Cím: Olimpiai megjegyzések II.
Szerző(k):  Kós Géza 
Füzet: 2001/december, 514 - 518. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Nemzetközi Matematikai Diákolimpia

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az első részben az idei Nemzetközi Matematikai Diákolimpia 2. feladatára mutattunk egy lehetséges megoldást. Most a 6. feladatot vizsgáljuk meg közelebbről. A feladatra két megoldást is mutatunk.
Az első ‐ hasonlóan a 2. feladat megoldásához ‐ nem használ semmilyen különleges ötletet vagy a középiskolai anyagon túlmutató ismeretet. Viszont egy olyan lépéssel kezdődik, amely első pillantásra talán túl ijesztő lehet.
A második megoldás jóval több ismeretet igényel. Ez a megoldás az egész számok halmazának egy kiterjesztése, az úgynevezett Euler-egészek elméletét használja fel. Cserébe viszont megmutatja a feladat valószínű eredetét.

 
A 6. feladat. Legyenek a, b, c, d egészek, amelyekre a>b>c>d>0. Tegyük fel, hogy
ac+bd=(b+d+a-c)(b+d-a+c).(6)
Bizonyítsuk be, hogy ab+cd nem prímszám.

 

A (6) egyenletet átrendezve,
a2-ac+c2=b2+bd+d2.(7)
A továbbiakban mindig ezt az alakot fogjuk használni.
 
1. megoldás: Helyettesítsünk be!
A megoldás indirekt. Feltételezzük, hogy ab+cd=p, ahol p egy prímszám. Ezzel már egy egész egyenletrendszerünk van:
a2-ac+c2=b2+bd+d2,ab+cd=p.(8)

Az ismeretlenek és az egyenletek számát úgy csökkenthetjük, hogy az egyik egyenletből kifejezünk egy alkalmas kifejezést, és behelyettesítjük a másik egyenletbe. Hogy mindez még kényelmesebb legyen, először csak modulo p fogunk számolni.
A második egyenlet szerint ab-cd(modp). Szorozzuk meg a (7) egyenletet b2-tel, és helyettesítsünk be ab helyére (-cd)-t:
0=b2(b2+bd+d2-a2+ac-c2)=b4+b3d+b2d2-(ab)2+abbc-b2c2b4+b3d+b2d2-(cd)2-cdbc-b2c2=(b+c)(b-c)(b2+bd+d2)(modp).
A behelyettesítés nyomán kapott kifejezés három tényező szorzatára bomlik, és ezek egyike éppen a (7) egyenletben szereplő mennyiség.
A kapott kongruencia szerint az utolsó három tényező: b+c, b-c és b2+bd+d2 valamelyike osztható p-vel, hiszen feltevésünk szerint p prímszám. A b+c és b-c számok pozitívak és kisebbek, mint ab+cd=p, ezért nem lehetnek p-vel oszthatók; marad az az eset, hogy b2+bd+d2 osztható p-vel. Mivel
0<b2+bd+d2<ab+ab+cd<2(ab+cd)=2p,
a b2+bd+d2 szám csak úgy lehet p-vel osztható, ha egyenlő vele. Ezzel a következtetéssel az egyenletrendszer a következőképpen alakul:
a2-ac+c2=b2+bd+d2=ab+cd=p.(9)

Ebből már nem nehéz ellentmondásra jutni. Ha a (9) egyenletet modulo a vizsgáljuk (az ismeretlenek között az a a legnagyobb), láthatjuk, hogy c(c-d)=ab+ac-a2 osztható a-val. Mivel azonban a és c relatív prímek ‐ másképpen ab+cd nem lenne prímszám ‐ és 0<c-d<a, ez nem lehetséges.
 
2. megoldás az Euler-egészek felől
Aki olvasott már az Euler-egészekről, az a (7) egyenletre nézve azonnal sejtheti, hogy ez a feladat szorosan kapcsolódik hozzájuk.
Legyen ϱ az egyik komplex harmadik egységgyök. Az x+yϱ alakú komplex számokat, ahol x és y egész számok, Euler-egészeknek nevezzük. Az Euler-egészek a komplex számsíkon szabályos háromszögrácsot alkotnak (1. ábra).
 
