Cím: Megjegyzés egy versenyfeladathoz: Számelméleti függvények egy osztályáról
Szerző(k):  Surányi László 
Füzet: 2002/január, 2 - 10. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az idei Arany Dániel tanulóversenyben a kezdők 3. kategóriájának döntőjében a következő feladatot kellett megoldani:

 
Melyik sorozatok teljesítik a következőket:
(1)an szigorúan monoton növekvő;
(2)a2=2;
(3)a sorozat minden tagja egész; végül
(4)anm=anam, valahányszor (n,m)=1, vagy szavakkal: a sorozat nm-edik tagja az n-edik és m-edik tag szorzata, valahányszor n és m relatív prímek.

 
Az an=n sorozat nyilván kielégíti a feltételeket. Némi próbálkozás után az az érzésünk, hogy más sorozat nem felel meg. Az mindenesetre világos, hogy a1=1, hiszen 2=a2=a1a2=2a1. Ebből, és a sorozat monotonitásából következik, hogy a sorozat minden tagja pozitív egész. Így ann minden n-re, hiszen an a sorozat n-edik tagja, és (1) szerint a sorozat minden tagja különböző. Ha pedig valamely k-ra ak>k, akkor minden k-nál nagyobb n-re is an>n. Elég tehát végtelen sok olyan k-t mutatni, amelyre ak=k, ebből már következik, hogy minden n-re an=n.
Valójában csak az első lépés nehéz, tudniillik annak belátása, hogy a3=3. Ha ugyanis ezt be tudjuk látni, akkor a6=a2a3=23=6 (mert 2 és 3 relatív prímek). Ebből következik, hogy minden hatnál kisebb n-re is an=n. De a30=a5a6=56=30, mert 5 és 6 relatív prímek, s ekkor minden harmincnál kisebb n-re is an=n. Általában is igaz, hogy ha ak=k, akkor ak-1=k-1, másrészt k-1 és k relatív prímek, tehát a(k-1)k=ak-1ak=(k-1)k. Ezt az eljárást minden határon túl folytatva kapunk végtelen sok olyan n-et, amelyre an=n, tehát minden n-re an=n. (Érdemes megjegyezni, hogy szükség van az a3=3 egyenlőségre is, a1=1 és a2=2 ugyanis még nem elég ahhoz, hogy ,,elinduljon" az eljárás, ilyenkor k=2 és (k-1)k nem nagyobb k-nál.)
Elég tehát azt belátni, hogy a3=3. Ez a legegyszerűbben talán a következőképp történhet:
a3a5=a15<a18=a9a2=2a9<2a10=2a2a5=4a5,
ahonnan a5>0 miatt következik, hogy a3<4. Másrészt láttuk, hogy a33, tehát a3=3.
Ezzel befejeztük annak bizonyítását, hogy az (1)‐(4) feltételeket egyetlen sorozat elégíti ki: az an=n sorozat. (A bizonyítás Paulin Dánieltől származik.)
A bizonyított állítást más formában is kimondhatjuk. Nevezzük számelméleti függvénynek az olyan valós értékű függvényeket, amelyek értelmezési tartománya a pozitív egész számok halmaza. Ilyen számelméleti függvény például
d(n), ami n (pozitív) osztóinak a számát jelöli,
σ(n), ami n (pozitív) osztóinak összegét jelöli,
φ(n), ami az n-nél kisebb, n-hez relatív prím pozitív egészek számát jelöli.
Ismeretes, hogy d(n)-t úgy lehet kiszámolni, hogy tekintjük n prímtényezős felbontásában az egyes prímek kitevőjét, mindegyikhez hozzáadunk egyet, majd az így kapott számokat összeszorozzuk. Ebből következik, hogy ha n és m prímtényezői különbözőek, vagyis n és m relatív prímek, akkor d(n)d(m)=d(nm). (Ha viszont n és m nem relatív prímek, tehát van közös prímtényezőjük, akkor d(n)d(m)>d(nm). Ha ugyanis n és m prímtényezős felbontásában e prím kitevője a illetve b, akkor nm-ben a+b, így e prím ,,adaléka" d(n)d(m)-ben (a+1)(b+1), míg d(nm)-ben a+b+1. Márpedig ha a és b pozitív, akkor (a+1)(b+1)>a+b+1.)
Nem sokkal nehezebb belátni, hogy a σ(n) függvényre is teljesül, hogy σ(n)σ(m)=σ(nm), ha n és m relatív prímek. Ehhez mindössze annyit kell meggondolni, hogy ha n és m relatív prímek és d osztója nm-nek, akkor egyértelműen írható fel d=d1d2 alakban, ahol d1 osztója n-nek, d2 pedig m-nek. (Megint igaz, hogy ha n és m nem relatív prímek, akkor σ(n)σ(m)>σ(nm).)
Azokat a számelméleti függvényeket, amelyekre f(n)f(m)=f(nm), ha n és m relatív prímek, multiplikatív függvényeknek nevezzük.
Nehezebb annak bizonyítása, hogy a harmadikként említett φ(n) függvény is multiplikatív. A számelméletben még sok más multiplikatív függvényt is használnak. Az ilyen függvények aránylag jól kezelhetőek, mert minden értéküket ki tudjuk számítani, ha ismerjük értéküket minden olyan n-re, amely valamely prímszám hatványa. Így például könnyen kiszámolható, hogy ha p prím, akkor
σ(pα)=1+p+p2+...+pα=pα+1-1p-1.
Ebből a σ függvény multiplikativitása miatt következik, hogy ha
n=p1α1p2α2pkαk,
akkor
σ(n)=p1α1+1-1p1-1p2α2+1-1p2-1pkαk+1-1pk-1.

