Cím: Miskolci beszámoló
Szerző(k):  Kertai Helga ,  Spisák Andor 
Füzet: 2000/január, 20. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A Miskolci Ifjúsági Matematikai Egyesület és a Bolyai János Matematikai Társulat Borsod Megyei Tagozata 1999. augusztus 15. és 22. között rendezte meg Miskolcon az Ifjúsági Matematikai Konferenciát és Tábort középiskolás diákok számára. Ez már a második alkalom volt, először 1997-ben került sor ilyen rendezvényre. A szervezőket az a szándék vezeti, hogy a minden páros évben megrendezésre kerülő kongresszusok közti nyarak se teljenek ,,eseménytelenül'' a matematikát szerető diákok számára.
A rendezvény helyszíne a miskolci Hermann Ottó Gimnázium volt. A délelőtti program minden nap a diákok előadásával indult. A különböző országokból érkezett előadók többsége angol nyelven mutatta be a matematika egy-egy kevéssé ismert területét, de voltak, akik önálló munkájuk eredményét mondták el a hallgatóságnak. Ezután neves meghívott előadók következtek: Nemetz Tibor, Pelikán József, Urbán János, Körtesi Péter, Gerőcs László. Az előadásokat délutánonként feladatmegoldó szemináriumok, majd újabb diákelőadások követték. Sor került egy Erdős Pálról szóló videofilm negtekintésére is.
A tábor nemcsak matematikai élményeket nyújtott: a hét egy jó hangulatú ismerkedési esttel kezdődött, kitűnően sikerült a táncház, tartalmas kirándulást tettünk Egerbe, Szilvásváradra. Az egy hét alatt a magyar és külföldi diákok, illetve tanáraik összeismerkedhettek, barátságokat köthettek egymással.
Köszönet illeti Körtesi Pétert, aki nemcsak a matematikai tartalommal törődött mint rendező, de a szervezés egyéb, milliónyi gondját is magára vállalta, és hálásak lehetünk a Hermann Ottó Gimnáziumnak, amely nemcsak helyet adott a rendezvénynek, de pazar vendéglátásban is részesítette a résztvevőket. Reméljük, hogy ebből a kezdeményezésből igazi hagyomány válik a jövőben!

Kertai Helga, Spisák Andor