Cím: A 32. Nemzetközi Fizikai Diákolimpia feladatainak megoldása
Szerző(k):  Gnädig Péter ,  Vankó Péter 
Füzet: 2001/november, 493 - 502. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Nemzetközi Fizika Diákolimpia

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Kísérleti forduló 1

 


Forgó folyadék
 

1. rész: g Meghatározása forgó folyadék segítségével
Tekintsük a forgó folyadéknak egy kicsiny, meghatározott m tömegű, folyadék felszínén elhelyezkedő ,,darabkáját'', és írjuk fel ezen folyadékmennyiség mozgásegyenletét! A kiszemelt anyagdarabkára a függőleges mg gravitációs erő és a környező folyadék által a felületre merőlegesen kifejtett ereje hat. Ezen két erő eredője vízszintes kell legyen (hiszen a folyadékdarabka vízszintes síkban x sugarú körpályán mozog), s az eredő nagysága ─ Newton II. törvénye értelmében ─ mxω2. Az 1. ábráról leolvashatjuk, hogy a folyadék felszínének meredekségét valóban a megadott tgθ=ω2x/g összefüggés adja meg.


1. ábra.

A feladat útmutatásait követve ─ a geometriai távolságokat vonalzóval, a forgás szögsebességét stopper segítségével mérve ─ függőlegesen beeső lézersugár visszaverődéséből a
tg2θ=x0H-h0=R2(H-h0)
összefüggésnek megfelelően (2. ábra) meghatározhatjuk különbőző ω-k esetén a θ szöget. (Erre a részfeladatra csak az a versenyző kaphatott maximális pontszámot, aki legalább 6 ,,kellően különböző'' szögsebességnél mért, és mindegyik ─ már stabilizálódott ─ forgásnál úgy járt el, hogy a kisebb szögsebességeknél legalább 10, gyorsabb forgásnál pedig legalább 15‐20 körülfordulás idejéből számította ki a szögsebességet.) Ha a mért geometriai adatokból kiszámított tgθ-t a szögsebesség négyzetének függvényében ábrázoljuk, és a kapott (becsült mérési hibákat is feltüntető) ,,pontokra'' egyenest illesztünk, akkor ennek az egyenesnek a meredeksége a megadott képlet szerint (egy arányossági tényezőtől eltekintve) éppen a nehézségi gyorsulás mért értékét szolgáltatja. Az illesztett egyenes meredekségének (akár szabad szemmel leolvasható, akár az egyes pontok pontatlanságából zsebszámológéppel kiszámítható) bizonytalansága megadja g mérési hibájának nagyságrendjét is. A rendelkezésre álló eszközökkel kapható tipikus mérési eredmény: g=980±30cm/s2.


2. ábra.

