Cím: Beszámoló a 12. Gillis-Turán matematikaversenyről
Füzet: 2001/május, 274 - 281. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb (KöMaL pontverseny is)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Ez év március 29. és április 5. között került sor, ezúttal Budapesten, immár a tizenkettedik alkalommal az izraeli és magyar diákok közötti matematikaversenyre. A két országot, most először, hattagú csapatok képviselték. A magyar csapat tagjai a következők voltak:

Csikvári Péter 11. évf. (Fővárosi Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium);
Csóka Endre 10. évf. (Fazekas Mihály Gimnázium, Debrecen);
Harangi Viktor 11. évf. (Fővárosi Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium);
Horváth Illés 11. évf. (Fővárosi Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium);
Vizer Tibor 12. évf. (Révai Miklós Gimnázium, Győr);
Vörös László 12. évf. (Piarista Gimnázium, Kecskemét).


A verseny első két napján a Nemzetközi Matematikai Diákolimpiák lebonyolítása szerint három-három feladattal kellett megbirkózniuk a versenyzőknek. Mindkét napon 4,5 óra gondolkodási idő állt rendelkezésre és az egyes feladatok kifogástalan megoldásával 7-7 pontot lehetett szerezni. A feladatsor meglehetősen nehéznek bizonyult, a legnehezebb, hatodik feladatra nem érkezett teljes megoldás.
A legjobb eredményt Ran Tessler izraeli diák érte el 38 ponttal. A magyar versenyzők teljesítménye a következőképpen alakult: Csóka Endre: 37 pont; Csikvári Péter: 31 pont; Harangi Viktor: 30 pont; Vörös László: 27 pont; Horváth Illés: 12 pont; Vizer Tibor: 11 pont.
Bár a verseny egyéni volt, természetesen kiszámoltuk a két csapat összpontszámát: eszerint, akárcsak az egyéni versenyben, a vendégek egyetlen ponttal bár, de megelőzték a magyar csapatot.
A harmadik napon a hagyományos csapatversenyre került sor. A téma, amit egy hónappal korábban megkaptak a felkészülő diákok, a verseny magyar névadója, Turán Pál tiszteletére a következő volt: Extremális gráfok és Turán típusú tételek. A csapatverseny feladatsorát Simonovits Miklós, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet tudományos tanácsadója állította össze. A kitűnően felkészült csapatok lényegében valamennyi feladatot megoldották.
Az utolsó oldalon a versenyen készült fényképek láthatók.
A továbbiakban a verseny magyar résztvevőinek beszámolóját közöljük: hogyan látták ők ezt a néhány napot.

A budapesti Lauder Javne iskola volt a vendéglátója az idei találkozónak, amely szokás szerint a kétnapos egyéni versennyel kezdődött 2001. március 30-án, pénteken. Külön kihívás volt számunkra, hogy a sabbath, a zsidó szombat miatt a második versenynapot csak naplemente után kezdhettük. Így mi este 6 órakor, az izraeliek pedig 8-kor vágtak neki a 4 és fél órás versenynek. Meglehetősen nehéz volt végig koncentrálni.
Másnap a kiránduláson pihenhettük ki a fáradalmakat. Fogaskerekűvel felmentünk a János-hegyre, ahol a kilátóból megcsodálhattuk Budapest látképét, majd lelibegőztünk. Ekkor adódott először lehetőségünk arra, hogy megismerkedjünk az izraeli diákokkal.
A hétfői csapatverseny kellemes légkörben telt el ‐ ennek az eredménye ugyanis nem számított bele a két egyéni dolgozat értékelésébe. A feladatok is könnyebbnek bizonyultak, csupán a 2. feladatot nem oldotta meg az összes csapat.
Kedden délelőtt két előadást hallgattunk meg angol nyelven; az izraeliek kísérőtanárát, majd Simonovits Miklóst, a csapatverseny feladatainak összeállítóját. Ezután a díszebéden belekóstolhattunk a kóser konyhaművészetbe. Lehetőségünk nyílt közös játékra is, és tapasztalhattuk, hogy Izraelben is igen népszerű a foci. A folytatásban T. Sós Vera és Tardos Gábor adott elő a Lauder iskola csodálatosan felszerelt multimédia termében. Mindketten a matematika egymástól távol eső területeinek meglepő kapcsolatáról beszéltek. Végül megnéztünk egy angol nyelvű, Erdős Pálról szóló dokumentumfilmet.
Az utolsó napon a búcsúünnepségen tudtuk meg, hogy összesítésben egy ponttal kikaptunk. Nem baj, majd a diákolimpián...
 Csikvári Péter, Gerencsér Balázs, Harangi Viktor, Horváth Illés 
 
