Cím: Díjkiosztó ünnepség lapunk többszáz megoldójával
Szerző(k):  Fried Ervinné 
Füzet: 2001/május, 258 - 259. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az Ifjúsági Bolyai Pályázat díját 2001. március 24-én Pokorni Zoltán oktatási miniszter adta át, aki kiemelte beszédében, hogy az Oktatási Minisztérium fontos feladatának tekinti a közoktatásban és a felsőoktatásban tanuló, a természettudományok iránt érdeklődő, egy meghatározott téma kutatásában való elmélyedésre képes, tehetséges tanulók munkájának támogatását, elismerését. Beszédet mondott még Csermely Péter bizottsági elnök, és dolgozata alapján színvonalas előadást tartott a díjazott, Korcsmár Péter.
Az ünnepség második részében Pálinkás József államtitkár beszélt a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapokról, emelyet diákként, majd később fizikusként is jól ismert. A folyóirat több mint 100 éve segíti a tehetséges diákok munkáját. A KöMaL feladatmegoldó rovata összegyűjti azokat a diákokat, akik érdeklődnek a matematika vagy a fizika iránt, és szeretnek feladatokat megoldani. Ez a lap mindig fontos szerepet töltött be az oktatásban, ezt is igazolja az a számos világhírű tudós matematikus, fizikus, de akár a számítástechnika különböző területén vezető pozíciót betöltő mérnök, közgazdász vagy kiváló tanár, akiknek pályája éppen a lap feladatainak megoldásával kezdődött.

Ezt az ünnepi alkalmat használta fel az államtitkár annak bejelentésére, hogy az Oktatási Minisztérium 10 millió forinttal támogatja a KöMaL munkáját. Az összeggel a Minisztérium a lap fenntartását és megújulását kívánja segíteni. Ez lehetővé teszi a külső megújuláson (több színes oldal) kívül a tartalom és a példányszám növelését is. Angol nyelvű változatának megjelentetésével a lap nemzetközi folyóirattá válhatna.
Az ünnepség nagyszámú meghívottai között jelen voltak a KöMaL régi és új szerkesztői, szerkesztőbizottságának tagjai, egykori és mai megoldói, cikkeinek és feladatainak szerzői, vesenynyertesek, a lap olvasói, tanárok és diákok.
Nekik köszönte meg a lap jelenlegi főszerkesztője, Oláh Vera mindenkori támogatásukat, megemlítve, hogy volt olyan időszak a lap életében, amikor az anyagi problémák még a következő havi szám megjelentetését is bizonytalanná tették.
Ezután Bor Zsolt akadémikus ‐ aki, mint diák, maga is feladatmegoldója volt a Középiskolai Matematikai Lapoknak ‐ emlékezett vissza a régi megoldókra, és közben a 107 éves folyóirat régi számaiból 107 megoldó fényképét vetítette ki a hallgatóságnak. Az egykori megoldók közül sokan világhírű tudósok lettek, nem egyszer külföldi emigrációban. A jelen lévő fiatalok számára különösen érdekes volt ezekkel a nevekkel így találkozni. A válogatás természetesen szubjektív volt, nem is lehetett más. Kicsit sajnálatos, hogy kimaradtak néhányan olyanok, akik mint később a KöMaL szerkesztői, sokat tettek a lap fennmaradásáért és működéséért.
Feltétlenül ki kell emelni közülük Surányi János ny. egyetemi tanárt, aki maga is feladatmegoldó volt, és a II. világháború után 1947-ben újra elindította a lapot, amelynek 1959-ig főszerkesztője volt. Az ő kezdeményezésére először a Bolyai János Matematikai Társulat biztosította a lap folyamatos megjelenését. A lapszerkesztés másik nagy egyénisége, Bakos Tibor 1926-ban nyerte meg az országos matematika és fizika tanulmányi versenyt. A lap felelős szerkesztője volt 1974-ig, és 1998-ban bekövetkezett haláláig tagja volt a matematika szerkesztőbizottságnak. Ugyancsak említeni lehetett volna az 1998-ban elhunyt Kunfalvi Rezső középiskolai tanár nevét, aki 1959-ben elérte, hogy újra fizika rovattal bővüljön a lap, és 1975-ig ennek szerkesztője volt. Az ő kezdeményezése nélkül ma talán nem is lenne a lapban fizika rész.
Természetesen kevés volt az idő mindazok felsorolására, akiknek szívügye volt a KöMaL, és valamilyen formában részt vettek a munkában. A rendezvényen megjelent többszáz résztvevő is igazolta, milyen sok ember számára fontos a lap, és milyen szívesen emlékeznek vissza rá. A nagy színházterem zsúfolásig megtelt, ülőhely sem jutott mindenkinek. A hangulatot fokozta az előadások után tartott fogadás, ahol lehetőség nyílt a beszélgetésre. Régi versenyzők, megoldók találkoztak egymással, volt tanáraikkal, tanítványaikkal.
Köszönet illeti az Oktatási Minisztériumot a szervezésért, Bor Zsolt akadémikust az ötletért, hogy az összejövetelre hívják meg a lap volt és jelenlegi megoldóit és szerkesztőit.
Szívből reméljük, hogy a KöMaL egykori és jelenlegi munkatársai, megoldók és szerkesztők ezentúl rendszeresen fognak találkozni.*Mindazok, akik a tervezett találkozóról értesítést kérnek, kérjük, juttassák el címüket a szerkesztőségbe! A szerk.

 Fried Ervinné
volt főszerkesztő,
a szerkesztőbizottság tagja


**