Segít a multiplikativitás a φ függvény értékének meghatározásánál is. Ha p prím, akkor φ(pα)=pα-pα-1, hiszen pα-hoz pontosan azok a nála kisebb pozitív egészek relatív prímek, amelyek nem oszthatók p-vel, s ezekből pontosan pα-1 van. Tehát φ(pα)=pα(1-1p). Ebből, továbbá abból, hogy φ multiplikatív, következik, hogy ha n=pαqβ, ahol p és q különböző prímek, akkor φ(n)=pαqβ(1-1p)(1-1q), és általában is, ha n prímosztói p1,p2,...,pk, akkor φ(n)=n(1-p1)(1-1p2)...(1-1pk). Ezt egyébként közvetlenül, a logikai szita módszerével is be lehet látni.
Visszatérve a versenyfeladatra, az tehát a következő állítás igazolását kívánta:
 
1. tétel. Ha az a(n) multiplikatív számelméleti függvény minden értéke egész és szigorúan monoton növekszik, továbbá a(2)=2, akkor minden n-re a(n)=n.
 

A fent említett három függvényről könnyen látható, hogy nem monotonak: az osztók száma minden prímszámra 2, ha viszont n>2 páros, akkor legalább három osztója van. Minthogy prímből is, páros számból is végtelen sok van, a d(n) függvény nem monoton.
Hasonlóan derül ki az is, hogy σ(n) sem monoton. Ha p prímszám, akkor σ(p)=p+1. Másrészt a p-1 számnak osztója 1, 2 és p-1 (ha p>3, akkor e három szám különböző is), és p+1-nek osztója 1,2,p+1 (e három szám is különböző), tehát σ(p-1)>p+2 és σ(p+1)>p+4, mindkettő nagyobb σ(p)=p+1-nél, így a σ függvény sem monoton.
φ függvény sem monoton, ezt is a prímszámok segítségével láthatjuk be: ha p prím, akkor minden nála kisebb pozitív egész relatív prím hozzá, másrészt ha p>2, akkor p páratlan, tehát p-1 is, p+1 is páros, így a páros számok nem relatív prímek egyikhez sem. Ezért φ(p-1)p-12 és φ(p+1)p+12, mindkettő kisebb φ(p)=p-1-nél, ha p>3.
Az 1. tétel bizonyítása során többször is kihasználtuk, hogy az an sorozat szigorúan monoton és tagjai egész számok, vagyis azt a feltételt, hogy az a(n) számelméleti függvény szigorúan monoton és értékei egészek. Felmerül a kérdés, hogy nem lehet-e gyengíteni e két kikötésen. Tekintsük először a monotonitást. Láttuk, hogy vannak egyáltalán nem monoton multiplikatív számelméleti függvények. De vajon van-e monoton, ám nem szigorúan monoton multiplikatív számelméleti függvény? Ez bizonyításunkból nem derül ki, mi ugyanis már a(3)=3 bizonyításánál is használtuk, hogy a függvény szigorúan monoton. Az egyszerű monotonitásból csak az jön ki, hogy a(3) értéke a(2)=2, 3 vagy 4. Először megmutatjuk, hogyan lehet kizárni az a(2)=a(3) esetet.
Tegyük fel tehát, hogy a(2)=a(3)=2. Minthogy 2 és 7, 3 és 5 relatív prímek, és a(n) monoton nő, ezért a(2)a(7)=a(14)a(15)=a(3)a(5). Itt a(2)=a(3)>0, ezért a(7)a(5). Mivel a(n) monoton nő, így a(7)=a(5). A monotonitásból az is következik, hogy mindkettő egyenlő a(6)-tal is, ami viszont az a függvény multiplikativitása miatt egyenlő a(2)a(3)=4-gyel.
A következő lépésben azt mutatjuk meg, hogy a(10)=a(21)=8. Ehhez használjuk, hogy 2 és 5, illetve 3 és 7 relatív prímek: a(10)=a(2)a(5)=8=a(3)a(7)=a(21). Következésképp minden 10 és 21 közötti i-re is a(i)=8. Végül megmutatjuk, hogy a(22)=a(60)=16: a(22)=a(2)a(11)=16=a(3)a(20)=a(60) (mert 2 és 11, illetve 3 és 20 relatív prímek). De akkor minden 22 és 60 közötti i-re is a(i)=16, így i=55-re is. Viszont a(55)=a(5)a(11), mert 5 és 11 relatív prímek, és a(5)=4, a(11)=8, vagyis a(55)=32, ami ellentmondás. Ezzel beláttuk, hogy ha a multiplikatív és monoton nő, akkor a(2)<a(3). A bizonyításban nem használtuk, hogy a(2)=2, csak azt, hogy a(2) pozitív és nem 1. Azt sem használtuk, hogy a értékei egészek.