 
2. rész: Optikai rendszer
 

a) A fókusztávolság vizsgálata
Az ernyőt meghatározott H magasságban tartva a motor fordulatszámát óvatosan növelve megkereshető az a szögsebesség, amely mellett a (függőleges) optikai tengellyel párhuzamosan beeső lézerfény visszaverődve éppen az optikai tengelynél metszi az ernyőt. A leképező rendszer C fókusztávolsága jó közelítéssel (H-h0)-nak vehető (hiszen a folyadék ,,behorpadása'' általában elhanyagolhatóan kicsiny a fókusztávolság mellett). A mérési adatok szerint a fókusztávolság és a szögsebesség közötti kapcsolat Cω-2 jellegű. Ezt a sejtést empirikusan úgy igazolhatjuk, hogy 1/C-t ω2 függvényében ábrázoljuk, és megnézzük, milyen pontossággal illeszthető a mérési adatokra egyenes.
Az adatok kiértékelését úgy is elvégezhetjük, hogy a folyadéktükör f fókusztávolsága és az ω szögsebesség közötti kapcsolatot f=Aωn alakban keressük, ahol A és n meghatározandó állandók. A mérési adatokból kiszámítható logf-t ábrázolhatjuk logω függvényében, s ha valóban a feltételezett kapcsolat áll fenn f és ω között, akkor egy n meredekségű egyenest várhatunk. Az ilyen módon kiértékelt adatokból n (meglehetősen nagy bizonytalansággal) -1,7 körüli értéknek adódott. (A versenyen a -2<n<-1,6 tartományba eső értékeket fogadták el reális mérési eredményként.)
Megjegyzés. A fókusztávolság és a szögsebesség közötti kapcsolat elméleti megfontolásokkal is alátámasztható. A forgó folyadék felszínét jellemző y=y0+x2/(4C) egyenletet differenciálva és az y'=tgθ=(x/g)ω2 képlettel egybevetve leolvashatjuk, hogy 1/C valóban arányos ω2-tel, s az arányossági tényező 2/g.
Ugyanehhez az eredményhez differenciálszámítás nélkül is eljuthatunk, ha meggondoljuk, hogy a forgó folyadékhoz rögzített koordináta-rendszerben a folyadék minden része, így a felszínén lévő ,,darabkái'' is egyensúlyban vannak. A felszínen (a forgástengelytől x távolságban, az edény aljától pedig y magasságban) levő m tömegű anyagdarabka mgy gravitációs helyzeti energiával, a D=-mω2 ,,rugóállandóval'' jellemezhető ,,centrifugális erőtérben'' pedig Dx2/2=-mω2x2/2 potenciális energiával rendelkezik. Egyensúlyi állapotban a folyadék felszíne ekvipotenciális, a felület mentén a folyadékdarabkák összenergiája mindenhol ugyanakkora:
mgy-12mω2x2=konstans,
azaz
y=ω2x22g+y0.
Ezt a kifejezést a parabola fókusztávolságot is tartalmazó egyenletével összevetve megkapjuk, hogy 1/C=2ω2/g. A fenti elméleti megfontolások nem képezték a mérési feladat részét, levezetésüket nem várták el a versenyzőktől.

 
b) Az ernyőn látható ,,kép'' analízise
A lézer fejére erősíthető betét egy rövid fókusztávolságú kicsiny lencsét tartalmazott, amely a lézer párhuzamos fénysugarait széles szögtartományban szétszórta. A szétfutó fény útjába (még a betétrész belsejében) egy jellegzetes alakban (pl. félhold formájában) kivágott árnyékvető lemezkét helyeztek, így az áttetsző papírra (ernyőre) eső lézerfény megjelenítette az árnyékvető lemezke alakját. Ez a megjelenítés azonban különbözik az optikai leképező rendszerek szokásos képalkotásától, erre utalt a ,,kép'' szónál az idézőjel. A fényforrásból széttartóan kiinduló sugarak nem az ernyőnél metszik egymást, ott tehát nem az optikai képalkotás törvényeinek megfelelő képet, hanem csupán árnyékjelenséget látunk. A forgó folyadék parabolatükre magát a fényforrást (és az árnyékvető betétrészt) képezi le, s az ernyőn kialakuló árnyékkép olyan lesz, mintha a lézer nem az eredeti helyén, hanem a leképezett helyzetében lenne.
Az ernyőn megjelenő ,,direkt árnyékkép'', illetve a forgó folyadékról visszavert árnyékkép állását és nagyságát tekintve is különbözhet. Az álló folyadék felszíne síktükörként viselkedik, ilyenkor az ernyőn látszó tükrözött árnyékkép a direkt árnyékképpel egyező állású, de annál nagyobb méretű (3.a ábra). Az igazi (a sugarak metszéspontjában képződő) optikai kép virtuális (és nem az ernyőn keletkezik).


3. ábra.

A szögsebességet lassan növelve a fókusztávolság csökken, a lézerfej optikai képe egyre messzebb kerül (de továbbra is virtuális). A tükröződött árnyékkép mérete a szögsebesség növekedtével egyre csökken, állása a direkt árnyékképpel megegyező (3.b ábra). Hasonló a helyzet akkor is, amikor a folyadék fordulatszáma már olyan nagy, hogy a lézer feje a fókuszponton belülre kerül (3.c ábra): a visszavert árnyékkép mérete egyre csökken, állása a direkt árnyékéval megegyező, de a lézer optikai képe már valódi kép lesz.
A fordulatszámot tovább növelve a lézerfej optikai képe az ernyő alá fog kerülni (3.d ábra). Ekkor a visszavert árnyékkép állása megfordul, a direkt árnyékkal ellentétes állású lesz, és a mérete a szögsebesség növekvő függvénye. A lézerfej optikai képe továbbra is valódi kép.
A fordulatszámot még tovább növelve ez a tendencia is megváltozik, hiszen egy bizonyos (az edényben levő folyadék mennyiségétől függő) kritikus értéknél a folyadék felszíne eléri az edény alját. A kritikus fordulatszámot számottevően meghaladó fordulatszámoknál a lézer fénye már nem a folyadékról, hanem a sík fenéklapról verődik vissza (3.e ábra). Ebben tartományban az árnyékkép ismét egyenes állású lesz, az optikai kép virtuális, és az árnyékkép mértéke nyilvánvalóan nem függ a szögsebességtől.
 

