Cím: Rátz László Vándorgyűlés (Miskolc, 2001. július 4-7.)
Szerző(k):  Nagy Gyula 
Füzet: 2001/szeptember, 336. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Parádés szervezés és derűs hangulat jellemezte a matematikatanárok hagyományos vándorgyűlését az idén. A szakmai előadásokat és szemináriumokat nagy érdeklődés mellett ,,telt házakkal" tartották a város három különböző iskolájában. A szünetekben a folyosókon szoftver-cégek matematikai termékeivel és új oktatási anyagokkal lehetett ismerkedni. A színvonalas szakmai programok után a szervezőbizottság változatos szabadidős elfoglaltságokat kínált kihasználva a város nyújtotta lehetőségeket. Orgonakoncert, kirándulás és sportprogramok: foci a Vidék csapatának győzelmével és termáluszoda látogatás gazdagították a programot. Ezúton is köszönjük a szervezőknek a kellemes napokat!
Hagyományosan a vándorgyűlés megnyitóján adja át a Beke Manó Emlékdíj Bizottság az évi Beke Manó Emlékdíjakat a matematikaoktatásban kiemelkedő teljesítményt nyújtó kollégáknak. A bizottság díjainak indoklását honlapunkon megtalálhatják.
A Beke Manó díj 1. fokozatát kapta megosztva Szeredi Éva és Szendrei Julianna a magyar matematikaoktatás megújításáért, a tanár-, illetve tanítóképzés szakmai színvonalának emeléséért, hosszú időn át végzett kiváló és eredményes munkájáért.
A Beke Manó díj 2. fokozatában részesültek: Horváth Eszter sok éven át végzett kiváló tanári‐nevelői munkájáért és a matematikatanítás színvonalának emelését szolgáló példamutató tevékenységéért.
Katz Margit a kisiskolások értő, örömmel végzett matematikatanulását, a tanítók gyermeket és szakmát értő, örömteli matematikatanítását segítő munkájáért.
Királyné Nagy Éva a matematikaoktatás színvonalának emelését szolgáló, igényes szaktanári, szakvezetői munkájáért.
Lux Judit, aki a Budapesti Móricz Zsigmond Gimnázium egyik ,,legszerényebb, legműveltebb, leglelkiismeretesebb tanára" kiváló munkájáért.
Nádasi Márta több évtizedes kiváló felsőtagozatos tanári, szaktanácsadói és közoktatás-vezetői munkájáért.
Oláh Vera az általános és középiskolai matematika tanítás népszerűsítéséért, tanárok és diákok szakmai fejlődéséért a Kömal főszerkesztőjeként végzett óriási munkájáért.
Oláh Vera 1992-től tagja a KöMaL szerkesztőbizottságának, 1993 szeptembertől a lap főszerkesztője. Elévülhetetlen érdemeket szerzett a lap életbentartásában, fejlődésében, s ezzel a minőségi oktatás fejlesztésében. Részt vállalt a 100 éves Kömal rendezvényeinek szervezéséből, kiadványainak megjelentetésében. A ,,születésnapi" CD sok iskolában hozzáférhetővé tett minden korábbi cikket, feladatot az érdeklődő tanárok, diákok számára. 1993 óta a lap feladatmegoldó tábora szélesedett. A népszerűsítés szélesebb fokát jelzi, hogy a lap számos részlete ma már az interneten is olvasható.
Az utóbbi néhány évben a KöMaL Ifjúsági Ankétja az ifjúsági matematikai élet jelentős rendezvényévé nőtte ki magát. Ennek szervezése, anyagi és szellemi alapjának biztosítása is nagy részben Oláh Vera erőfeszítéseinek eredménye.

Nagy Gyula