  Fazekas M. Főv. Gyak. Gimn., 11. o.t.

 
12. Gillis‐Turán Matematikaverseny, 2001 tavaszán
 
Első nap
 

 

 
1. Keressünk olyan pozitív egész x, y, z számokat, amelyekre
2000x2+y2=2001z2,
továbbá, amelyekre teljesül, hogy x>z>199920002001>y.
 
2. Adottak az e egyenesen az A, B, C és D pontok ebben a sorrendben. Mi azon P pontok mértani helye a síkban, amelyekre az APB és a CPD szögek egyenlők?
 
3. Határozzuk meg azokat a folytonos f függvényeket, amelyekre minden x valós számra
f(f(x))=x+f(x).

 
 
 
Második nap
 

 
4. p(x)=x3-3x+1. Adjunk meg olyan harmadfokú polinomot, amelynek a gyökei a p(x) gyökeinek az ötödik hatványai.
 
5. Az ABC háromszög beírt körének középpontja I, B1 és C1 az AC, illetve az AB oldalak felezőpontjai. A C1I és B1I egyenesek B2-ben és C2-ben metszik AC-t, illetve AB-t. Tudjuk, hogy az ABC és az AB2C2 háromszögek területe egyenlő. Mekkora a CAB szög?
 
6. Adott 32 pozitív egész úgy, hogy egyikük sem nagyobb 60-nál, az összegük pedig 120. Bizonyítsuk be, hogy két egyenlő összegű csoportba rendezhetők.
 
 
 
 

 
Csapatverseny
 

Az alábbi feladatokban Gn mindig n-pontú egyszerű (többszörös élek nélküli, hurokél mentes) gráf, Kn pedig az n-pontú teljes gráf. e(Gn) a Gn éleinek a számát jelöli.
 
 
 
A feladatok
 


 
1. Bizonyítsuk be, hogy ha Kn éleit n színnel színezzük úgy, hogy minden szín ténylegesen előfordul, akkor az így kapott színezett gráf tartalmaz olyan háromszöget, amelynek élei különböző színűek.
 
2. Bizonyítsuk be, hogy ha
e(Gn)n24+2,
akkor Gn tartalmaz két olyan háromszöget, amelyeknek egyetlen közös csúcsa van.
 
3. Bizonyítsuk be, hogy ha
e(Gn)>12nn+n4,
akkor Gn tartalmaz 4 hosszúságú kört.
 
4. a) Jelölje K(2,3) azt a teljes páros gráfot, amelynek 3 fekete és 2 fehér csúcsa van. Bizonyítsuk be, hogy ha Gn nem tartalmazza K(2,3)-at, akkor
e(Gn)12nn+n.

b) Bizonyítsuk be, hogy ha adott n16 pont a síkon, akkor a köztük fellépő távolságok közül legfeljebb nn lehet egységnyi hosszú.
 
5. Legyen p adott prím és tekintsük az (x,y) egész számpárokat modp. Készítsük el azt a gráfot, amelynek csúcsai ezek a párok, és két csúcs, (x,y) és (x',y') között pontosan akkor halad él, ha
xx'+yy'1(modp).
Az ily módon esetleg létrejövő hurokéleket hagyjuk el a gráfból.
a) Bizonyítsuk be, hogy az így kapott gráf nem tartalmaz 4 hosszúságú kört.
b) Bizonyítsuk be, hogy az n végtelen sok értékére létezik olyan Gn gráf, amelyiknek legalább
12nn-n
éle van és nem tartalmaz 4 hosszúságú kört.


