Cím: A minszki csirke
Füzet: 2000/február, 81. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Szemben az információs szupersztrádával és további 99 elgondolkodtató feladat az orosz matematikai és fizikai hagyományokból

 

Bármilyen furcsa, ez egy könyv címe, amelynek tartalma is legalább ennyire meghökkentő és humoros. Íme három rövid, de jellemző fejtörő a 100 közül:
 

Nyikolaj viszontagságos üzleti útja

Az tea lehűtése─ Nyikolaj üzleti ügyben Visnyij Volocsokba utazik. A szállodában nincs konyhai felszerelés (igazság szerint semmilyen más felszerelés sincs), Nyikolaj tehát magával visz egy elektromos melegítőt, hogy vizet forralhasson. Reggelente teát főz, majd cukrot tesz bele, és várja, hogy iható hőmérsékletűre hűljön. Némely reggeleken kicsit később, a már lehűlt teába teszi bele a cukrot. Mikor hűl le hamarabb a teája?
Luxuslakosztályok─ Nyikolajnak egy hétre Szentpétervárra kell mennie. Ott sokkal jobb a szállás, mint Nyisnij Volocsokban, de persze drága is. A tulajdonos nem fogadja el fizetésül a rubelt. Nyikolajnak van egy hétszemes ezüst nyaklánca, és abban állapodik meg a szállodatulajdonossal, hogy napi egy láncszemet fizet a szállásért. A szállodás ragaszkodik hozzá, hogy Nyikolaj minden reggel fizessen, de hogy a lehető legkevesebb kárt tegyék a nyakláncban, az egész heti ottlakás alatt legfeljebb egy láncszemet szabad szétnyitnia. Hogyan fizet Nyikolaj a tulajdonosnak?
 

Enni vagy aludni, az itt a kérdés

Egy logikai probléma a Gulag világából: Tegyük fel, hogy az ember pontosan két hétig bírja evés vagy alvás nélkül. Mit tennél kétheti éhezés és alvatlanság végén: ennél-e vagy aludnál?
A válaszokat e-mail címünkre küldhetik a legszellemesebbeket honlapunkon is közzétesszük. A helyesen válaszolók között kisorsoljuk a könyv 3 példányát. Aki addig nem tud várni, keresse a könyvet a Talentum könyvesboltban, (a Nyugati tér közelében, 1054 Bajcsy-Zsilinszky út 66. Tel.: 311-8824) vagy a Talentum könyváruházban (1133 Gogol u. 17. Tel.: 349-8346).