1. ábra
 

Ennek a számhalmaznak nagyon sok érdekes és hasznos számelméleti tulajdonsága van. Ezek segítségével bizonyította be annak idején Leonhard Euler a Fermat-sejtést a 3-as kitevőre. Akit a téma részletesebben érdekel, annak Turán Pál‐Gyarmati Edit: Bevezetés a számelméletbe című jegyzetét ajánljuk. Most csak röviden foglaljuk össze az Euler-egészekkel kapcsolatos, a megoldáshoz szükséges legfontosabb fogalmakat és tételeket.
Az Euler-egészek körében is értelmezzük az összeadást, a kivonást és a szorzást. Ezeket teljesen természetes módon definiáljuk, a szorzásnál figyelembe véve, hogy ϱ2=-ϱ-1:
(x+yϱ)±(u+vϱ)=(x±u)+(y±v)ϱ;(x+yϱ)(u+vϱ)=xu+(xv+yu)ϱ+yvϱ2=(xu-yv)+(xv+uy-yv)ϱ.

Az összeadásnak és a szorzásnak az egész vagy a valós számok esetében megszokott kommutatív, asszociatív és disztributív tulajdonságai az Euler-egészek körében is igazak. Ugyancsak fennállnak a 0 és az 1 számok alapvető tulajdonságai, például bármelyik Euler-egészhez 0-t adva magát a számot kapjuk eredményül, vagy minden Euler-egész 0-szorosa a 0.
Az α=x+yϱ Euler-egész konjugáltja az α¯=x+yϱ2=(x-y)-yϱ szám.
Egy nagyon fontos mennyiség az Euler-egészek normája. Az α=x+yϱ Euler-egész normáját N(α)-val jelöljük és a következőképpen definiáljuk:
N(α)=αα¯=x2-xy+y2.
A norma mindig nemnegatív egész szám, és csak a 0 normája 0.
A norma nem más, mint a komplex értelemben vett abszolút érték négyzete. Ebből is következik, hogy szorzat normája a tényezők normáinak szorzata:
N(αβ)=N(α)N(β).

Az α Euler-egész osztója a β Euler-egésznek, ha létezik olyan γ Euler-egész, amelyre αγ=β. A norma multiplikativitása miatt igaz, hogy ha α|β, akkor N(α)|N(β). (Az utóbbi oszthatóság a racionális egész számok körében értendő.)
Hat olyan Euler-egész van, amelynek a normája 1. Ezeket egységeknek nevezzük és az 1. ábrán kiemeltük. Az egységek minden Euler-egésznek osztói.
Két Euler-egészt asszociáltnak nevezünk, ha egymás egységszeresei, vagyis egymásból a 0 körüli, a 60 többszörösével történő forgatással kaphatók.
Egy egységtől különböző π Euler-egészt felbonthatatlannak, idegen szóval irreducibilisnek nevezünk, ha csak az egységekkel és a saját asszociáltjaival osztható.
Egy egységtől és 0-tól különböző π Euler-egészt prímnek nevezünk, ha tetszőleges α, β Euler-egészek esetén, ha π|αβ, akkor π|α vagy π|β. A továbbiakban, hogy megkülönböztessük az Euler-egészek körében prím számokat a valós prímszámoktól, az előbbieket Euler-prímeknek fogjuk hívni.
Az Euler-egészek számelméletének legalapvetőbb tételei a következők:
*1. A felbonthatatlan Euler-egészek és az Euler-prímek ugyanazok.
*2. Az Euler-egészek körében is igaz a számelmélet alaptétele. Minden 0-tól és egységtől különböző Euler-egész az asszociáltságtól eltekintve egyféleképpen írható fel Euler-prímek és egységek szorzataként, azaz két tetszőleges felírásban a megfelelő prímtényezők egymás asszociáltjai.
*3. A 3k+2 alakú prímszámok egyben Euler-prímek is. A 3k+1 alakú prímszámok felbomlanak két konjugált, egymással nem asszociált Euler-prím szorzatára (pl. 7=(3+ϱ)(2-ϱ)). A 3 prímtényezős felbontása pedig 3=-ϱ2(1-ϱ)2.
A tételekből látható, hogy egy α Euler-egész prímtényezős felbontása és N(α) prímtényezős felbontása között szoros kapcsolat van. Az α minden egyes 3k+2 alakú prímtényezőjének négyzete szerepel az N(α) felbontásában, a további prímtényezőknek pedig a normája, ami vagy 3, vagy pedig egy-egy 3k+1 alakú prímszám.
Például az α=10+8ϱ Euler-egész prímtényezős felbontása 2(2+ϱ)(3+ϱ), normájáé pedig N(α)=N(2)N(2+ϱ)N(3+ϱ)=2237.
Megfordítva, N(α) prímtényezős felbontása ,,majdnem egyértelműen'' meghatározza α prímtényezős felbontását. Az N(α) minden 3k+2 alakú prímosztója α-nak is prímosztója (feleakkora kitevővel), és N(α) felbontásában minden egyes 3-as tényező az 1-ϱ Euler-prím normája. Az N(α) 3k+1 alakú prímosztói is α egy-egy prímosztójának normái, de ez a prímosztó ‐ az asszociáltságtól eltekintve is ‐ kétféle lehet.
Visszatérve a feladathoz, legyen α=a+cϱ és β=b-dϱ. A feltétel szerint a2-ac+c2=b2+bd+d2, azaz N(α)=N(β); a bizonyítandó állítás pedig az, hogy ab+cd, ami nem más, mint αβ=(ab+cd)+(bc+cd-ad)ϱ ,,valós része'', nem lehet prímszám.
Mivel N(α)=N(β), a két szám Euler-prímtényezős felbontása ,,majdnem'' ugyanaz. A prímosztók egy része közös, a további prímtényezők pedig egymás konjugáltjai a két felbontásban. Formálisan felírva,
α=ε1π1...πkμ1...μlésβ=ε2π1...πkμ¯1...μ¯l,(10)
ahol π1, ..., πk és μ1, ..., μl Euler-prímek, ε1 és ε2 pedig egységek.
Legyen γ=π1...πk és δ=μ1...μl; a fentiek szerint ekkor
α=ε1γδésβ=ε2γδ¯.
(Előfordulhat, hogy a két felbontásban csak közös vagy csak konjugált prímtényezők szerepelnek; ezekben az esetekben γ=1, illetve δ=1.)
Vizsgáljuk most az
αβ=(ab+cd)+(bc+cd-ad)ϱ=ε1ε2γ2N(δ)(11)
számot. Ez a szám osztható N(δ)-val; ebből következik, hogy ab+cd és bc+cd-ad is osztható N(δ)-val. Már csak az hiányzik a bizonyítás befejezéséhez, hogy sem N(δ)=1, sem ab+cd=N(δ) nem lehetséges.
Ha N(δ)=1, azaz δ=1, akkor α és β asszociáltak, vagyis 0 körüli, valahányszor 60-os elforgatottjai egymásnak. Azt, hogy az elforgatás pontosan hányszor 60-os, az α és β argumentumának vizsgálatával dönthető el.
Az a>b>c>d>0 feltételből következik, hogy α argumentuma 0 és 60 között, β argumentuma pedig -30 és 0 között van (2. ábra). A két szám argumentumának különbsége tehát 0 és 90 közé esik, az elforgatás szöge pontosan 60, azaz α=(1+ϱ)β.
 