Az alábbiakban közöljük a verseny legnehezebb feladatának a megoldását.
 
6. Adott 32 pozitív egész úgy, hogy egyikük sem nagyobb 60-nál, az összegük pedig 120. Bizonyítsuk be, hogy két egyenlő összegű csoportba rendezhetők.
 
Megoldás. Az állítás bizonyítását több segédtételre bontjuk. A bizonyítás során föltesszük, hogy az adott számok, a1, a2, ..., a32 nagyság szerint növekvő sorba vannak rendezve.
 
1. Lemma. Ha a pozitív egész számokból álló ai sorozatra teljesül, hogy
ai1+j<iaj
minden 1in esetén, akkor a sorozat ,,univerzális", azaz minden 1 és i=1nai közötti pozitív egész előáll az ai különböző elemeinek az összegeként.

A lemma állítása többé-kevésbé ebben a formában az 1960. évi Kürschák verseny 2. feladata volt, és azóta lényegében közismertté vált. A bizonyítás teljes indukcióval történhet, és megtalálható Hajós György‐Neukomm Gyula‐Surányi János: Matematikai Versenytételek II. című alapvető művében. (Tankönyvkiadó, Budapest, 1988)
Ha a sorozat részletösszegei helyett a sorozat tagjait vizsgáljuk, akkor az alábbi, könnyebben kezelhető elégséges feltételt kapjuk:
Ha aii teljesül minden 1in esetén, akkor az ai sorozat univerzális.
A bizonyítás nyilvánvaló, és ahogyan például az egyik legismertebb univerzális sorozat, a 2-hatványok sorozata mutatja, a feltétel valóban csupán elégséges.
 
2. Lemma. Ezt a lemmát is általános alakban mondjuk ki, mert ebben a formában a paraméterek különböző értékeire is felhasználjuk majd a bizonyítás során.
Ha adott m darab növekvően elrendezett pozitív egész szám, amelyek S összegére S<4m-6 (ez most nyilván teljesül, hiszen S=120<432-6) akkor a sorozatra teljesül aii, ha 3im-2.
(Az adott intervallum akkor nem üres, ha m>4, de ez most nyilván teljesül.) Ez azt jelenti, hogy az 1. Lemma következményeként adódó feltétel csak a sorozat kezdetén és végén sérülhet.
 
Bizonyítás.
Az alábbi becslés nyilvánvaló:
S=j<iaj+jiajj<i1+jiai=(i-1)+ai(m+1-i),(1)
és így
aiS+1-im+1-i=1+S-mm+1-i.(*)
Eszerint az S-mm+1-i<i egyenlőtlenségből következik az aii feltétel. Ez utóbbi pedig egyenértékű a másodfokú
f(i)=i2-(m+1)i+S-m<0(2)
egyenlőtlenséggel. Mivel f(3)=f(m-2)=6-4m+S, ami a feltétel (S<4m-6) szerint valóban negatív, a lemma állítását igazoltuk.
 
Megjegyzés. Érdemes felfigyelni arra, hogy a (2) egyenlőtlenség szerint a növekvő módon elrendezett ai sorozatban az m+12-dik, középső tagra szimmetrikusan sérülhet az aii feltétel.

 
3. Lemma. Ha (a korábbi jelölésekkel) a1a2...amS/2, és az első m-2 tag univerzális sorozatot alkot, akkor S/2 előáll a sorozat néhány elemének az összegeként.
 
