ,,ERICSSON a matematika és fizika népszerűsítéséért" 2001. évi díját fizikából a következők kapták:
Lévainé Kovács Róza (Karcag, Kovács Mihály Általános Iskola)
Csajági Sándor (Paks, Paksi Atomerőmű Műszaki Szakközépiskola)
Simon Péter (Pécs, Leőwey Klára Gimnázium)
Kiss Miklós (Gyöngyös, Berze Nagy János Gimnázium).
Az ünnepélyes díjkiosztóra 2001. november 8-án a Fasori Evangélikus Gimnáziumban került sor közösen a Graphisoft Alapítvány a Matematika Oktatásért, valamint a Richter Gedeon Alapítvány a Magyar Kémia Oktatásáért díjainak átadásával.
A három éve létrehozott Graphisoft Alapítvány idén 21 olyan matematikatanár részére adott személyenként 200000 Ft-ot, akiknek diákjai az Országos Középiskolai Matematikai Tanulmányi Versenyen vagy az Arany Dániel Matematika Versenyen jó helyezést értek el.
A jutalmazottak: Murvainé Farkas Magdolna (Széchenyi I. Közgazdasági és Külkereskedelmi SZKI, Békéscsaba), Hackné Nyerges Rita és Kálmán Ildikó (újpesti Kéttannyelvű Műszaki Szakközépiskola és Gimnázium), Szabó István (Piarista Gimnázium, Kecskemét), Kötél Tamás (Veres Péter Gimnázium, Budapest), Zsíros Péter (BDTF Bolyai J. Gyak. Gimnáziuma, Szombathely), Paróczai József (Szent István Gimnázium, Budapest), Sáráné Dombi Anna (Janus Pannonius Gimn. és SZKI, Pécs), Minda Mihály (Boronkay Gy. Műszaki SZKI, Vác), Orosz Gyula (Fazekas M. Fővárosi Gyak. Ált. Isk. és Gimn.), Dr. Pelényi Attiláné (Toldy Ferenc Gimn., Budapest), Varga Mária (Veres Péter Gimn., Budapest), Volter Etelka (Kossuth Lajos Gimn., Cegléd), Vincze István (Radnóti M. Kis. Gimn., Szeged), Beregszászi Zoltán (Puskás Tivadar Távközl. Techn., Budapest), Kertes Lázár (Garay János Gimn., Szekszárd), Biczóné Lengyel Beáta és Terlaky Edit (Táncsics Mihály Gimn., Kaposvár), Hubert Györgyné és Kévés Rita (Berzsenyi D. Gimn., Budapest), Dr. Dobos Krisztina (Fasori Evangélikus Gimn., Budapest).
A Graphisoft elismerésében részesült tanárok diákjai többségükben a KöMaL-ban tavaly kiváló helyezést értek el, ezért a gratuláció mellett a lap szerkesztősége külön köszönetét fejezi ki nekik.
Szintén harmadik alkalommal került sor a Magyar Kémia Oktatásért Díj kiosztására, melyet idén Endrész Györgyi (Földes Ferenc Gimn., Miskolc), Meleg István (Radnóti M. Kis. Gimn., Szeged), Dr. Forgács József (Erdey-Grúz Tibor Vegyipari Középiskola és Kollégium, Debrecen) (egyenként 200000 Ft-ot) és Balogh Terézia (Koszta József Ált. Isk., Szentes, 150000 Ft-ot) vehetett át.
A három nagyvállalat vezetői úgy gondolják, hogy a társadalmi szerepvállalás az oktatás területén kiemelkedő fontosságú feladat, ezért saját díjaik mellett egy új, közös életműdíjat is alapítottak. Az Ericcson, a Graphisoft és a Richter ezzel kíván hozzájárulni a magyarországi természettudományos oktatásban végzett tanári munka rangjának, erkölcsi és anyagi megbecsülésének növeléséhez. Az egyenként 1 millió forint összegű ,,Rátz tanár úr életműdíj"-at a matematikai, a fizikai és a kémiai társulat bevonásával a szakmai bírálóbizottság ez év novemberétől kezdve évente ítéli oda nyilvánosan meghirdetett pályázat alapján 2 matematika-, 2 fizika-, és 2 kémiatanárnak.
Az idei díjkiosztó gálaestet a Thália Színházban tartották november 19-én, ahol rangos művészek léptek fel, a zene mesterei és tanítványaik. A jutalmazottakat, a pedagógia ,,mestereit" szintén tanítványaik köszöntötték. A hat díjazott:
 
Matematika:
Dr. Urbán János (Berzsenyi Dániel Gimnázium, Budapest),
Kőváry Károly (Piarista Gimnázium, Vác).
 
Fizika:
Holics László (ELTE Apáczai Csere János Gimnázium, Budapest),
Szucsán András (Batsányi János Gimnázium, Csongrád).
 
Kémia:
Dr. Várnai György (Révai Miklós Gimnázium, Győr),
Hobinka Ildikó (Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium).
A Rátz tanár úr életműdíjas két matematika- és két fizikatanár szorosan kötődik a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapokhoz, mindegyiküknek évtizedek óta jelennek meg feladatai és cikkei. Holics László a fizika rovat indulása, 1959 óta a fizika szerkesztőbizottság tagja. Az egész szerkesztőség nevében szívből gratulálunk kitüntetésükhöz.