2. ábra
 

Ebben az esetben viszont
α=a+cϱ=(1+ϱ)(b-dϱ)=(b+d)+bϱ,
ami nem lehetséges, mert b>c. Az N(δ)=1 feltevés tehát ellentmondásra vezet.
Ha ab+cd=N(δ), akkor a (11) egyenletet N(δ)-val osztva,
αβN(δ)=ab+cdN(δ)+ad+bc-cdN(δ)ϱ=ε1ε2γ2.
Ez a szám, mint a jobb oldal mutatja, egy Euler-egész. Az argumentuma α és β argumentumának öszege, tehát -30 és 60 közé esik, a ,,valós része'' pedig a feltevés szerint ab+cdN(δ)=1. Az egyetlen ilyen Euler-egész az 1 (3. ábra), tehát ε1ε2γ2=1 és αβ=N(δ).
 
3. ábra
 

Az α és β számok szorzata tehát az N(δ) valós pozitív szám. Mivel N(α)=N(β), ebből következik, hogy a két szám egymás konjugáltja. Ekkor azonban
α=a+cϱ=β¯=b-dϱ¯=b+d(1+ϱ)=(b+d)+dϱ,
ami nem lehetséges, mert c>d. Tehát az ab+cd=N(δ) feltevés is ellentmondásra vezet. Ezzel az állítást igazoltuk.
 

A második megoldás nem csupán bebizonyítja a feladat állítását, hanem egy eljárást is ad olyan a,b,c,d számnégyesek keresésére, amelyekre a>b>c>d és a2-ac+c2=b2+bd+d2. Csupán megfelelő argumentumú γ és δ Euler-egészeket kell választanunk.
Például az
α=a+cϱ=(4+ϱ)(3+ϱ)=11+6ϱ,β=b-dϱ=(4+ϱ)(3+ϱ)¯=9-ϱ
választással a=11, b=9, c=6 és d=1, továbbá a2-ac+c2=b2+bd+d2=91. (Természetesen ab+cd=105 nem prím.)
Kós Géza