Bizonyítás. Mivel amS/2 és S-am-1=am+i=1m-2aiS/2, ezért bármely pozitív egész előáll ebben az intervallumban.
Térjünk most rá a feladat állításának a bizonyítására. Ha a sorozat ,,alacsony értékekkel kezdődik'', azaz már az első elemtől kezdve univerzális, vagyis a11 és a22, akkor a 2. lemma szerint az első m-2=30 szám univerzális sorozatot alkot, és így a 3. lemma szerint készen vagyunk.
Ha nem ez a helyzet, akkor a1+a24. Mivel láttuk, hogy aii, ha m-2=30i3, mindenképpen teljesül, hogy a33. Az elemek rendezése miatt így a23. Két esetet különböztetünk meg aszerint, hogy a2 értéke 2 vagy pedig 3.
1. eset: a2=2.
Az a1+a24 feltételből most a1a2 miatt következik, hogy a1=a2=2. Ismét a 2. lemmát alkalmazzuk. Tegyük félre a két darab 2-est, és rendezzük a sorozat páratlan értékű tagjait tetszőlegesen párokba. Ez most megtehető, hiszen a számok összege páros. Így legalább m-215=32-22 páros számot kapunk. Most a31+a32120-(a1+a2)-282=60, tehát ebben az esetben az eredeti sorozat bármely két tagjának az összege kisebb vagy egyenlő, mint 60. Felezzük meg a két darab 2-essel együtt összesen m17 darab páros számot! Így az
1=b1=b2b3b4...bm30
sorozatot kapjuk, amelyre j=1mbj=60.
Erre a ,,felezett'' sorozatra még mindig teljesül, hogy 4m-6417-6>60, tehát a 2. lemma szerint bjj, ha 3jm-2, és mivel b1=b2=1, a 3. lemma felhasználásával következik, hogy a bj sorozat elemeiből előállítható a 30. Ez pedig, 2-vel szorozva, a 60 előállítását adja az ai sorozat elemeiből.
2. eset: a2=3.
Láttuk, hogy a33, ezért most a3=3. Az előző trükk most is működik: megmutatjuk, hogy a 3-asokat félretéve a megmaradó számok elegendően sok 3-mal osztható összegű csoportba rendezhetők.
Most a30+a31+a32120-(a1+a2)-273<60, tehát a sorozat bármely három tagjának az összege kisebb 60-nál. Az előbbi trükk szerint tegyünk félre két darab 3-ast ‐ láttuk, hogy most van legalább ennyi. A megmaradó 30 szám összege osztható 3-mal, és így legalább m-232-23=10 csoportba rendezhetők (egyesével, kettesével, illetve hármasával) úgy, hogy a csoportok összege 60-nál kisebb, 3-mal osztható szám. Az így adódó m12 darab számot (a két darab félretett 3-assal együtt) 3-mal elosztva az alábbi sorozatot kapjuk:
1=b1=b2b3...bm20,j=1mbj=40.
Készen vagyunk, hiszen most is 4m-6412-6>40, így a b1, b2, ..., bm-2 univerzális, tehát a 3. lemma szerint S/2=20 előállítható az elemeiből.
 
Megjegyzések. 1. Szó szerint ugyanígy igazolható, hogy ha adott m=3k+2 darab szám, amelyek összege S=12k és egyikük sem nagyobb, mint S/2, akkor ezek a számok két egyenlő összegű csoportra oszthatók. (A feladatban k=10, m=32, S=120.) Az is látható, hogy az állítás éles, két példa is mutatja, hogy 3k+1 darab számra ez már nem feltétlenül tehető meg. Könnyen bizonyítható, hogy bárhogyan osztjuk is két csoportra az alábbi számokat, a csoportokban sosem lehet egyenlő a számok összege.
{1,1,...,13k-2db,3k,3k+1,3k+1},illetve{2,2,...,23k-1db,3k+1,3k+1}.