Hasonló módszerrel látható be az is, hogy ha az a függvény multiplikatív és monoton nő, akkor egyáltalán nincs olyan k, amelyre a(k)=a(k+1). Tegyük fel, hogy mégis van ilyen k. Ha k=1, azaz a(1)=a(2), akkor a(3)=a(1)a(3)=a(2)a(3)=a(6), s így a(3)=a(4)=a(5)=a(6). Feltehető tehát, hogy k>1.
Tegyük fel tehát, hogy a(k)=a(k+1)=α>0 valamely 1-nél nagyobb k egészre. A k=2 esetre alkalmazott módszer szerint járunk el most is: a multiplikativitásból és a monotonitásból következik, hogy
a(k)a(k2+k+1)=a(k3+k2+k)a(k3+2k2-1)=a(k+1)a(k2+k-1),
mert k2+k+1 és k relatív prímek (mert k2+k osztható k-val, így az eggyel nagyobb számmal nincs 1-nél nagyobb közös osztója), illetve k+1 és k2+k-1 is (ugyanígy: k+1k2+k, ezért az eggyel kisebb számmal nincs 1-nél nagyobb közös osztója). Leosztva a(k)=a(k+1)-gyel (ami pozitív) azt kapjuk, hogy a(k2+k-1)=a(k2+k+1). De akkor a monotonitás miatt mindkettő megegyezik a köztük levő a(k2+k)-val. Ez viszont a multiplikativitás miatt éppen a(k)a(k+1)=α2. Azt kaptuk, hogy ha
k2+k-1ik2+k+1,akkora(i)=α2.
Az eljárást a k=2 esethez hasonlóan folytatjuk. Nyilván k és k2+k-1 is relatív prímek és k+1 és k2+k+1 is relatív prímek. De akkor az a függvény multiplikativitása miatt
a(k3+k2-k)=a(k)a(k2+k-1)=α3=a(k+1)a(k2+k+1)=a(k3+2k2+2k+1),
a monotonitás miatt pedig igaz, hogy
hak3+k2-kik3+2k2+2k+1,akkora(i)=α3.
Ebből minket csak annyi érdekel (mert erre lesz egyszerű teljes indukciót alkalmazni), hogy
hak3+k2-1ik3+2k2+k+1,akkora(i)=α3.
Ez ilyen alakba is írható: ha k2(k+1)-1ik(k+1)2+1, akkor a(i)=α3. Most (j-re vonatkozó) teljes indukcióval megmutatjuk, hogy általában is igaz, hogy
hakj(k+1)-1i(k+1)jk+1,akkora(i)=αj+1.(*)
A k=2 esetben ugyanis a bizonyítás lényege az volt, hogy ha ezt az eljárást elég sokszor ismételjük, tehát j elég nagy (k=2 esetben ehhez négy lépésre volt szükség), akkor az αj+1-re és αj+2-re kapott intervallum egymásba ér, s ez α1 esetén ellentmondás.
j=1,2-re már bizonyítottuk az állítást. Tegyük fel, hogy j=l-re igaz a (*) állítás, tehát a(kl(k+1)-1)=a((k+1)lk+1)=αl+1. Most is igaz, hogy k és kl(k+1)-1 relatív prímek, hiszen kl(k+1) osztható k-val, az eggyel kisebb számnak tehát nem lehet 1-nél nagyobb közös osztója k-val; ugyanígy k+1 és (k+1)jk+1 is relatív prímek. Használhatjuk a multiplikativitást:
a(kl+1(k+1)-k)=a(k)a(kl(k+1)-1)=αl+2=a(k+1)a((k+1)lk+1)==a((k+1)l+1k+k+1).
A monotonitásból adódik, hogy minden kl+1(k+1)-k és (k+1)l+1k+k+1 közötti i-re is a(i)=αl+2. Nekünk azt kell bizonyítanunk, hogy ez minden kl+1(k+1)-1 és (k+1)l+1k+1 közötti i-re igaz. Mivel e két határ kl+1(k+1)-k és (k+1)l+1k+k+1 között van, a bizonyítást befejeztük.
Most már elég annyit belátnunk, hogy ha j elég nagy, akkor az αj+1-re és αj+2-re kapott intervallum egymásba ér, azaz az utóbbi intervallum alsó végpontja kisebb az előbbi felső végpontjánál: kj+1(k+1)-1(k+1)jk+1. Ennél kissé erősebb állítást bizonyítunk, nevezetesen azt, hogy kj+1(k+1)(k+1)jk, ha j elég nagy. Ezt az egyenlőtlenséget átrendezve azt kapjuk, hogy k+1(1+1/k)j. Itt k rögzített szám, 1+1/k egynél nagyobb szám, tehát hatványai tetszőleges számnál, így k-nál is nagyobbak lesznek, ha a j kitevő elég nagy.1 Ezzel beláttuk, hogy az αj+1-re és αj+2-re kapott intervallum egymásba ér, azaz αj+1=αj+2. Ez csak akkor nem ellentmondás, ha α=1. Ekkor viszont a (*) állítás szerint végtelen sok i-re a(i)=1. A monotonitásból pedig következik, hogy ekkor minden i-re a(i)=1. Igaz tehát a következő tétel:
 