3. rész: A törésmutató
 

Az optikai rács (és a megadott elhajlási képlet) segítségével a lézerfény hullámhossza levegőben könnyen mérhető. A lézerfényt célszerű merőlegesen ejteni a rácsra, majd egy mérhető távolságra levő ernyőn megmérhetjük az elhajlási maximumok távolságát, s kiszámíthatjuk az elhajlási szögeket is. A mérés pontosságát növeli, ha több (a verseny rendezőinek elvárása szerint legalább három) elhajlási maximumból számítjuk ki a hullámhosszat. A hullámhossz mérését az elfogadható hibabecslés teszi teljessé.
Az előző mérést folyadékba merített diffrakciós ráccsal megismételve meghatározhatjuk a fény hullámhosszát a folyadékban. Ennek a hullámhossznak és a levegőben mért hullámhossznak az aránya éppen a folyadéknak (levegőre vonatkoztatott) n törésmutatójával, vagyis a mérendő mennyiséggel egyezik meg.

 
 
 
Elméleti forduló
 

 
1. feladat. Négy (egymástól független) probléma.
 
A. Klisztron
a) A -e töltésű, m tömegű, v0 kezdősebességű elektronok mv02/2 mozgási energiája ±V feszültség hatására eV értékkel változik meg. Így a bal oldali üregből kilépő felgyorsított részecskék sebessége
v+=v02+2(em)V=2,044106ms,
a lelassított elektronoké pedig
v-=v02-2(em)V=1,956106ms.

A 4. ábra az elektronsugár egyes részecskéinek vázlatos út‐idő diagramját mutatja. Erről leolvasható, hogy a két üreg közötti b távolság akkor esik éppen az első torlódási helyre, ha
bv++T2=bv-,
azaz
b=T2v+v-v+-v-=2,272cm.



4. ábra.

b) A 4. ábrán az elektromos térerősség irányát is feltüntettük a bal oldali üreg (x0) és a jobb oldali üreg (xb) helyén. A periodikusan (négyszögjelnek megfelelően) váltakozó, de egymáshoz képest τ időkülönbséggel, azaz Δφ=2πτ/T fáziskülönbséggel eltolt jelek akkor fogják a kilépő elektronokat fékezni, ha a torlódási helyen a térerősség jobbra mutat. Ennek feltétele az, hogy b=v-τ, azaz
Δφ=2πbTv-=2πv+v+-v-=2π11,613.
Tekintettel arra, hogy egy periodikus függvény fázisának eltolása csak 2π egész számú többszöröse erejéig határozott, a fenti szám egész részét elhagyhatjuk:
Δφ=0,6132πradián=220,
vagy ami ezzel egyenértékű: Δφ=-140.
 
B. Molekulák közötti távolság
Az ideális gáznak tekintett vízgőz sűrűsége a gáztörvény szerint
ϱV=mV=Mp0RT.
A víz és a gőz sűrűségének aránya légköri nyomáson és a forráspont hőmérsékletén
ϱLϱV=RTϱLMp01720123.
Mivel a sűrűsége a molekulák közötti átlagos távolság köbével fordítottan arányos, megállapíthatjuk, hogy gőzfázisban a molekulák kb. 12-szer messzebb vannak egymástól, mint folyadék halmazállapotban.
 