2. A feladat egy némileg általánosabb probléma ‐ talán legnehezebb ‐ részfeladata. Az általános kérdés a következő: milyen feltétel biztosítja, hogy egy S összegű m elemű halmaz két egyenlő összegű csoportra legyen felbontható (a nyilvánvalóan szükséges aiS/2 feltételen kívül.) Azonnal adódik, hogy ha az S páratlan, akkor ez soha nem tehető meg. Ha S páros, de nem osztható 4-gyel, akkor azt kapjuk, hogy a kritikus elemszám S2+1. Ha S osztható 4-gyel, de nem osztható 3-mal, akkor ez S3+1, a versenyen kitűzött feladat pedig lényegében annak az esetnek a vizsgálata volt, amikor S osztható 3-mal is és 4-gyel is. Ilyenkor a legalacsonyabb a kritikus elemszám, S4+2. Az olvasó könnyen találhat példákat, hogy az egyes esetekben megadott értékek valóban élesek és a fenti bizonyítás elemeit felhasználva maga is igazolhatja a kimondott állításokat.
3. A feladat egy természetesen adódó algoritmus elemzésével is megoldható, pontosabban úgy is eljuthatunk az alapvető 2. lemma egy változatához. Sajnos ez sem intézi el az idegesítő a1+a24 esetet, így a ,felezési', illetve ,harmadolási' trükk nem látszik elkerülhetőnek.
Az algoritmus leírásakor természetesebben hangzik, ha a feladat szövegét némileg átalakítjuk: a számokról mint súlyokról beszélünk majd ‐ tekintsük őket mondjuk grammokban adott mérőszámoknak ‐, a feladat pedig azt követeli meg, hogy ezeket a súlyokat két, egyenlő tömegű csoportra osszuk, ha úgy tetszik, egy mérleg két serpenyőjében rendezve el őket. Tekintsük tehát a súlyok növekvően elrendezett sorozatát, és tegyünk a mérleg két serpenyőjébe egy-egy zárt tartályt, amelyekbe pontosan S/2 grammnyi tömeg fér.
A legnehezebbikkel kezdve helyezzük el a súlyokat egyesével a tartályokban, az éppen sorra kerülőt a könnyebbik (nem nehezebbik) serpenyőbe téve. Ha elakadunk, azaz a soron következő súly egyik tartályban sem fér el, akkor megállunk. Ha ez a kiegyensúlyozó algoritmus úgy ér véget, hogy valamennyi súlyt sikerült elhelyeznünk, akkor nyilván megvalósítottuk a kívánt felosztást.
Nézzük, mi történik, ha elakadás nélkül sikerült elhelyeznünk az ai-nél nem könnyebb súlyokat. Ha a két tartály tartalmát ebben az állapotban S1 és S2 jelöli (S1S2 nyilván föltehető), akkor nyilván S1+S2=S-j>iaj. Ha most aiS/2-S2(S/2-S1), akkor az ai súly is elfér, az eljárás tehát nem akad el. Ez biztosan teljesül, ha 2ai1+(S/2-S1)+(S/2-S2). Vegyük észre az 1-est a jobb oldalon, ez azért illeszthető ide, mert egész számokkal dolgozunk. Ez viszont nem egyéb, mint
2ai1+S-j>iaj=1+jiaj
‐ ismerős? ‐ így ha
ak1+j<kaj,hak=m,m-1,...,i,
akkor a kiegyensúlyozó algoritmus lépéseivel akadálytalanul elhelyezhetők az
amam-1...ai
súlyok! A Kürschák-feladat feltétele ebben az értelmezésben az algoritmus sikeres lefutását biztosítja!
Vegyük észre, hogy mivel a nagy súlyok a feltétel szerint nem nagyobbak S/2-nél, az algoritmust el tudjuk indítani. Ezzel becsatlakoztunk a fenti megoldásba, hiszen ott láttuk, hogy f(i)<0-ból következik aii, ami most elégséges ahhoz, hogy sikeresen lefusson az algoritmus. Az kis kezdőértékek most azt jelentik, hogy amikor elértünk a3-hoz, akkor ezután az eljárás befejezhető. Ebben a változatban nincs szükség az egyébként triviális 3. lemmára, a megoldás csak azon múlik, hogy jól kezdődik-e a sorozat (akkor végződik jól az algoritmus). Ebben a változatban a megoldás valamivel egyszerűbbé vált, aminek az lehet az oka, hogy itt kizárólag a kiegyensúlyozásra törekszünk, nem foglalkozunk azzal, hogy egyébként milyen számok állíthatók elő a megadott sorozat segítségével.