2. tétel. Ha a mindig pozitív a(n) számelméleti függvény multiplikatív és monoton nő, de nem szigorúan monoton, akkor a(n)=1 minden n-re.
A bizonyításban nem kellett kihasználni, hogy a(n) függvény értékei egészek. Felmerül tehát a kérdés, hogy az 1. tételben szükség van-e erre a kikötésre. Az a bizonyítás, amit adtunk rá, kihasználja ezt a feltételt egyrészt akkor, amikor a(n) szigorú monotonitásából arra következtettünk, hogy a(n)n, másrészt ott, hogy a(4)<4-ből a(3)=3 következik. Ezért első pillanatban talán meglepő, hogy mégis elhagyható a feltétel, igaz ugyanis a következő, ERDŐS PÁLtól származó tétel:
 
3. tétel. Ha az a(n) multiplikatív számelméleti függvény monoton növekszik, továbbá a(2)=2, akkor minden n-re a(n)=n.
A bizonyítás gondolatmenetét először egy egyszerűbb eseten szemléltetjük: feltesszük, hogy a(n)a(m)=a(nm) minden pozitív egész n-re és m-re fennáll, nemcsak akkor, ha n és m relatív prím. Az ilyen számelméleti függvényeket totálisan multiplikatív számelméleti függvénynek nevezzük. Ezekből is végtelen sok van: minden prím helyen tetszőlegesen adhatjuk meg az értékét, abból viszont már az összes többi helyen felvett értéke kiszámítható.
Tegyük fel tehát, hogy a totálisan multiplikatív és a(2)=2. Az erősebb feltételünk szerint a(4)=a(2)a(2)=4, a(8)=a(4)a(2)=8, és teljes indukcióval a(2j)=2j. Ugyanígy igazolható tetszőleges c pozitív egészre, hogy
a(cj)=a(c)j.
Másrészt ha 2l<cj<2l+1, akkor a monotonitás miatt a(2l)a(cj)a(2l+1). Ebből következik, hogy
ha2l<cj<2l+1,akkor2la(c)j2l+1.
Az előbbi egyenlőtlenséget írjuk 2-l>c-j>2-l-1 alakba, és szorozzuk össze az utóbbival. Így azt kapjuk, hogy
12(a(c)c)j2.
Említettük már, hogy ha egy szám 1-nél nagyobb, akkor a hatványai minden határon túl nőnek, ha tehát a(c)>c, akkor elég nagy j-re (a(c)c)j nagyobb lesz kettőnél. Ha viszont c>a(c), akkor (ca(c))j lesz nagyobb kettőnél elég nagy j-re, tehát (a(c)c)j kisebb lesz 12-nél. A fenti egyenlőtlenség mindkettőt kizárja, így az az egyetlen eset marad, hogy a(c)=c.
Ezzel már beláttuk a következőt:
 
Ha az a(n) totálisan multiplikatív számelméleti függvény monoton növekszik, továbbá a(2)=2, akkor minden n-re a(n)=n.
 