C. Egyszerű fűrészfog-generátor
a) A kapcsoló zárását követően a kondenzátor az R ellenálláson keresztül eleinte gyorsan, majd egyre lassabban töltődik. A V0 feszültség és a telepfeszültség különbsége az idő exponenciális függvénye szerint csökken mindaddig, míg V0 el nem éri a Vf kisülési feszültséget. Ekkor a szikrakisülés hatására V0 hirtelen nullára csökken, majd a folyamat kezdődik elölről. (5.a ábra).
b) VfVi esetén a kondenzátor feszültsége elhanyagolható a telepfeszültség mellett. A töltőáram ilyenkor jó közelítéssel állandónak tekinthető, a kondenzátor feszültsége tehát (egészen a szikrakisülésig) időben lineárisan növekszik (5.b ábra).


5. ábra.

c) Ha a linearitási feltétel teljesül, az áramerősség I=Vi/R, a kondenzátor töltése t időtartamú töltés után Q=It, feszültsége pedig
U=QC=ViRCt.
Ez akkor egyezik meg a Vf kisülési feszültséggel, amikor
t=T=VfViRC,
ekkora tehát a fűrészfog-generátor periódusideje.
 

Megjegyzés. A periódusidőt megadó formulát a kondenzátor töltődését leíró
Vf=Vi(1-e-T/(RC))
összefüggésből is megkaphatjuk, ha kihasználjuk, hogy VfVi, emiatt TRC. Az exponenciális függvény kis x-ekre érvényes ex1+x közelítő alakjából
VfVi[1-(1-TRC)]=ViTRC,ahonnanTVfViRC.


d) Az R ellenállás értékét megváltoztatva (és a szikraköz Vf kisülési feszültségét rögzített értéken tartva) fűrészfogjelnek csak a periódusideje változik, amplitúdója nem.
e) Ha az ellenállás nagyságát és a szikraköz távolságát egyszerre változtatjuk, méghozzá olymódon, hogy az RVf szorzat változatlan maradjon, akkor a fűrészfogjelnek csak az amplitúdója változik, periódusideje nem.
f) A megadott (,,fordított fűrészfog'') jelalak többféle kapcsolással is megvalósítható. Egy lehetséges megoldást mutat a 6. ábra.


6. ábra.

 

D. Atomsugár

I. (hivatalos) megoldás: T hőmérsékletű gázban az M tömegű atomok átlagsebessége az energia egyenletes eloszlásának tételéből (az ekvipartíciós tételből) határozhatjuk meg. Eszerint
12Mv2=12kT,
ahol v a sebesség valamelyik komponensének átlagos nagysága, k pedig a Boltzmann-állandó. (Az ,,átlagos nagyság'' a négyzetes átlagolást, a sebességkomponens négyzetének átlagából vont négyzetgyököt jelenti.) Innen a sebesség bármelyik komponensének, speciálisan a vízszintes összetevőjének átlagos nagysága v=kT/M.
A kemence falán levő kicsiny lyukon keresztül ,,vízszintesen'' kilépő atomokból álló részecskenyaláb a haladási irányára merőlegesen fokozatosan kiszélesedik, az atomsugár átmérője megnő. Ennek az az (egyik) oka, hogy a D átmérőjű lyukon áthaladó részecskék v ,,transzverzális'' (a haladási irányra merőleges) sebessége nem lehet pontosan nulla, hanem a Heisenberg-féle határozatlansági reláció értelmében legalább
ΔvMD
nagyságú (ahol a 2π-vel osztott Planck-állandót jelöli).
A atomsugár t=L/v idő alatt tesz meg L hosszúságú utat, ezalatt 2vt értékkel nő az átmérője, mérete tehát hozzávetőlegesen
Dúj=D+2LDkTM
lesz. (Ez a kifejezés csak nagyságrendi becslésnek tekinthető, a benne szereplő számfaktort tehát nem szabad nagyon ,,komolyan venni''; a kétszerese, vagy a fele éppúgy elfogadható lenne.)
 
