Cím: A tanáképző főiskolák 2001. évi Péter Rózsa matematikaversenye
Szerző(k):  Fried Katalin 
Füzet: 2001/szeptember, 340. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb (KöMaL pontverseny is)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az idei matematikaversenyt a szegedi tanárképző főiskola 2001. április 9. és 11. között rendezte meg. Hat város főiskolájából 5-5 hallgató mérte össze tudását. A dolgozatokat április 10-én délelőtt írták. A feladatokat a főiskolák oktatóinak javaslatai alapján állította össze a verseny elnöke, Urbán János. Minden város javaslataiból választott egyet-egyet, majd ‐ ahogy korábban is ‐ a saját feladatával megtoldva állt össze az alábbi hét feladat.

 
1. Egy kocka három, páronként kitérő élén vegyünk föl egy-egy pontot. Az így kapott háromszögek közül hány olyan van, amelynek súlypontja a kocka középpontja?
 
2. Jelölje an a Pascal-háromszög n-edik sorában álló elemek reciprokainak összegét (n=0, 1, 2, ...). Konvergens-e az (an) sorozat, és ha igen, mi a határértéke?
 
3. A valós számok halmazán értelmezett f függvényre fennáll, hogy ha xR, akkor
f(x+1)+f(x-1)=2f(x).
Igazoljuk, hogy f periodikus függvény.
 
4. Az a, b, c pozitív valós számok összege 1. Igazoljuk a következő egyenlőtlenséget:
12a2a+b+b2b+c+c2c+a<1.

 
5. Legyenek adottak az a, b, c pozitív valós számok és az n>1 egész szám úgy, hogy
an+bn=cn
teljesül. Igazoljuk, hogy ha 1k<n egész, akkor az ak, bk, ck hosszúságú oldalakkal szerkeszthető háromszög! Mely k-ra lesz az így kapott háromszög derékszögű, hegyesszögű és tompaszögű?
 
6. Egységélű kockát merőlegesen vetítünk egy síkra. Határozzuk meg a vetület területének maximumát!
 
7. Az ABC háromszöget (ACBC) úgy helyezzük el a derékszögű koordináta-rendszerben, hogy az AB oldal felezőpontja legyen az origó és a C csúcshoz tartozó (belső) szögfelező egyenes párhuzamos legyen valamelyik tengellyel. Igazoljuk, hogy az a hiperbola, amely illeszkedik az A csúcsra és asszimptotái a tengelyek, tartalmazza a B és C csúcsot is!

 
A díjkiosztó ünnepségre másnap, április 11-én került sor. A 30 résztvevő diák közül 16-an kaptak értékes díjakat. Szendrei János köszönte meg a diákok és az oktatók lelkes részvételét. Jövőre Szombathelyen találkozunk.

Fried Katalin