Cím: Hírek - Számítástechnika, informatika, internet - a KöMaL jövő évi tervei
Füzet: 2001/május, 260. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások, Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az Oktatási Minisztérium idén a szokásos támogatásán (a tavalyi 4 millió forinton) túl további tízmillió forintot ígért a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok fejlesztéséhez. Lapzártáig a minisztériumtól a szokásos pályázatainkat elutasító két levél érkezett, a rendkívüli támogatás kifizetéséről viszont érdeklődésünkre telefonon nem teljesen kielégítő jövőbeni ígéreteket kaptunk. A kiadó kasszája mostanra kiürült, és semmilyen aláírt szerződésünk nincs.
Mindezek ellenére terveink vannak, és bízunk abban, hogy legalább év végére valamennyi pénz is lesz rá.
A Bolyai János Matematikai Társulat és a Neumann János Számítástudományi Társaság ez év elején kötött megállapodása alapján a jövő tanévtől kezdve a KöMaL újraindítaná rendszeres informatika rovatát. Az eddigi elképzelések szerint a rovatban néhány matematikai programcsomagot mutatunk be, és kísérleti jelleggel matematikához és fizikához kapcsolódó számítástechnikai problémákat fogunk kitűzni. A rovat szerkesztésében szívesen részt vevő tanár vagy diák munkatársakat várunk.
A KöMaL internetes bővítését is tervezzük: valódi elektronikus folyóiratot szeretnénk működtetni magyarul és angolul, amelyben animációk, élő levelezőlista és számítógépes alkalmazásokra támaszkodó vagy multimédiás cikkek jelennének meg a lapban írottakhoz kapcsolódóan. Várjuk olvasóink javaslatait, cikkeit! (Ld. pl. mostani számunkban Béky Bence: Számítógépes szimuláció a 31. Ortvay Rudolf Fizika Problémamegoldó Verseny egyik feladatához c. írását.)