II. megoldás (Varjú Péter dolgozata alapján). A kemencéből kilépő vkT/M sebességű részecskék a de Broglie-féle hipotézis szerint λ=h/(Mv) hullámhosszúságú ,,anyaghullámnak'' tekinthetők. Ezek az anyaghullámok ─ a fényhullámokhoz hasonlóan ─ elhajlást szenvednek a D átmérőjű kör alakú nyíláson. A nyílás különböző részeiből kiinduló hullámok interferálnak, s bizonyos irányokban haladva erősítik, más irányokban viszont kioltják egymást. (Pl. a pontosan ,,előrefelé'' haladó hullámok útkülönbsége nulla, ezek tehát mind erősítik egymást.) Az atomnyaláb szélességét az első interferencia-minimummal azonosítva nagyságrendi becslést kaphatunk az atomsugár kiszélesedésére.
Ismeretes, hogy egy D szélességű (párhuzamos falú) rés esetén az első kioltás olyan θ elhajlási szögnél észlelhető, amelynél a rés egyik szélétől induló hullámok éppen egy hullámhosszal nagyobb utat tesznek meg az észlelő ernyőig, mint a rés másik szélétől induló hullámok. Ennek geometriai feltétele (kicsiny szögű elhajlások és viszonylag távoli ernyő esetén):
sinθθ=λDhDkTM.
Jelen esetben az elhajlás nem résen, hanem kör alakú lyukon történik, emiatt a formulában szereplő számfaktor egy kicsit más lesz, ez azonban egy nagyságrendi becslésnél figyelmen kívül hagyható.
A θ szögben elhajló atomsugarak az L távolságban levő ernyőt 2Lθ átmérőjű körben érik, ekkora lesz tehát (nagyságrendileg) a kiszélesedett sugár mérete. Ez az érték viszonylag távoli ernyőnél (LθD teljesülése esetén) megegyezik az előző megoldásban kapott kifejezéssel.
 
Megjegyzés. A feladat megoldásánál feltételeztük, hogy a kemence falán levő (az atomok méretével összemérhető átmérőjű) lyukon áthaladó atomok egymással nem ütköznek (vagyis a részecskék szabad úthossza sokkal nagyobb, mint a fal vastagsága). Feltettük továbbá azt is, hogy a kemence falának és az atomsugárnak a kölcsönhatása csak a nyaláb transzverzális méretének korlátozásában játszik szerepet, s nem lép fel a klasszikus tömegpontok (pl. biliárdgolyók) rugalmas falak közötti ide-oda pattogásának megfelelő jelenség. Azt is feltételeztük, hogy a részecskék a kilépésük után már szabadon mozognak, a levegő molekuláival nem ütköznek.
Mindezek a feltevések meglehetősen idealisztikusak, kísérleti megvalósításuk szinte lehetetlen. Reálisabb lenne a feladat, ha a kemencéből kilépő részecskék vákuumban haladnának, s a mozgásirányuk bizonytalanságát egy bizonyos távolságban elhelyezett akadályon levő D átmérőjű diafragma korlátozná. (G. P.)


 
2. feladat. Kettőscsillag
 
a) Egy R sugarú, T hőmérsékletű (abszolút fekete) test egységnyi idő alatt 4πR2σT4 energiát sugároz ki (σ a Stefan‐Boltzmann törvényben szereplő állandó). Ebből az energiából az távolságra levő Földre felületegységenként és időegységenként
P=4πR2σT44π2(1)
energia jut; ez az egyik mérhető adat.
A kalcium színképvonalának (ugyancsak mérhető) Δλ eltolódása és a csillag m0 tömege, valamint R sugara között az energia-megmaradás törvénye teremt kapcsolatot:
hcλ0-Gm0Rhcλ0=hcλ-Gm0hcλ.
A jobb oldal második tagja R miatt elhanyagolható. A fenti képletből a közönséges csillag sugarának és tömegének arányára (Δλ=λ-λ0λ0 felhasználásával)
Rm0=Gλ0c2Δλ(2)
adódik.
Tudjuk továbbá, hogy a kettőscsillag egyes tagjainak pályasugara r1=Δθ/2, illetve r2=Δϕ/2, a szögsebességük kifejezhető a mérhető 2τ keringési idővel (ω=π/τ), így a neutroncsillagra vonatkozó Newton-féle mozgásegyenlet:
GMm0(r1+r2)2=Mr2ω2.(3)
Az (1), (2) és (3) egyenletek összevetéséből a Föld és a kettőscsillag távolságára végül a következő kifejezés adódik:
=2πcτT(Δθ+Δϕ)2ΔλP/σΔϕλ0.