Ha az a függvény multiplikatív, de nem totálisan multiplikatív, akkor a fenti bizonyításban megakadunk annál a pontnál, hogy a(2j)=2j és a(cj)=a(c)j, ez ugyanis közvetlenül nem bizonyítható. Ha azonban az előző bizonyítást végignézzük, találunk egy kiutat.
A bizonyítás annak belátásán múlt, hogy ha 2l<cj<2l+1, akkor 2la(c)j2l+1, mert ekkor 12(a(c)c)j2, és az 1 kivételével minden pozitív szám j-edik hatványa vagy minden határon túl nő, vagy a reciprokára igaz ugyanez. Ez viszont azt is jelenti, hogy az utóbbi egyenlőtlenségben 12 és 2 helyett tetszőleges pozitív szám állhat, a bizonyítás akkor is működik. Az egyetlen, amire vigyázni kell, hogy e pozitív számok ne függjenek k-tól, vagyis ne változzanak, ha k-t növeljük, hiszen csak így juthatunk arra a következtetésre, hogy sem a(c)c, sem a reciproka nem lehet 1-nél nagyobb.
Elég tehát azt belátni, hogy vannak olyan j-től nem függő A és B pozitív számok, amelyekre A(a(c)c)jB. Ehhez viszont elég azt belátni, hogy
ha2l<cj<2l+1,akkor2l+1Aa(c)j2lB,(**)
ahol A és B nem függ j-től. Ekkor ugyanis az utóbbi egyenlőtlenséget a 2-l-1<c-j<2-l egyenlőtlenséggel szorozva éppen a kívánt A(a(c)c)jB egyenlőtlenséget kapjuk.
Ezt a (**) egyenlőtlenséget fogjuk tehát bebizonyítani. A bizonyítás azon múlik, hogy találni fogunk egy olyan egyenlőtlenséget, amely szerint a(cj) ha nem is egyenlő a(c)j-vel, de beszorítható a(c)j-nek két konstansszorosa közé, ahol a két konstans megint csak független j-től. Azt állítjuk tehát, hogy minden v pozitív egészhez vannak olyan j-től független Ev és Dv konstansok, amelyekre igaz, hogy
Eva(v)ja(vj)Dva(v)j.(***)
Nézzük először, miért elég ez a (**) egyenlőtlenség bizonyításához. Tegyük fel tehát, hogy 2l<cj<2l+1. Ekkor a monotonitás miatt a(2l)a(cj) és a(cj)a(2l+1). Az első egyenlőtlenségben alkalmazzuk (***) első felét v=2, j=l-re, majd alkalmazzuk (***) második felét v=c-re:
E2a(2)la(2l)a(cj)Dca(c)j,
Ebből a(2)=2 felhasználásával azt kapjuk, hogy E22lDca(cj), tehát A=E22Dc választással (**) első felét kapjuk.
Egész hasonlóan kapjuk az a(cj)a(2l+1) egyenlőtlenségből (**) második felét. Ehhez (***)-ban először v=c-t, majd v=2-t és j=l+1-et helyettesítünk:
Eca(c)ja(cj)a(2l+1)D2a(2l+1)=D22l+1.
Innen átrendezéssel azt kapjuk, hogy a(c)j2D22lEc, s ez B=2D2Ec választással éppen (**) második fele.
Most már csak (***) bizonyítása van hátra. Ez a következő ötleten múlik. Keresünk vj-hez közel olyan számot, amelyet már ,,le tudunk bontani" úgy, ahogyan a totálisan multiplikatív függvények esetében magát vj-t tudjuk ,,lebontani". Tekintsük a vj+v=v(vj-1+1) számot. Itt v és vj-1+1 relatív prímek, hiszen vvj-1. Tehát az a függvény multiplikativitása miatt