b) A kibocsátott gáz mozgását a neutroncsillag centrális gravitációs erőtere határozza meg, emiatt a gáz perdülete megmarad:
r02ω0=rf2ωf,(4)
ahol ω0 a gáz szögsebessége a neutroncsillaghoz legközelebbi helyzetben.
Az (egységnyi gáztömegre felírt) energia megmaradásának tétele szerint
12(v02+r02ω02)-GMr0=12vf2-GMrf.(5)

A (4), (5) egyenleteket, továbbá a közönséges csillag körmozgásának
r0ω02=GMr02(6)
feltételét kihasználva a keresett minimális távolságra
rf=(v0GMr0-GMv02r0-GM)r0
adódik.
 
3. feladat. Magnetohidrodinamikai (MHD) generátor
 

a) A B indukciójú mágneses mezőben v sebességgel mozgó w széles higanyszálban U=vBw feszültség indukálódik, melynek hatására
I=UR=U(ϱwLh)-1=vBLhϱ
erősségű áram indul -y^ irányban. Ekkora árammal átjárt vezetőre a mágneses tér
F=BIw=B2Lhwϱv
nagyságú, -x^ irányú erőt fejt ki.
b) A mágneses mező által kifejtett ,,fékező nyomás''
pfékező=Fhw=vB2Lϱ.
Ennek és a szivattyú eredeti p nyomásának ,,eredője'' állítja be a higany áramlási sebességét. Mivel a higany áramlási sebessége az eredő külső erővel (vagyis a szivattyú és a mágneses mező által együttesen kifejtett erővel) arányos (v=αF), felírhatjuk, hogy
v=α(p-pfékező)=v0-vv0B2LPϱ,
ahonnan
v=v0(1+v0B2LPϱ)-1=v0PϱPϱ+v0B2L.

c) A szivattyú többletteljesítményének fedeznie kell az időegységenként termelt Joule-hőt:
ΔP=UI=v0Bwv0BLhϱ=v02B2wLhϱ.
Ugyanerre az eredményre jutunk, ha a v sebességhez tartozó mágneses fékező nyomást (v0B2L/ϱ-t) megszorozzuk a hw keresztmetszettel és az áramlás v0 sebességével.
d) Az n törésmutatójú állóvízben a fény v1=c/n sebességgel terjed. Ha a víz a laboratóriumban álló műanyagcsőhöz képest v0 sebességgel halad, akkor a fény sebessége a laboratóriumi koordináta-rendszerben v0 és v1 ,,eredője'', amelyet azonban nem a klasszikus fizika aritmetikai összezésével, hanem a relativisztikus sebesség-összeadás
veredő=v0+v11+v0v1c2=v0+cn1+v0cn
képlete segítségével számítható ki. Ez a képlet a másodrendűen kicsiny (v2/c2-tel arányos) tagokat elhanyagolva egyszerűbb alakra hozható:
veredő=v0+cn1+v0cn1-v0cn1-v0cncn+v0(1-1n2).
A (laborbeli) terjedési sebesség
Δv=veredő-v1v0(1-1n2)
megváltozása az L hosszúságú út befutásához szükséges T=L/v1 időt
ΔT=L|Δ(1v1)|Δvv12LLv0c2(n2-1)
értékkel lecsökkenti. Emiatt az f frekvenciájú fény belépő és kilépő fázisának különbsége is módosul, a fázistolás megváltozása
Δϕ=2πfΔT2πfLc2(n2-1)v0.

 

Megjegyzés. Az áramló vízben terjedő fény fázisának eltolódása (pontosabban az áramlással egyező és ellentétesen haladó fényhullámok fáziskülönbsége) interferenciakísérletben jól mérhető. Ilyen mérést elsőként H. Fizeau francia fizikus végzett 1851-ben. Mérési eredményei (melyek szerint az áramló vízben nagyobb ugyan a fény terjedési sebessége, mint álló közegben, de nem annyival, mint azt a klasszikus fizika alapján várnánk) a relativitáselmélet egyik fontos kísérleti bizonyítékát képezik.

Gnädig Péter‐Vankó Péter

1A feladatok szövegét a KöMaL októberi számában közöltük.