a(vj+v)=a(v)a(vj-1+1).(1)
A monotonitás miatt
a(vj-1+1)a(vj-1+v).(2)
Ez utóbbira megint alkalmazhatjuk a (1) egyenlőséget j helyett j-1-re:
a(vj-1+v)=a(v)a(vj-2+1),
tehát összességében a következő egyenlőség és egyenlőtlenség-láncot kapjuk:
a(vj)a(vj+v)=a(v)a(vj-1+1)a(v)a(vj-1+v)=a(v)2a(vj-2+1).
Ha itt megint a (2) egyenlőtlenséget alkalmazzuk j-1 helyett j-2-t írva, majd az (1) egyenlőséget j helyett j-2-t írva, akkor azt kapjuk, hogy
a(vj)a(v)3a(vj-3+1).
Az eljárást folytatva összesen j-1 lépés után arra jutunk, hogy
a(vj)a(v)j-1a(v+1)=a(v)ja(v+1)a(v).
Ezzel beláttuk az (1) egyenlőtlenség második felét a(v+1)a(v)=Dv választással.
Pontosan ugyanezzel a gondolatmenettel kapjuk, ha vj+1 helyett vj-1-et, vj+v helyett vj-v-t írunk és az egyenlőtlenség irányát megfordítjuk, hogy
a(vj)a(v)j-1a(v-1)=a(v)ja(v-1)a(v).
Ez pedig (***) első fele Ev=a(v-1)a(v) választással.
Ezzel a tétel bizonyítását befejeztük.
A tételhez még pár kiegészítő megjegyzést fűzünk. Először megjegyezzük, hogy ha van olyan n, amelyre a(n)0, akkor a(1)=1, hiszen a(n)=a(1)a(n) (mert 1 és n relatív prímek). Ebből máris következik, hogy ha a monoton nő, akkor minden értéke pozitív. Tegyük fel most, hogy az a függvény monoton csökken, és a(n)<0 valamely n-re. Ekkor a(n+1) is negatív. Másrészt n és n+1 relatív prímek, tehát a(n)a(n+1)=a(n2+n)>0, ami ellentmond annak, hogy a monoton csökken. Tehát egy monoton multiplikatív függvény minden értéke nemnegatív, kivéve ha a(1) negatív és a(n)=0 minden n2-re.
Tegyük fel most, hogy a(n) monoton és a(2)0. Ekkor minden értéke nemnegatív. Nyilvánvaló, hogy ha a(n) multiplikatív, akkor multiplikatív az ac függvény is. (Ez a függvény létezik, mert az a függvény értékei nemnegatívak.) Alkalmas c választással nyilván elérhető, hogy ac(2)=2 legyen. Másrészt az ac függvény is monoton, ha az a függvény monoton volt (legfeljebb a monotonitás iránya fordul meg, ha c negatív). Másrészt ac(1)=1<2=ac(2), tehát az ac függvény monoton nő. De ekkor a 3. tétel szerint minden n-re ac(n)=n, vagyis minden n-re a(n)=n1c. A következő általánosabb, szintén ERDŐS PÁLtól származó tételt nyertük:
 
4. tétel. Ha az a(n) számelméleti függvény monoton és multiplikatív, akkor vagy a(n)=0 minden n>1-re, vagy van olyan t, amely mellett a(n)=nt minden n-re.

1Ha x>1, tehát x=1+h és h>0, akkor az úgynevezett Bernoulli-egyenlőtlenség szerint (1+h)j1+hj (ami j-re vonatkozó teljes indukcióval bizonyítható). Eszerint j>(k-1)/h esetén xj>k. Később tetszőleges A konstansra fogjuk használni, hogy ha j elég nagy, akkor xj>A, azaz xj ,,minden határon túl nő".